GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ένοπλοι απελευθέρωσαν και φυγάδευσαν τον γιο του Καντάφι

Ο 44χρονος Σαΐφ αλ Ισλάμ παρέμενε κρατούμενος μετά την εξέγερση του 2011 και καταζητείται και από το Διεθνές Ποινικό Δικαστ...


Ο 44χρονος Σαΐφ αλ Ισλάμ παρέμενε κρατούμενος μετά την εξέγερση του 2011 και καταζητείται και από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Ο Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι απελευθερώθηκε από μια ένοπλη οργάνωση στη δυτική Λιβύη, όπου παρέμενε κρατούμενος μετά την εξέγερση, το 2011, εναντίον του πατέρα του, Μουάμαρ Καντάφι, επιβεβαίωσε ένας δικηγόρος του.

Ο Σαΐφ αλ Ισλάμ αποφυλακίστηκε στην πόλη Ζέντεν με βάση έναν νόμο περί αμνηστείας το οποίο πέρασε το (μη αναγνωρισμένο) κοινοβούλιο που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη, είπε ο δικηγόρος Χάλεντ αλ Ζαΐντι. Σύμφωνα με την πηγή αυτή, έχει ήδη αναχωρήσει για κάποια άλλη πόλη, την οποία δεν αποκάλυψε για λόγους ασφαλείας.

Η πόλη Ζέντεν, που ενίσχυσε τον ρόλο της μετά την επανάσταση και βρίσκεται σε σύγκρουση με τις αρχές της Τρίπολης, είχε αρνηθεί να τον παραδώσει. Να σημειωθεί ότι ο Σαΐφ καταζητείται και από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Η Ταξιαρχία Αμπού Μπακρ αλ Σαντίκ, που ήταν υπεύθυνη για την κράτηση του Σαΐφ, ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να τον απελευθερώσει μετά από αίτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης της κυβέρνησης που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη. "Επιβεβαιώνουμε ότι αναχώρησε από τη Ζεντέν την 14η ημέρα του Ραμαζανιού", δηλάδη την Παρασκευή, ανέφερε στην ανακοίνωσή της.

Παραμένει επίσης αδιευκρίνιστο ποιος όρους μπορεί να έθεσε η Ταξιαρχία για να απελευθερώσει τον κρατούμενο ο οποίος θεωρείτο ισχυρό "διαπραγματευτικό χαρτί". Μια ανακοίνωση πάντως του στρατιωτικού και του δημοτικού συμβουλίου της Ζέντεν καταδίκαζε την απόφαση της αποφυλάκισής του χαρακτηρίζοντάς την "προδοσία" απέναντι στο αίμα των μαρτύρων.

Ο 44χρονος Σαΐφ ήταν το γνωστότερο από τα παιδιά του Καντάφι και κάποιοι τον θεωρούσαν πιθανότερο διάδοχο του πατέρα του. Δεν είναι σαφές τι ρόλο θα μπορούσε να παίξει σήμερα στη Λιβύη όπου αντίπαλες ένοπλες οργανώσεις, κοινοβούλια και κυβερνήσεις ανταγωνίζονται για την εξουσία. Ορισμένοι όμως στην ανατολική Λιβύη, όπου ο στρατιωτικός διοικητής Χαλίφα Χάφταρ ενισχύει τη θέση του, πίεζαν για την αποφυλάκισή του, σε μια προσπάθεια να ασκήσουν και πάλι την επιρροή τους στις πολιτικές εξελίξεις προσωπικότητες του παλαιού καθεστώτος.

Το 2015 δικαστήριο της Τρίπολης είχε καταδικάσει σε θάνατο τον Σαΐφ για εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένης και της εκτέλεσης διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της επανάστασης κατά του πατέρα του.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση