Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

 • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Πέμπτη, 8 Ιουνίου 2017

  Ο Σ. Καλεντερίδης για τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή - ΒΙΝΤΕΟ


  Για την απομόνωση του Κατάρ από τις υπόλοιπες αραβικές χώρες, καθώς και για τον ρόλο της Τουρκίας, η οποία στηρίζει το Κατάρ, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο συγγραφέας και αρθρογράφος, Σάββας Καλεντερίδης.
  "Η κύρια αιτία για την οποία έχουμε την κρίση στο Κατάρ είναι η στήριξη που προσφέρει το Κατάρ στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, και η άρνησή του να συμπαραταχτεί με τις υπόλοιπες χώρες του Κόλπου σε ένα μέτωπο εναντίον του Ιράν. Αυτές είναι οι δύο κύριες αιτίες που οδήγησαν τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία, να κάνουν αυτή την πολιτική της περικύκλωσης του Κατάρ, στην οποία δεν συντάσσεται η Τουρκία. Θα έλεγα ότι ίσως είναι η πρώτη φορά που δίνει εξετάσεις η Τουρκία για να περάσει ως μια μεγάλη δύναμη στο παγκόσμιο πολιτικό σύστημα. Οι λόγοι για τους οποίους το κάνει είναι δύο. Πρώτον, ότι το ΑΚΡ είναι στην ουσία αδελφό κόμμα με την Μουσουλμανική Αδελφότητα, και ο δεύτερος είναι τα τεράστια ποσά που έχει εξασφαλίσει η Τουρκία και ο ίδιος ο Ερντογάν από το Κατάρ".
  Σύμφωνα με τον κ. Καλεντερίδη, τα δύο τελευταία χρόνια εισέρρευσαν στην Τουρκία 19 δισ. δολάρια σε επενδύσεις από το Κατάρ στην Τουρκία και περίπου 10 δισ. δολάρια δόθηκαν από την αραβική χώρα σε τουρκικές εταιρείες για την κατασκευή του μετρό της Ντόχα αλλά και για τα έργα του Μουντιάλ.
  Ερωτηθείς αν αυτό θα έχει επιπτώσεις στις σχέσεις της Τουρκίας με τον υπόλοιπο αραβικό κόσμο, απάντησε ότι "ο Ερντογάν δίνει περισσότερη σημασία στην υπόθεση του Κατάρ και λιγότερο στον υπόλοιπο αραβικό κόσμο".
  Όσο για τη στάση της Δύσης, η οποία είναι μπερδεμένη, απέναντι από την Τουρκία, σχολίασε:
  "Οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, από το 1923 που ιδρύθηκε το τουρκικό κράτος, μέχρι σήμερα, ποτέ δεν ήταν χειρότερες. Η κύρια αιτία είναι η επιμονή των ΗΠΑ να υποστηρίζουν τους Κούρδους της Συρίας."
  Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχολια:

  Item Reviewed: Ο Σ. Καλεντερίδης για τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή - ΒΙΝΤΕΟ Rating: 5 Reviewed By: Press- gr