GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κομισιόν: Με όποια κυβέρνηση, το Brexit δεν μπορεί να περιμένει

Ο Γιούνκερ εξέφρασε την ελπίδα ότι το αποτέλεσμα των Βρετανικών εκλογών δεν θα έχει σημαντική επίπτωση στις διαπραγματεύσεις Σε ...



Ο Γιούνκερ εξέφρασε την ελπίδα ότι το αποτέλεσμα των Βρετανικών εκλογών δεν θα έχει σημαντική επίπτωση στις διαπραγματεύσεις

Σε «θολό τοπίο» βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, μετά το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών, στις οποίες η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι απώλεσε την πλειοψηφία. Όπως σχολίαζαν πηγές της ΕΕ, τα πράγματα τώρα γίνονται πιο περίπλοκα, καθώς για τις Βρυξέλλες ισχύει η διετία ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων, έως τον Απρίλιο του 2019.  Μάλιστα, το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών προκάλεσε «έκπληξη» στις Βρυξέλλες, καθώς πίστευαν ότι «ένας πρωθυπουργός που έχει πλειοψηφία κάνει εκλογές για να τη μεγαλώσει και όχι για να τη χάσει».
Την ίδια ώρα, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις (σ.σ. για το Brexit) ενώ η εκπρόσωπος της Μέρκελ τόνισε ότι υπάρχουν οδηγίες και χρονοδιάγραμμα γι' αυτές.
Μάλιστα,  ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, εξέφρασε την  ελπίδα να μην υπάρξει άλλη καθυστέρηση στην εκκίνηση των διαπραγματεύσεων για τη διαδικασία του Brexit, ενώ ελπίζει ότι το αποτέλεσμα των Βρετανικών εκλογών δεν έχει σημαντική επίπτωση στις διαπραγματεύσεις τις οποίες η Επιτροπή αναμένει «απελπισμένα» να ξεκινήσουν.
«Ελπίζω να μην έχουμε κι άλλη καθυστέρηση. Θα πρέπει πρώτα να συμφωνηθεί το διαζύγιο και οι λεπτομέρειες της εξόδου της Βρετανίας και μετά θα πρέπει να σχεδιαστεί μια νέα αρχιτεκτονική για τς μελλοντικές σχέσεις της με την ΕΕ» είπε χαρακτηριστικά.
«Ελπίζουμε το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι σε θέση να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό» ανέφερε και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αλεξάντερ Βιντερστάιν. «Εναπόκειται στους ιθύνοντες στο Λονδίνο να επιλύσουν την εσωτερική κατάσταση και μετά να μας προσεγγίσουν», σημείωσε ο εκπρόσωπος, ερωτηθείς εάν η Επιτροπή ρώτησε ήδη πότε θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.
«Η προθεσμία που ορίζεται στο άρθρο 50 της Συνθήκης δεν αφήνει καθόλου χρόνο για χάσιμο», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
«Η κοινή μας ευθύνη και επείγουσα αποστολή είναι τώρα να διενεργήσουμε τις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ στο καλύτερο δυνατό πνεύμα, διασφαλίζοντας ένα αποτέλεσμα που θα αναστατώσει το λιγότερο δυνατό τους πολίτες μας, τις επιχειρήσεις και τις χώρες μας μετά τον Μάρτιο του 2019» αναφέρει στην συγχαρητήρια επιστολή που απέστειλε στην Τερέζα Μέι για την επανεκλογή της.
Πάντως, πηγές της ΕΕ σημείωναν πως εάν τελικά υπάρξει καθυστέρηση στην έναρξη των διαπραγματεύσεων δεν θα είναι με ευθύνη των Βρυξελλών, αλλά με ευθύνη του Λονδίνου.
«Οι Βρυξέλλες έλαβαν στις 30 Μαρτίου από τη βρετανική κυβέρνηση την κοινοποίηση του άρθρου 50 και είναι δεσμευμένες, βάσει των Συνθηκών, για συμφωνία μέσα σε μία διετία. Αν με τα νέα δεδομένα η Βρετανία θέλει περισσότερο χρόνο, θα πρέπει να ανακαλέσει αυτήν την επιστολή να ζητήσει παράταση, κάτι το οποίο απαιτεί την ομόφωνη γνώμη των κρατών-μελών της ΕΕ», εξηγούσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση