Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

 • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Σάββατο, 17 Ιουνίου 2017

  Η Ινδονησία άρχισε να μετράει τα νησιά της, γιατί δεν ξέρει πόσα έχει!  Το μεγαλύτερο αρχιπέλαγος στον πλανήτη

  Από πόσα νησιά απαρτίζεται η Ινδονησία; Κανείς δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό. Η νησιωτική χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας αποτελείται από δεκάδες χιλιάδες κατοικημένα νησιά, αλλά και πολύ μικρές χερσαίες μάζες που δεν έχουν ποτέ καταμετρηθεί επίσημα.
  Όμως τώρα, σύμφωνα με το BBC, η Ινδονησία, το μεγαλύτερο αρχιπέλαγος στον πλανήτη, ξεκίνησε ένα φιλόδοξο σχέδιο καταγραφής των αμέτρητων νησιών της, προκειμένου να οριοθετηθεί η εδαφική επικράτεια της χώρας με την καταχώρηση των νησιών στα Ηνωμένα Έθνη.
  Η Ινδονησία σίγουρα δεν έχει έλλειψη από νησιά - αλλά δεν φαίνεται να έχει και τον ακριβή αριθμό. Έχουν υποβληθεί διάφορες εκτιμήσεις του αριθμού των νησιών της κατά τη διάρκεια των ετών, ίσως επειδή ο ορισμός του «νησιού» δεν εξαρτάται από το εάν είναι κατοικημένο, αν καλύπτει πάνω από μία ορισμένη έκταση, ή ακόμα από το αν έχει ονομασία. Το όνομα ενός νησιού μπορεί να αναγνωριστεί επισήμως εάν είναι γνωστό από τουλάχιστον δύο κατοίκους.
  Οι εκτιμήσεις είναι μόνον εκτιμήσεις. Με δορυφορική τεχνολογία, η Ινδονησία αύξησε την εκτίμησή της από 17.508 νησιά το 1996 σε πάνω από 18.000 το 2003.
  Το ινδονησιακό αρχιπέλαγος έχει έκταση 1.9 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα ,οπότε η καταμέτρηση όλων των νησιών που πληρούν τα κριτήρια των Ηνωμένων Εθνών δεν είναι εύκολη αποστολή.
  Στην ακτή της Τζακάρτα, για παράδειγμα, υπάρχουν χιλιάδες νησιά – στα οποία οι κάτοικοι της πρωτεύουσας πηγαίνουν τα Σαββατοκύριακα. Αλλά κανείς δεν ξέρει ακριβώς πόσα είναι τα νησιά σε αυτή την περιοχή.
  Ο αριθμός των συνολικών νησιών στην Ινδονησία που αναφέρεται στο νόμο του 1996 ήταν απλώς μια εκτίμηση και δεν επαληθεύτηκε από τα κριτήρια των Ηνωμένων Εθνών.
  Ωστόσο, κατά την τελευταία Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Τυποποίηση των Γεωγραφικών Ονομάτων το 2012, η κυβέρνηση της Ινδονησίας δήλωσε 13.466 νησιά, τα οποία εντόπισε και ονόμασε.
  Η κυβέρνηση ελπίζει τώρα να είναι σε θέση να δώσει έναν συγκεκριμένο αριθμό εγκαίρως, ενόψει της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών τον Αύγουστο. Εκπρώσοπος του υπουργείου Θαλάσσιων Υποθέσεων και Αλιείας δήλωσε στο BBC ότι θέλουν να προσθέσουν τουλάχιστον 1.700 νησιά έως τη Διάσκεψη του Αυγούστου.
  Εάν τα απομακρυσμένα νησιά αναγνωριστούν από τον ΟΗΕ, θα μπορούσε αυτό να βοηθήσει την Ινδονησία να διεκδικήσει κυριαρχία στα γύρω ύδατα - τα οποία αμφισβητούνται από γειτονικές χώρες.Τα νησιά της Ινδονησίας που δεν έχουν όνομα ή επίσημο νομικό καθεστώς, μπορούν εύκολα να καταληφθούν ή να διεκδικηθούν από άλλη χώρα, εξήγησε η Susan Herawati από τον Συνασπισμό για τη Δίκαιη Αλιεία. Η καταχώρηση των νησιών στον ΟΗΕ θα αποτρέψει επίσης την κατάληψη νησιών από ιδιωτικές εταιρείες, είπε.
  Το 2002, η Ινδονησία έχασε δύο νησιά τα οποία αποδόθηκαν στη Μαλαισία - αφού το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποφάνθηκε εναντίον της σε εδαφική διαμάχη – και άλλα δύο αποδόθηκαν στο Ανατολικό Τιμόρ όταν έγινε ανεξάρτητο.
  Επίσης, οι περιβαλλοντολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι η χώρα μπορεί να χάσει χιλιάδες νησιά, αν η στάθμη της θάλασσας συνεχίσει να ανεβαίνει λόγω της κλιματικής αλλαγής.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχολια:

  Item Reviewed: Η Ινδονησία άρχισε να μετράει τα νησιά της, γιατί δεν ξέρει πόσα έχει! Rating: 5 Reviewed By: Press- gr