GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι μεγαλύτερες επενδύσεις του Κατάρ στον κόσμο

Από την εξαγορά του Valentino και της Paris Saint – Germain σε διάσημα ακίνητα και μετοχές στις μεγαλύτερες τράπεζες και ετ...


Από την εξαγορά του Valentino και της Paris Saint – Germain σε διάσημα ακίνητα και μετοχές στις μεγαλύτερες τράπεζες και εταιρίες του κόσμου

Το Kατάρ κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως σε βεβαιωμένα αποθέματα αερίου, με περιουσιακά στοιχεία άνω των 335 δισεκατομμυρίων δολαρίων διεθνώς. Η αποτίμηση αυτή το κατατάσσει ως το 14ο πλουσιότερο κρατικό επενδυτικό ταμείο παγκοσμίως σύμφωνα με την κατάταξη του Ινστιτούτου Κρατικών Επενδυτικών Ταμείων (Sovereign Wealth Fund Institute) και έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην Ευρώπη, με το ραντάρ του να εκτείνεται από τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι – τελευταία – τη Ρωσία και την Τουρκία.

Η Qatar Investment Authority είναι μια κρατική εταιρεία επενδύσεων που ιδρύθηκε το 2005 και χρησιμοποιείται ως «όχημα» για την επένδυση των πλεονασμάτων του προϋπολογισμού της χώρας. Σύμφωνα με το Euronews, αυτές είναι κάποιες από τις γιγαντιαίες επενδύσεις της Ντόχα στην Ευρώπη και όχι μόνο!

Γερμανία
Το QIA έχει αγοράσει το 17% των μετοχών της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen AG. Η αποτίμηση της επένδυσης αυτής έφτανε τα 11 δισ. ευρώ στις αρχές του έτους. Έχει αγοράσει επίσης μεγάλο μερίδιο μετοχώνς στην Porsche καθώς και στην κατασκευαστική Hochtief.

Μέλος της Βασιλικής Οικογένειας και πρώην πρωθυπουργός του Κατάρ αγόρασε μερίδιο στη Deutsche Bank όταν έγινε η αύξηση κεφαλαίου του γερμανικού χρηματοπιστωτικού κολοσσού το 2014.

Βρετανία

  • Το 6,3% των μετοχών της Barclays ενώ κατέχουν και μετοχές στην Credit Suisse
  • Μετοχές στην Harrods Group
  • Το 2,13% της αγγλο-ολλανδικής πετρελαϊκής Royal Dutch Shell Plc.
  • Το 20% του αεροδρομίου Heathrow
  • Το 20% της British Airways
  • Ακίνητα στο συγκρότημα κτιρίων Canary Wharf στο Λονδίνο
  • Τον πύργο της HSBC
  • Το ξενοδοχείο Savoy
  • Το Olympic Village

Γαλλία
Η Qatar Sports Investment, που ανήκει φυσικά στον ίδιο όμιλο έχει αγοράσει την ποδοσφαιρική ομάδα Paris Saint – Germain.

Η Γαλλική κυβέρνηση έχει κάνει εδώ και χρόνια το Κατάρ, έναν από τους μεγαλύτερους στρατηγικούς της εταίρους και επενδυτές. Οι συνεργασία των δύο χωρών περιλαμβάνει αρκετά ποσοστά μετοχών σε εταιρείες όπως: το 12% του ομίλου Lagardère, Total (4%), EADS (6%), Technip, Air Liquide, Vinci SA (5%), GDF Suez, Veolia (5%), Vivendi, Royal Monceau, France Telecom και Areva.

Το QIA διαδραμάτισε επίσης βασικό ρόλο στην εξαγορά της Xstrata από την Glencore κατά 29 δισ. δολάρια, αφού ζήτησε από τον Ελβετικό έμπορο βασικών προϊόντων να ενισχύσει την προσφορά του για τον διαφοροποιημένο όμιλο εξόρυξης στον οποίο είχε ποσοστό άνω του 10%.

Αυτή η συγχώνευση απέφερε στο QIA ποσοστό 8,49% στην Glencore, αξίας 4,51 δισ. δολαρίων.

Ιταλία
Στην χώρα της μόδα το Κατάρ κατάφερε να αγοράσει το 2012 τον γνωστό οίκο μόδας Valentino. Η τιμή αγοράς έφτασε τα 700 εκατομμύρια ευρώ.

Ρωσία
Τον Δεκέμβριο, η Glencore και το Κατάρ συνεργάστηκαν για να αγοράσουν κοινό μερίδιο ύψους 11 δισ. δολαρίων για το 19,5% στο μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου της Ρωσίας.
Η συμφωνία έδωσε στο QIA ποσοστό 9,75% στην Rosneft Oil Co. και ήταν μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην παγκόσμια ενεργειακή βιομηχανία το 2016 παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ και της Ευρώπης να απομονώσουν οικονομικά τη Ρωσία με κυρώσεις μετά την εισβολή του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Επίσης το Κατάρ κατέχει το 24,9% του Αεροδρομίου της Αγίας Πετρούπολης

ΗΠΑ
Στις ΗΠΑ το επενδυτικό fund του Κατάρ έχει στην ιδιοκτησία του:

  • Το 10% του Fund Empire State Realty Trust που ελέγχει μεταξύ άλλων το εμβληματικό Empire State Building
  • Η καταρινή BeIN Media Group Media εξαγόρασε πέρυσι την εταιρεία παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών Miramax

Κίνα

Το Κατάρ έχει τις μισές εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου της χώρας ενώ αναμένεται να υλοποιήσει επενδύσεις 20 δις. δολαρίων στην περιοχή την επόμενη εξαετία

Επίσης κατέχει το 12,99% της Αγροτικής Τράπεζας της Κίνας. Εξαγόρασε το Asia Square Tower1 στη Σιγκαπούρη προς 2,5 δισ. Δολάρια ενώ τέλος έχει αποκτήσει συμμετοχή σε ακίνητα.

Φυσικά υπάρχουν αρκετές άλλες επενδύσεις διαφόρων εταιρειών ή και φυσικών προσώπων του Κατάρ, σε άλλες χώρες του κόσμου.

Τώρα, η διπλωματική καταιγίδα με τις γειτονικές χώρες απειλεί να αμφισβητήσει το Qatar Investment Authority (QIA) από το να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις παγκόσμιες διαπραγματεύσεις.

Με πληροφορίες από euronews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση