GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Απαλλοτριώνεται αναγκαστικά ο οικισμός των Αναργύρων στο Αμύνταιο

«Η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει τα κονδύλια που χρειάζονται για την άμεση απαλλοτρίωση» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ε...


«Η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει τα κονδύλια που χρειάζονται για την άμεση απαλλοτρίωση» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης

Την αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού των Αναργύρων ανακοίνωσε πριν λίγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης σε συγκέντρωση των κατοίκων του χωριού στο Πολιτιστικό Κέντρο του Οικισμού, μετά την χθεσινή τεράστια κατολίσθηση στο ορυχείο Αμυνταίου και την εκκένωση των σπιτιών του οικισμού για λόγους ασφαλείας.

«Στο πρώτο νομοθέτημα που θα έρθει την επόμενη βδομάδα στη Βουλή θα εισάγουμε την τροποποίηση του νόμου 3937/2011 ξεχωρίζοντας την αναγκαστική απαλλοτρίωση από την μετεγκατάσταση της κοινότητας» δήλωσε ο υπουργός και κατέληξε λέγοντας ότι με αυτό τον τρόπο «λύνουμε ένα πρόβλημα που έχει ο οικισμός και που έχει αναγνωριστεί από όλες τις πλευρές».

Ο υπουργός εξήγησε ότι η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης είναι να αλλάξει τον νόμο του 2011 τροποποιώντας το άρθρο 28 προκειμένου «να τρέξει με ταχείς ρυθμούς τις διαδικασίες της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης των Αναργύρων». Δήλωσε ότι «η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει τα κονδύλια που χρειάζονται για την άμεση απαλλοτρίωση», διευκρίνισε ότι αμέσως μετά θα προωθηθεί και η υπογραφή του προεδρικού διατάγματος που «θα ορίζει τις λεπτομέρειες τις μετεγκατάστασης» για τις οποίες θα χρειαστούν συνέργειες και πολιτικές από την Περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας και τους αντίστοιχους δήμους της περιοχής.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης δήλωσε ότι η επιχείρηση θα αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν απέναντι στους κατοίκους του οικισμού και σημείωσε ότι οι κάτοικοι των οποίων τα σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές προς το παρόν θα μπορούν να φιλοξενούνται στα ξενοδοχεία της περιοχής.

Νωρίτερα ο υπουργός ενημερώθηκε από τον πρόεδρο της ΔΕΗ και τους τεχνικούς της επιχείρησης για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η μεγάλο κατολίσθηση στο ορυχείο του Αμυνταίου.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Σταθάκης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε δική της έρευνα με τη σύσταση ξεχωριστής επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα εξετάσουν τις συνθήκες αλλά και τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτή την ανεπιθύμητη εξέλιξη.

Σε ό,τι αφορά το μέγεθος της καταστροφής στον μηχανολογικό εξοπλισμό, αλλά και στο ίδιο το ορυχείο, τα στελέχη της ΔΕΗ σημείωσαν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις μήνες για τη διατύπωση ασφαλών συμπερασμάτων.

1 σχόλιο

  1. .... τους βλέπω τους κάτοικους του χωριού μέχρι τουλάχιστον το 2060 σε Container!
    ΑΧ ΑΧ ΑΧ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση