GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κατρούγκαλος: Αποδοκιμάστηκε η στάση της Τερέζα Μέι

Το αποτέλεσμα των εκλογών «φρενάρει» τα σχέδια ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας «Το εκλογικό αποτέλεσμα στη Βρετανία φαίνεται...


Το αποτέλεσμα των εκλογών «φρενάρει» τα σχέδια ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας

«Το εκλογικό αποτέλεσμα στη Βρετανία φαίνεται ότι αντιμετωπίστηκε από τους ψηφοφόρους "ως καιροσκοπισμός" της κ. Μέι γι΄ αυτό δεν πέτυχε το αποτέλεσμα που περίμενε» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ΑΝΥΠΕΞ Γιώργος Κατρούγκαλος. Θεωρεί ότι το "ουσιαστικότερο μήνυμα των εκλογών είναι η επιτυχία του Τζέρεμι Κόρμπιν οποίος ακολούθησε ένα πρόγραμμα αριστερό που πολλοί σχολιαστές στην Βρετανία θεωρούσαν ότι είναι το "φιλί του θανάτου" για οποιοδήποτε κόμμα".

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο ο κ. Κόρμπιν έδειξε πως αν η Σοσιαλδημοκρατία θέλει να επιβιώσει και δεν θέλει να ακολουθήσει την ταύτισή της με την «Πασοκοποίηση» που συνεπάγεται την ταύτισή της με τον νεοφιλελευθερισμό και την εξαέρωσή της, ένας δρόμος της μένει κι αυτός είναι η «Κορμπινοποίηση» ".

Αναφέρει επίσης ότι αποτυχία των δημοσκοπήσεων στη Βρετανία θα πρέπει να προβληματίσει τους δημοσκόπους και να διορθώσουν την μεθοδολογία τους.

Τέλος ο κ. Κατρούγκαλος εκτιμά ότι το αποτέλεσμα των εκλογών "φρενάρει" τα σχέδια ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας και θεωρεί πιο πιθανές πλέον τις "πρόωρες εκλογές στη Βρετανία παρά ένα δεύτερο δημοψήφισμα στη Σκωτία".

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ . Κατρούγκαλου στο ΑΠΕ- ΜΠΕ και τον Γιώργο Ψύλλια έχει ως εξής:

Ποια θα είναι κατά τη γνώμη σας η επόμενη ημέρα στη Βρετανία σε σχέση με τη διαδικασία του BREXIT. Η κ. Μέι θα πάει πιό αργά την διαδικασία των διαπραγματεύσεων και πόσο φαίνεται ότι θα πιέσουν οι Ευρωπαίοι να προχωρήσει πιό γρήγορα;

Η Ευρώπη δεν έχει κανένα σκοπό να πιέσει περαιτέρω την Μεγάλη Βρετανία. Άλλωστε ποτέ δεν την είχαμε πιέσει. Περιμένουμε από την Μεγάλη Βρετανία όπως περιμέναμε μέχρι τώρα να ξεκαθαρίσει τη στάση της γιατί απλώς το να λέει κανείς ότι πηγαίνει για σκληρό BREXIT δεν έχει νόημα. Από την άλλη είναι σαφές ότι αποδοκιμάστηκε αυτή η στάση της Βρετανίδας πρωθυπουργού να αναζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης των πολιτών για μια εκδοχή εξόδου από την ΕΕ που μάλλον δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται σε αυτή που θέλουν οι ψηφοφόροι. Είναι προφανές ότι το στοίχημα της κ Μέι δεν της βγήκε. Φάνηκε ότι εκτιμήθηκε από τον Βρετανικό λαό ως καιροσκοπισμός αφού η κ Μέι δεν είχε το εκλογικό αποτέλεσμα που περίμενε.

Τι σηματοδοτεί για τον ΣΥΡΙΖΑ και την Ευρωπαϊκή Αριστερά η εκλογική επιτυχία του "αριστερού" ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν;

Είναι το ουσιαστικότερο μήνυμα των εκλογών. Όχι απλώς κέρδισε επιπλέον 30 έδρες αλλά το σημαντικότερο είναι ότι κέρδισε 10 μονάδες εκλογικής επιρροής και μάλιστα ακολουθώντας ένα πρόγραμμα αριστερό που πολλοί σχολιαστές στην Βρετανία θεωρούσαν ότι είναι το φιλί του θανάτου για οποιοδήποτε κόμμα. Μίλησε για άνοδο των κοινωνικών δαπανών ειδικά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, για επαναεθνικοποίηση των Δημοσίων Υπηρεσιών που έχουν ιδιωτικοποιηθεί, μίλησε για κατάργηση των διδάκτρων. Έκανε εν πολλοίς μία εκστρατεία ανάλογη του Μπέρνυ Σάντερς στην Αμερική και απέδειξε ότι στις Αγγλοσαξονικές χώρες μπορεί να μιλάς για Σοσιαλισμό και να μην χάνεις ψήφους. Έδειξε πως αν η Σοσιαλδημοκρατία θέλει να επιβιώσει και δεν θέλει να ακολουθήσει την ταύτισή της με την «Πασοκοποίηση» που συνεπάγεται την ταύτισή της με τον νεοφιλελευθερισμό και την εξαέρωσή της, ένας δρόμος της μένει κι αυτός είναι η «Κορμπινοποίηση».

Πως σχολιάζετε την μεγάλη αποτυχία της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοσκοπήσεων που προέβλεπαν άνετη νίκη των Συντηρητικών και της κ. Μέι και αντίστοιχη κατάρρευση του κ. Κόρμπιν;

Πρώτα πρώτα δεν πρέπει να αποκλείσουμε ότι αρκετοί δημοσκόποι είχαν σκοπιμότητα να εμφανίζουν τον υποψήφιο των Εργατικών χρεοκοπημένο. Αυτό δεν το λέω τυχαία γιατί αρκετά άρθρα εφημερίδων που εξυπηρετούν συμφέροντα εμφάνιζαν τον κ. Κόρμπιν περίπου ως "ξεπερασμένο Δον Κιχώτη του περασμένου αιώνα". Από την άλλη μεριά όμως εκεί που δεν υπήρχαν σκοπιμότητες φαίνεται ότι οι εκλογολόγοι πρέπει να επαναεφεύρουν τα εργαλεία τους. Χρησιμοποιούν μεθοδολογικά εργαλεία τα οποία δεν ισχύουν. Για παράδειγμα δεν περίμεναν ότι οι νέοι θα πάνε να ψηφίσουν. Αυτό ήταν ένα από τα σημαντικότερα κατορθώματα του Κόρμπιν ότι όχι μόνο πήρε το 75% των νέων αλλά τους κατέβασε κιόλας να ψηφίσουν. Νομίζω λοιπόν ότι πρέπει στο μέλλον οι δημοσκόποι να ξαναδούν τα εργαλεία και τις παραδοχές τους και να μην ξαναπέσουν για τρίτη φορά στο σφάλμα, που είδαμε δύο φορές το τελευταίο διάστημα. Να εμφανίζουν νικητές υποψηφίους συντηρητικούς όπως στην περίπτωση Φιγιόν στη Γαλλία και την τωρινή με την κ. Μέι. Για να πω και την κακία μου και στη ΝΔ που ονειρεύονται σίγουρες νίκες λόγω των δημοσκοπήσεων θα πρέπει να πάρουν τα διδάγματά τους.

Οι δημοσκόποι για παράδειγμα αποφεύγουν στην Ελλάδα να κάνουν δημοσκοπήσεις με κινητά τηλέφωνα λόγω κόστους και χρησιμοποιούν τα σταθερά τα οποία πλέον δεν τα χρησιμοποιεί αρκετά ο νέος κόσμος. Το βασικότερο όμως θέμα με τις δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα είναι ότι υπακούουν στη λογική των συστημικών μέσων ενημέρωσης στα οποία φιλοξενούνται και αυτό είναι μείζον θέμα το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και από τις ίδιες τις εταιρίες δημοσκοπήσεων με βάση τα επιστημονικά εργαλεία.

Κύριε υπουργέ το χθεσινό αποτέλεσμα πιστεύετε ότι δυσκολεύει τις κινήσεις ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας;

Φαίνεται πράγματι να μην επιδοκιμάστηκαν οι κινήσεις του Εθνικού Σκωτσέζικου Κόμματος. Από την άλλη πλευρά όμως θεωρώ ιδιαίτερα θετικές τις πρόσφατες δηλώσεις της αρχηγού τους, της κ Στέρτζον ότι θα επιδιώξει μια προοδευτική συμμαχία , προφανώς με τους Εργατικούς, έτσι ώστε να αποφευχθεί η κυριαρχία των Συντηρητικών τα επόμενα χρόνια. Νομίζω ότι με πολύ μεγαλύτερη βεβαιότητα θα μπορεί να περιμένει κανείς πρόωρες εκλογές στη Βρετανία πια , παρά ένα δεύτερο δημοψήφισμα στη Σκωτία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση