GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η επόμενη μέρα στο Κατάρ μετά τη διπλωματική εμπλοκή

Πότε άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι... Σημαντικές αναταράξεις προκαλεί η απομόνωση του Κατάρ από τις υπόλοιπες αραβικές ...


Πότε άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι...

Σημαντικές αναταράξεις προκαλεί η απομόνωση του Κατάρ από τις υπόλοιπες αραβικές χώρες. Την ίδια στιγμή, πολίτες εμφανίζονται να αδειάζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των ειδών πρώτης ανάγκης και των τροφίμων προέρχεται από εισαγωγές.

Σε επίπεδο οικονομίας οι τιμές του πετρελαίου μειώνονται σήμερα στις ασιατικές αγορές, μετά τις ανησυχίες των επενδυτών ότι η διπλωματική ένταση που έχει προκληθεί μεταξύ του Κατάρ κι άλλων αραβικών χωρών θα υπονομεύσει την προσπάθεια του ΟΠΕΚ για την μείωση της παραγωγής του πετρελαίου. Οι τιμές του πετρελαίου τύπου Brent καταγράφηκαν στα 49,10 δολάρια το βαρέλι μειωμένες κατά 37 σεντς ή 0,8% από το τελευταίο κλείσιμο. Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 36 σεντς ή 0,8% στα 47,04 δολάρια το βαρέλι.

Ουρές έχουν δημιουργηθεί στα σούπερ μάρκετ

Υπενθυμίζουμε ότι οι έξι χώρες που διέκοψαν τις σχέσεις τους με το Κατάρ είναι Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Αίγυπτος, Λιβύη και Υεμένη.

Και οι έξι κατηγορούν την ηγεσία του αραβικού κρατιδίου ότι παρέχει άσυλο στους τρομοκράτες του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους. Μία υπόθεση που αφορά και το Ιράν, με το οποίο δείχνει να συμβαδίζει και να ακολουθείται μία κοινή γραμμή.

Πότε άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι...

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται μετά το ταξίδι του Τραμπ στο Ριάντ. Οι αραβικές χώρες και ιδιαίτερα η Σαουδική Αραβία, έχουν συνάψει κολοσσιαίες συμφωνίες με τις ΗΠΑ και αποτελούν παραδοσιακό σύμμαχό τους. Οι αναλυτές, επίσης, θεωρούν ότι ο απώτερος στόχος είναι το Ιράν και συνδέουν τα τελευταία γεγονότα και με τη Συρία. Τόσο το Κατάρ, όσο και η Συρία, αποτελούν παραδοσιακούς συμμάχους της Τεχεράνης, την ίδια στιγμή που στην Υεμένη, η Σαουδική Αραβία βομβαρδίζει θέσεις ανταρτών της αντιπολίτευσης, οι οποίοι, σύμφωνα με τις καταγγελίες, πριμοδοτούνται από το Ιράν, προκειμένου να ρίξουν την κυβέρνηση και να αναλάβουν την εξουσία.

Πολλοί φέρνουν στο προσκήνιο τη φωτογραφία του Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο της Αιγύπτου και τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας να κρατούν μια μεταλλική σφαίρα ως δείγμα της «συμμαχίας» τους για έναν πιο ασφαλή κόσμο.

Οι κυρώσεις μετά τη διακοπή των σχέσεων με το Κατάρ

- Άμεση διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Κατάρ: το Μπαχρέιν, και τα ΗΑΕ ζήτησαν από τους διπλωμάτες τους να εγκαταλείψουν τη Ντόχα εντός 48 ωρών.

- Κλείσιμο του εναέριου χώρου της Σαουδικής Αραβίας, του Μπαχρέιν και των ΗΑΕ στην αεροπορική εταιρεία του Κατάρ, αναστολή των αεροπορικών και ναυτικών συνδέσεων μαζί του μέσα σε διάστημα 24 ωρών.

Οι εταιρείες Etihad, Emirates και flydubai αναστέλλουν τις πτήσεις τους προς τη Ντόχα από αύριο το πρωί. Η Qatar Airways ανέστειλε τις πτήσεις της προς τη Σαουδική Αραβία, η εθνική εταιρεία της οποίας Saudi έλαβε ανάλογο μέτρο.

- Κλείσιμο των χερσαίων συνόρων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ.

- Απαγόρευση στους πολίτες της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ και του Μπαχρέιν να μεταβούν στο Κατάρ.

- Οι πολίτες του Κατάρ, επισκέπτες ή μόνιμοι κάτοικοι στις τρεις αυτές χώρες, θα πρέπει να αναχωρήσουν σε διάστημα 14 ημερών. Το μέτρο αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη συμφωνία για ελεύθερη μετακίνηση στο εσωτερικό των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (CCG: Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, ΗΑΕ, Κουβέιτ, Ομάν και Κατάρ).

-Μόνο οι προσκυνητές από το Κατάρ επιτρέπεται να μεταβαίνουν στη Σαουδική Αραβία για να επισκεφθούν τους ιερούς μουσουλμανικούς τόπους

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση