GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μπακογιάννης: Τα νερά του Ασωπού που κάποτε μας διαιρούσαν, σήμερα μας ενώνουν

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες  στο Σχηματάρι η εκδήλωση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Τανάγρας με αφορμή την...


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες  στο Σχηματάρι η εκδήλωση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Τανάγρας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το ολοκληρωμένο σχέδιο απορρύπανσης και εξυγίανσης της περιοχής του Ασωπού ποταμού.
Ο Κώστας Μπακογιάννης, αφού ευχαρίστησε για την παρουσία τους στην τελετή τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο, τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κκ. Βαρθολομαίο, τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κκ. Ιερώνυμο, μίλησε για την προσπάθεια ολόκληρης της κοινωνίας και των φορέων της Στερεάς Ελλάδας ώστε να υλοποιηθεί το σχέδιο ανάπτυξης.
«Τα νερά του Ασωπού που κάποτε μας διαιρούσαν, σήμερα μας ενώνουν», είπε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και ανέπτυξε τους άξονες στους οποίους βασίζεται η προσπάθεια αναμόρφωσης του Ασωπού και ολόκληρης της βιομηχανικής ζώνης των Οινοφύτων για την επίτευξη του τελικού στόχου.

«Τη χώρα μας και το δημόσιο λόγο καλύπτει τα τελευταία χρόνια ένα βαρύ μαύρο και τοξικό σύννεφο που κουβαλάει μέσα του δηλητήριο, διχόνοια και μίσος. Έχουμε μάθει δυστυχώς και σκεπτόμαστε με τεχνητά διλήμματα: Ή εμείς ή αυτοί.Ακόμη χειρότερα, ή εμείς ή κανείς. Για πολλά χρόνια και εμείς εδώ τρώγαμε τα σωθικά μας. Από τη μίατο ιδιωτικό συμφέρον, από την άλλη το δημόσιο. Από τη μία η ανάπτυξη, από την άλλη το περιβάλλον. Από τη μία οι εργαζόμενοι στις βιομηχανίες, από την άλλη τα παιδιά μας. Καρκινοβατούσαμε. Δημιουργούσαμε προβλήματα αντί να τα λύνουμε.
Όλες αυτές τις αντιθέσεις εμείς σήμερα εδώ τις πνίγουμε, και τις πνίγουμε συμβολικά στα νερά του Ασωπού που κάποτε μας διαιρούσαν και σήμερα μας φέρνουν πιο κοντά.Γιατί κάτι στα αλήθεια διαφορετικό συμβαίνει σήμερα εδώ. Και δίνει μια ηχηρή απάντηση. Πετύχαμε μια σύνθεση την οποία επικυρώνει με την παρουσία της η πολιτειακή, η πνευματική και η θρησκευτική ηγεσία του τόπου στο ύψιστο επίπεδο.
Πριν από δύο χρόνια πήραμε μια απλή απόφαση: να πάψουμε να γκρινιάζουμε, να μεμψιμοιρούμε και να αλληλοκατηγορούμαστε. Να δουλέψουμε όλοι μαζί.
Χωρίς να περιμένουμε τα πάντα από το Κράτος. Από κάτω προς τα πάνω. Με πίστη στις δικές μας δυνάμεις. Καθίσαμε γύρω από ένα τραπέζι. Αυτοδιοίκηση, βιομηχανίες και ολόκληρη η κοινωνία της Στερεάς Ελλάδας. Και όταν σηκωθήκαμε, μετά από έναν εξαντλητικό διάλογο και μια μακρά, επίμονη και επίπονη, διαβούλευση, δώσαμε τα χέρια πάνω από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο βασισμένο σε τρείς άξονες: πρώτος και κυριότερος η δημόσια υγεία, δεύτερος το περιβάλλον, η εξυγίανση και απορρύπανση ενός δηλητηριασμένου για χρόνια τόπου, τρίτος η βιώσιμη ανάπτυξη και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Τρέξαμε. Δεν επιτρέψαμε να χαθεί χρόνος. Και όπου μπορούσαμε υποκαταστήσαμε και συμπληρώσαμε το κράτος. Θεσπίσαμε παρατηρητήρια υγείας και περιβάλλοντος, δρομολογήσαμε την οριοθέτηση του ποταμού και τον εντοπισμό, επιτέλους, της εστίας της υπάρχουσας ρύπανσης, μελετήσαμε και οριοθετήσαμε επιχειρηματικό πάρκο εξυγίανσης και ανάπτυξης, με όλες τις αναγκαίες υποδομές όπως ο βιολογικός καθαρισμός, τα δίκτυα και η χωροταξική και πολεοδομική του οργάνωση (ήδη προχθές καταθέσαμε τη μελέτη οριοθέτησης της άτυπης και άναρχης βιομηχανικής συγκέντρωσης, κάνοντας το καθοριστικό πρώτο βήμα για το βιομηχανικό πάρκο). Σχεδιάσαμε την ολοκληρωμένη χωρική επένδυση για να παρέμβουμε στην ευρύτερη περιοχή αξιοποιώντας όλα τα σύγχρονα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία. Ένα πλήρες, δηλαδή, σχέδιο δράσης. Και έτσι από την ιδέα σήμερα έχουμε ήδη περάσει στην πράξη» τόνισε ο κ. Μπακογιάννης στον χαιρετισμό του.
«Αν πριν από δύο χρόνια λέγατε σε έναν κάτοικo της ευρύτερης περιοχής πως σήμερα θα είμαστε εδώ να προχωράμε ένα έτοιμο σχέδιο, στηριζόμενο μάλιστα από όλους εσάς, θα τσιμπιόταν. Και θα είχε δίκιο. Γιατί μέχρι τότε, δεν ένιωθε απλώς, ήταν, ένας πολίτης ξεχασμένος, αόρατος στα όργανα της πολιτείας, ένας πολίτης β’ κατηγορίας βυθισμένος σε ένα γιγαντιαίο πρόβλημα που κανένας δεν τολμούσε να αγγίξει.
Τολμήσαμε, δουλέψαμε και μας πίστεψε. Σήμερα, με αφορμή την Ημέρα Περιβάλλοντος, ο Ασωπός και το πρόβλημα της μεγαλύτερης περιβαλλοντικής ρύπανσης της χώρας, που φέρει το όνομά του, βγαίνει και επισήμως από την αφάνεια και την κουκούλα της απραξίας. Αναδεικνύεται και πολεμιέται.
Περπατήσαμε στον δρόμο που ανοίξανε προσωπικότητες όπως ο Αθανάσιος Παντελόγλου. Με συνταξιδιώτες τον Δήμαρχο Βασίλη Περγάλια, τον Πατέρα Γιάννη Οικονομίδη, το Πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχάνιων Νίκο Κουδούνη, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Βρασίδα Ζάβρα, τον Υπουργό Αλέξη Χαρίτση και την Ευρωπαία Επίτροπο Κορινά Κρετού και βέβαια τον Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Γιάννη Ταγκαλέγκα και τους συνεργάτες μας στην Περιφέρεια που πίστεψαν και ξενύχτησαν πάνω από αυτή την προσπάθεια.
Μα πάνω από όλα με κάθε πολίτη της περιοχής μας, με την εμπιστοσύνη και την υπομονή του» συνέχισε ο κ. Μπακογιάννης.
«Οι στόχοι μας, λοιπόν, είναι ξεκάθαροι. Υπάρχει για πρώτη ίσως φορά σχέδιο. Συγκεκριμένο, συνολικό. Συνεκτικό, μελετημένο κα στιβαρό. Οι χρηματοδοτήσεις έχουν ξεκλειδώσει. Είμαστε όλοι μαζί, και έχουμε ισχυρούς συμπαραστάτες. Είμαστε όμως ακόμα στην αρχή. Και έχουμε πολύ δουλειά. Χρειάζεται χρόνος. Θέλει αντοχές, επιμονή, αφοσίωση και πίστη. Κυρίως, όμως, χρειάζεται να διατηρήσουμε πάση θυσία την ενότητα που με κόπο πετύχαμε» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος και καταλήγοντας απευθύνθηκε στους παριστάμενους Υπουργούς και Βουλευτές όλων των κομμάτων.
«Είναι και δική σας ευθύνη η ενότητα αυτή. Υιοθετήστε την. Όπως εξαρτάται και από εσάς , αν η υλοποίηση του σχεδίου μας θα τρέξει ακόμα πιο γρήγορα. Οι διαδικασίες μπορούν να απλοποιηθούν και να επισπευσθούν, όταν, όπως εδώ, το εθνικό συμφέρον το επιτάσσει. Εμείς δεσμευόμαστε να σας ενοχλούμε συνεχώς με συγκεκριμένες πάντα προτάσεις και λύσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση