GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στις κάλπες οι Γάλλοι για τις βουλευτικές εκλογές – Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Παρίσι, της Μαρίας Δεναξά Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Γάλλοι για την ανανέωση των κοινοβουλευτικών τους εκπροσώπων. Οι κάλπες για...


Παρίσι, της Μαρίας Δεναξά

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Γάλλοι για την ανανέωση των κοινοβουλευτικών τους εκπροσώπων.

Οι κάλπες για τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, ανοίγουν στις 8 τοπική ώρα και αναμένεται να κλείσουν στις 7 το απόγευμα στις μικρές πόλεις και στις 8 στις μεγαλουπόλεις, όπως είναι το Παρίσι, η Τουλούζη, η Λυών και αλλού. Ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή 18 Ιουνίου.

Χθες, ψήφισαν στα υπερπόντια γαλλικά εδάφη, όπου η συμμετοχή ήταν μειωμένη με εξαίρεση το Σεν Πιερ και Μικελόν που βρίσκεται στο αρχιπέλαγος ανοιχτά του Καναδά.

Μειωμένη αναμένεται και η συμμετοχή στη μητροπολιτική Γαλλία, με τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις να προβλέπουν πως μόνο ένας στους δυο Γάλλους θα προσέλθει σήμερα στις κάλπες, ποσοστό 48%, σύμφωνα με το Ινστιτούτο «Odoxa».

Πολιτικοί αναλυτές αποδίδουν την αποχή σε κόπωση των Γάλλων από την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, που ξεκίνησε από τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά και από την γενικευμένη πεποίθηση ότι το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν LREM, θα σαρώσει. Αυτήν την πρόβλεψη κάνουν σχεδόν όλα τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων.

Δημοσκόπηση της OpinionWay-ORPI, η οποία πραγματοποιήθηκε για την εφημερίδα Les Echos και το Radio Classique, την προπαραμονή των βουλευτικών εκλογών, παγιώνει το προβάδισμα του LREM στην πρόθεση ψήφου.

Με άνοδο μίας ποσοστιαίας μονάδας από προηγούμενη δημοσκόπηση, το LREM αναμένεται να εξασφαλίσει το 30% των ψήφων στον πρώτο γύρο, αρκετά μπροστά από τα άλλα κόμματα.

Στο δεξιό Ρεπουμπλικανικό κόμμα, αντιστοιχεί ποσοστό ίσο με 21%, στο ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο 18%, η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λικ Μελανσόν αναμένεται να συγκεντρώσει ποσοστό της τάξης του 12% και το ποσοστό των Σοσιαλιστών δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 7%.

Από άποψη εδρών στην Εθνοσυνέλευση, ευρεία θα είναι η πλειοψηφία που θα εξασφαλίσει ο Εμανουέλ Μακρόν, μεταξύ 370 και 400 εδρών.

Οι Ρεπουμπλικάνοι αναμένεται να έχουν 120-150 έδρες, το Εθνικό Μέτωπο 8-18, χωρίς να είναι σίγουρο ότι θα σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα, οι Σοσιαλιστές μεταξύ 15 και 25 και η Ανυπότακτη Γαλλία μεταξύ 12 και 22 έδρες, διατρέχοντας κι αυτή τον κίνδυνο να μην έχει κοινοβουλευτική ομάδα και, συνεπακόλουθα, πρόσβαση στους αντίστοιχους πόρους χρηματοδότησης.

Αν οι δημοσκοπήσεις επαληθευτούν, ο Εμανουέλ Μακρόν, θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει, χωρίς κανένα εμπόδιο, στις μεταρρυθμίσεις που επιθυμεί να πραγματοποιήσει, αρχής γενομένης από τη μεταρρύθμιση των εργασιακών. Ωστόσο, θα έρθει αντιμέτωπος με τις δυσκολίες που σχετίζονται με την ύπαρξη αρκετών νέων και δίχως εμπειρία βουλευτών.

Ο γενικός διευθυντής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων OpinionWay επισημαίνει σε συνέντευξη του ότι η επιτυχία και η ανερχόμενη πορεία του Μακρόν οφείλεται και στην τήρηση των δεσμεύσεών του (Πρωθυπουργός από τη Δεξιά, τήρηση της στάσης “ούτε Δεξιά-ούτε Αριστερά”). Υποστηρίζει επίσης ότι την πορεία του Μακρόν, δεν κατάφερε να επηρεάσει αρνητικά ούτε η πρόσφατη υπόθεση Ferrand.

Πώς εκλέγονται οι βουλευτές

Ένας βουλευτής μπορεί να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο αν συγκεντρώσει πάνω από το 50% των ψήφων στο εκλογικό διαμέρισμα, που είναι υποψήφιος, με την προϋπόθεση το ποσοστό του να αντιστοιχεί στο 25% των εγγεγραμμένων στις εκλογικές λίστες.

Σε διαφορετική περίπτωση θα χρειαστεί την ψήφο των πολιτών και στον δεύτερο γύρο με τον αμέσως επόμενο στις προτιμήσεις των πολιτών.

Μπορεί να υπάρξει και τρίτος υποψήφιος βουλευτής στο ίδιο εκλογικό διαμέρισμα για τον δεύτερο γύρο αρκεί να συγκεντρώνει το 12,5% επί του συνόλου των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Αλλά και τέταρτος, αρκεί να έχει το ίδιο ποσοστό, τουλάχιστον 12,5%, κάτι που δείχνει ότι παίζει μεγάλο ρόλο η συμμετοχή στις εκλογές.

Κατά συνέπεια τα πάντα στις βουλευτικές εκλογές θα εξαρτηθούν από τη συμμετοχή του κόσμου που έχει πτωτική πορεία όσο περνούν τα χρόνια, καθώς ήταν 69% το 1988, 67% το 1993, 68% το 1997, 64% το 2002, 60% το 2007 και 55% το 2012.

Η αντιπολίτευση θα μπορούσε να πάρει την πλειοψηφία, αν έχει με το μέρος της το 50% των βουλευτών.

Έτσι, θα φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τον Γάλλο πρόεδρο. Κι αυτό, διότι ο πρόεδρος μπορεί να διορίσει όποιον θέλει για πρωθυπουργό, που, όμως, θα πρέπει στη συνέχεια να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο και να σχηματίσει κυβέρνηση.

Και συνήθως ο πρόεδρος δεν πάει κόντρα στην πλειοψηφία. Γι’ αυτό και το κόμμα του προέδρου προσπαθεί να πετύχει όσο δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή, για να προέλθει ο πρωθυπουργός από τις τάξεις του.

Πηγή: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση