Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

 • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Παρασκευή, 9 Ιουνίου 2017

  Συμφωνία ΗΠΑ και Μεξικό για το εμπόριο ζάχαρης


  Η συμφωνία μειώνει το ποσοστό της επεξεργασμένης ζάχαρης που μπορεί να εξάγει το Μεξικό στις ΗΠΑ

  Έφτασε στο τέλος η διαμάχη μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικό για το εμπόριο ζάχαρης.

  Το Μεξικό συμφώνησε σε σημαντικές παραχωρήσεις προκειμένου να διατηρήσει την πρόσβασή του στην αμερικανική αγορά ζάχαρης.

  Ωστόσο Αμερικανοί παραγωγοί ζάχαρης αρνήθηκαν ν' αποδεχτούν την συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Μεξικού, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για την πρακτική κατάρρευσή της.

  Πρόκειται για συμφωνία επί της αρχής μεταξύ του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος και του Μεξικάνου υπουργού Οικονομίας, Ιλντεφόνσο Γκουαχάρντο για την αποφυγή υψηλών δασμών εισαγωγής στην μεξικανική ζάχαρη, αλλά και για την επίλυση μιας μακρόχρονης εμπορικής διαμάχης μεταξύ των δύο χωρών.

  Παράλληλα, οι διαπραγματεύσεις που έγιναν αποτέλεσαν το εισαγωγικό στάδιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ΗΠΑ, του Μεξικού και του Καναδά, με ζητούμενο την συνολική επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου για την Βόρεια Αμερική (NAFTA) που αναμένεται να διεξαχθούν μέσα στο 2017.

  Η συμφωνία που επιτεύχθηκε προβλέπει τη δραστική μείωση των εξαγωγών επεξεργασμένης μεξικανικής ζάχαρης στις ΗΠΑ, ενώ προβλέπεται η αύξηση των εξαγωγών ακατέργαστης μεξικανικής ζάχαρης στην αμερικανική αγορά. Παράλληλα, η συμφωνία καταργεί τις ελάχιστες τιμές στην εισαγωγή ζάχαρης από το Μεξικό στις ΗΠΑ.

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχολια:

  Item Reviewed: Συμφωνία ΗΠΑ και Μεξικό για το εμπόριο ζάχαρης Rating: 5 Reviewed By: Press- gr