GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο πατέρας μου ήταν ένας αθεράπευτα αισιόδοξος ρομαντικός

«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είναι άξιος που έχει συντροφιά του την αλήθεια και τη γαλανόλευκη σημαία στην τελευταία κατοικί...


«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είναι άξιος που έχει συντροφιά του την αλήθεια και τη γαλανόλευκη σημαία στην τελευταία κατοικία», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνοντας πως στη μακρά του πολιτική πορεία ο πρώην πρωθυπουργός πορεύτηκε με γνώμονα την αλήθεια και τις αρχές του.

Μιλώντας στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής η οποία ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στη μακρά πορεία του πατέρα του στην πολιτική, επισημαίνοντας πως στη μακρά του διαδρομή δεν επεδίωξε τη δημοφιλία όσο τον σεβασμό, κάτι που όπως είπε πέτυχε. «Ο χρόνος είναι απόλυτος κριτής. Δεν έψαχνε το χειροκρότημα. Ήθελε όμως την αναγνώριση. Επεδίωκε πάντα τη σύνθεση και τη μετριοπάθεια. Πίστευε πως το να κολακεύεις την κοινή γνώμη δεν σημαίνει πως ηγείσαι. Ηγέτης είναι αυτός που βλέπει μακριά, που διακρίνει το ουσιώδες και κρίσιμο» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ προσθέτοντας πως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης επέδειξε γενναιότητα και συνέπεια στις πρωταρχικές του αξίες θυμίζοντας τη δήλωσή του πως ξεκίνησε φιλελεύθερος και τερματίζει φιλελεύθερος αλλά και, όπως ο ίδιος είχε πει, δεν συμβιβάστηκε και δεν κορόιδεψε ποτέ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στην κοινοβουλευτική διαδρομή του εκλιπόντος τονίζοντας πως ταυτίστηκε με τη Βουλή όπου και μίλησε 824 φορές στην ολομέλεια. «Ερχόταν πρώτος και έφευγε τελευταίος. Άκουγε πάντα με προσοχή όλους τους ομιλητές. Η συμβουλή του στους νεότερους βουλευτές ήταν πολύ απλή. Να ακούτε όλους τους ομιλητές, να έρχεστε όχι μόνο όταν είναι να μιλήσετε. Όλο και κάτι θα μάθετε… Εξέφραζε παράπονα για την υποβάθμιση του θεσμού…», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ προσθέτοντας πως ο πατέρας του στη διαδρομή του πέρασε διά πυρός και σιδήρου.

«Πολλοί θα είχαν γονατίσει. Ο ίδιος όμως είχε μέσα του ένα μέταλλο. Οδήγησε τη ΝΔ σε 3 συνεχόμενες εκλογικές νίκες με 47%. Χωρίς να λαϊκίσει και χωρίς να αναλάβει δεσμεύεις που ήξερε πως δεν μπορούσε να τηρήσει. Αντιμετώπισε μεγάλες δυσκολίες, υπέστη την πολιτική δυσφήμιση του αυριανισμού. Το αισθητήριό του ήταν πάντα να αντισταθεί και όχι να τροφοδοτήσει την ένταση.

Χαρακτήρισε μάλιστα ως κορυφαία κοινοβουλευτική του στιγμή τη σύντομη ομιλία του για τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε εκτενή αναφορά στο έργο του εκλιπόντος ως πρωθυπουργού τονίζοντας πως η κυβέρνησή του παρέλαβε τη χώρα σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή. Αναφέρθηκε μάλιστα σε τρία, όπως είπε, σημαντικά επιτεύγματα: την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας, την προώθηση μεταρρυθμίσεων και τη βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό. Όπως είπε κατάφερε να δημιουργήσει πλεονάσματα, να μειωθεί ο πληθωρισμός και όλα αυτά χωρίς να βουλιάξει η οικονομία στην ύφεση. «Στις μεταρρυθμίσεις έγινε επανάσταση. Αγορές άνοιξαν, το τραπεζικό σύστημα απελευθερώθηκε, όλα τα μεγάλα έργα, από το μετρό, το “Ελευθέριος Βενιζέλος”, την Εγνατία μέχρι Αττική Οδό, όλα αυτά δρομολογήθηκαν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό τού έδωσε 20 χρόνια ζωής. Η κοινωνία δεν ήταν τότε έτοιμη. Το έδαφος όμως οργώθηκε και πολλές από τις πολιτικές του Μητσοτάκη συνεχίστηκαν» είπε χαρακτηριστικά. Όσον αφορά την εξωτερική του πολιτική ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στον πατέρα του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο του στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, ο Κωσταντίνος Μητσοτάκης αποστρεφόταν οποιαδήποτε εκδήλωση πολιτικής χυδαιότητας. Όπως είπε μάλιστα, προειδοποιούσε πολλά χρόνια πριν από την κρίση και ίσως για πολλούς να είχε γίνει κυνικός.

«Δεν ήταν κυνικός. Υπήρξε αθεράπευτα ρομαντικός και αισιόδοξος. Είχε εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό. Δεν φοβόταν τον Έλληνα, αρκεί, όπως έλεγε, να το πάρουμε απόφαση και να προσαρμοστούμε στα δεδομένα. Θύμιζε ότι όσο γρήγορα χαλάει η χώρα, τόσο γρήγορα φτιάχνει… Προϋπόθεση για τη φυγή προς τα εμπρός ήταν η αλήθεια. Αυτή υπηρέτησε» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση