GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συναινετικά διαζύγια από τους συμβολαιογράφους με νομοσχέδιο Κοντονή

Με νομοσχέδιο που ανήρτησε σε δημόσια διαβούλευση ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κ...


Με νομοσχέδιο που ανήρτησε σε δημόσια διαβούλευση ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής ανάρτησε σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο τα συναινετικά διαζύγια θα εκδίδονται πλέον από τους συμβολαιογράφους, παρουσία δικηγόρων και οι πρώην σύζυγοι θα ρυθμίζουν με κοινή συμφωνία (συμβολαιογραφική πράξη) τα θέματα διατροφής, γονικής μέριμνας των παιδιών, κ.λπ.

Ακόμη, το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπει ότι οποίος οδηγός μεθυσμένος (άνω του 0,50 g/l) προκαλέσει θανατηφόρο ατύχημα, πλέον των άλλων, θα του αφαιρείται επί τόπου η άδεια ικανότητας οδηγού για 5 χρόνια, ενώ αυξάνονται οι οργανικές θέσεις των δικαστικών λειτουργών Πολιτικής, Ποινικής και Διοικητικής Δικαιοσύνης.

Αναλυτικότερα, αναρτήθηκε για διαβούλευση από τον υπουργό Δικαιοσύνης το νομοσχέδιο «μέτρα Θεραπείας ατόμων που απαλλάσσονται από την ποινή λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής και λοιπές διατάξεις».

Ειδικότερα, τα άρθρα 22 και 28 του νομοσχεδίου προβλέπουν ότι ο συμβολαιογράφος συντάσσει πράξη με την οποία βεβαιώνει τη λύση του γάμου (συναινετικά διαζύγια), επικυρώνει τις συμφωνίες των συζύγων και τις ενσωματώνει σε αυτή. Τη συμβολαιογραφική πράξη υπογράφουν οι σύζυγοι και οι πληρεξούσιοι δικηγόροι τους ή μόνον οι τελευταίοι, ενώ όποιος παραβιάσει το συμφωνητικό στον τομέα της διατροφής τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους, ενώ εάν παραβιάσει τους κανόνες που έχουν συμφωνηθεί για την επικοινωνία των ανήλικων τέκνων τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ως προς την διατροφή και επιμέλεια των παιδιών:

«Όποιος κακόβουλα παραβιάζει την υποχρέωση διατροφής που του/την έχει επιβάλει ο νόμος και έχει αναγνωρίσει, έστω και προσωρινά, το δικαστήριο ή προκύπτει από συμφωνία που έχει επικυρώσει ο συμβολαιογράφος κατά το άρθρο 1441 του Αστικού Κώδικα, με τρόπο τέτοιο ώστε ο δικαιούχος να υποστεί στερήσεις ή να αναγκαστεί να δεχτεί βοήθεια άλλων, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους».

Παράλληλα, το νομοσχέδιο επιφέρει προσθήκη στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η οποία προβλέπει ότι στον οδηγό κάθε μορφής οχήματος που προκάλεσε θανατηφόρο ατύχημα, και οδηγούσε υπό την επήρεια οινοπνεύματος (άνω του 0,50 g/l) αφαιρείται επί τόπου η άδεια ικανότητας οδηγού για διάστημα 5 ετών.

Τέλος, με άλλα άρθρα του νομοσχεδίου, αυξάνονται από 1.05.2017 οι οργανικές θέσεις των δικαστών ως εξής:

α) των αντεισαγγελέων Αρείου Πάγου κατά 2,
β) των εισαγγελέων Εφετών κατά 2 και
γ) των αντεισαγγελέων Εφετών κατά 2, ενώ από 30.06.2017 οι οργανικές θέσεις των παρέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας αυξάνονται κατά 2.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση