GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τι συζητήθηκε στο Συνέδριο της Capital Link για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Ο κ. Παπαδημητρίου επεσήμανε πως μια αποτελεσματική και σωστή διαχείρισή τους, είναι στη πραγματικότητα, η κορυφαία εκδήλωσ...


Ο κ. Παπαδημητρίου επεσήμανε πως μια αποτελεσματική και σωστή διαχείρισή τους, είναι στη πραγματικότητα, η κορυφαία εκδήλωση κοινωνικής και εταιρικής υπευθυνότητας

Με αθρόα συμμετοχή που ξεπέρασε τα 1000 άτομα πραγματοποιήθηκε το 7o Συνέδριο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Capital Link στην Αθήνα με θέμα: «Επενδύοντας στην Ανάπτυξη-Το Νέο Πρόσωπο της ΕΚΕ» την Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017 στο ξενοδοχείο HILTON Αθηνών, υπό την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.

Το Συνέδριο συγκέντρωσε Κυβερνητικούς Εκπροσώπους, εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την Ανώτατη βαθμίδα στελεχών του ιδιωτικού τομέα και διεθνών εταιρειών και επενδυτών που δραστηριοποιούνται σήμερα στην Ελλάδα.

Αναλυτικότερα:

• Τον Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιο Πιτσιόρλα
• Τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη
• 2 από τις μεγαλύτερες Ελληνικές Τράπεζες: Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Τράπεζα Πειραιώς
• Ανώτεροι εκπρόσωποι Ευρωπαϊκών και Διεθνών Οργανισμών: European Bank for Reconstruction and Development, European Investment Bank, European Investment Fund, International Finance Corporation (IFC)
• Διεθνής εμπορική και επενδυτική τράπεζα: Atlantic Bank of N.Y.
• Οι 2 μεγαλύτερες ελεγκτικές και συμβουλευτικές εταιρείες: Ernst & Young, McKinsey & Company
• Μεγάλα Ελληνικά & Ξένα Δικηγορικά Γραφεία : Α.Σ. Παπαδημητρίου & Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρεία, Ποταμίτης Βεκρής Δικηγορική Εταιρεία, Shearman & Sterling (London) LLP, Watson Farley & Williams
• 2 Mεγάλες Εταιρίες από το χώρο της Ενέργειας : ΔΕΗ – ΕΛΠΕ
• Από τον χώρο των τηλεπικοινωνιών: Όμιλος OTE
• Αμερικανοί επενδυτές με ενεργή παρουσία: Nicholas Logothetis, John Calamos, John Koudounis, Dean Metropoulos, Matt Fairfield-EXIN Group, Pavlos Canellopoulos - AIG
• Ελληνικά και Ξένα Funds – Apollo Management International LLP, Blackrock, B2KAPITAL, DECA Investments, First Athens Corporate Finance SA, Global Finance Partners, Pillarstone
• Από τις σημαντικότερες Ελληνικές και Ξένες εταιρείες και Οργανισμοί: Hellas Gold S.A., Papastratos S.A., Tickethour Group, Friesland Campina, ICAP Group, Olympic Brewery S.A.
• Hellenic Financial Literacy Institute
• Άλλοι Οργανισμοί: American Entrepreneurship Award, Bubbllz, VentureFriends,– Carlsberg Group, Blueground, Hellenic Entrepreneurship Award

ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΣΑΝ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ & ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

Συντονιστής της ενότητας «Μη εξυπηρετούμενα δάνεια σαν επενδυτική & αναπτυξιακή ευκαιρία» ήταν ο κ. Γεώργιος Παπαδημητρίου, Partner - EY Central & Southeast Europe Financial Services Industry Leader – EY.

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Παπαδημητρίου, αναφερόμενος στην μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ελληνικές τράπεζες σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, επεσήμανε πως μια αποτελεσματική και σωστή διαχείρισή τους, είναι στη πραγματικότητα, η κορυφαία εκδήλωση κοινωνικής και εταιρικής υπευθυνότητας.

Και τούτο, διότι η αποτελεσματική διαχείριση αυτού του προβλήματος θα επιτρέψει στα πιστωτικά ιδρύματα να επιτελέσουν και πάλι τον ουσιαστικό και θεσμοθετημένο ρόλο τους, να χρηματοδοτήσουν δηλαδή και να στηρίξουν υγιείς υπάρχουσες αλλά και νεοφυείς επιχειρήσεις. Με αυτό τον τρόπο θα συμβάλλουν καθοριστικά στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας και την δημιουργία ενός ενάρετου κύκλου που θα επιδράσει θετικά και στην απασχόληση.

Στην ενότητα συμμετείχαν οι κκ:

• Κώστας Καραγιάννης, Operating Partner - Apollo Management International LLP
• Πασχάλης Μπουχώρης, Managing Director - BlackRock
• Πέτρος Ζαμπέτας, Managing Director - B2 KAPITAL
• Στάθης Ποταμίτης, Managing Partner – Potamitis Vekris
• Σπύρος Παπασπύρου, Executive General Manager, Non-Core Business & Restructuring Portfolio - Piraeus Bank
• Ηλίας Σακέλλης, Partner – Pillarstone

1) Ο κ. Μπουχώρης, αναφέρθηκε στη σχέση μεταξύ των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της οικονομικής ανάπτυξης και υπογράμμισε τις δεσμεύσεις και τις πρωτοβουλίες των ελληνικών τραπεζών στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής κανονιστικής καθοδήγησης.

2) Ο κ. Ζαμπέτας στην ομιλία του αναφερόμενος στα «κόκκινα» δάνεια, τα οποία αποτελούν σήμερα το μεγαλύτερο ζήτημα στους ισολογισμούς των ελληνικών Τραπεζών, τόνισε ότι απαιτούνται προσεκτικοί χειρισμοί και άμεσες λύσεις προκειμένου το τραπεζικό σύστημα να απεγκλωβιστεί ώστε να μπορέσει η χώρα να μπει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης.

«Ήδη παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα, με τις πρώτες άδειες σε εταιρείες εξαγοράς και διαχείρισης NPLs/NPEs να έχουν δοθεί από την ΤτΕ, ενώ αναμένουμε σύντομα και νέες άδειες» τόνισε. Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι ελληνικές Τράπεζες θα πρέπει μέχρι το τέλος του 2017 να μειώσουν τα NPEs κατά 7,6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τους στόχους που έχουν τεθεί από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM). «Η σωστή και αποτελεσματική αντιμετώπιση των NPLs/NPEs είναι θέμα ζωτικής σημασίας για τη χώρα μας. Όσο ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων βρίσκεται σε υψηλά ποσοστά, το τραπεζικό σύστημα εμποδίζεται να παρέχει νέα κεφάλαια κίνησης, να χρηματοδοτεί την πραγματική οικονομία και να προσφέρει μία «δεύτερη» ευκαιρία σε βιώσιμες εταιρίες με προοπτική που έχουν πληγεί από την παρατεταμένη ύφεση και την έλλειψη ρευστότητας»

3) Ο κ. Ποταμίτης στην ομιλία του επεσήμανε: «Η εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών κινδυνεύει από τα κόκκινα δάνεια, τα οποία υπερβαίνουν το 40% του συνόλου και συνεχίζουν αυξανόμενα. Πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις έχουν οξύνει το πρόβλημα. Η αναδιατύπωση του νόμου περί μη εξυπηρετουμένων το 2016 έχει αφήσει, μεταξύ άλλων, σοβαρές αβεβαιότητες για τις φορολογικές επιβαρύνσεις των μεταβιβάσεων και την παράλληλη λειτουργία της τιτλοποίησης. Εξαιρετικά βαρειά και προβληματική κρίνεται και η ρύθμιση των εταιριών διαχείρισης δανείων. Σοβαρή επιβάρυνση της θέσης των πιστωτών αναμένεται να προκαλέσει και το νέο πλαίσιο ρυθμίσεων επιχειρηματικών οφειλών, καθώς δημιουργεί νέα εμπόδια στην άσκηση των δικαιωμάτων των πιστωτών επιχειρήσεων, ίσως της ίδιας σοβαρότητας και έντασης με τα προβλήματα που προκάλεσε στην καταναλωτική πίστη ο νόμος Κατσέλη. Η ανάγκη ριζικά διαφορετικής προσέγγισης είναι προφανής.»

5) Ο κ. Παπασπύρου, στην ομιλία του ανέφερε: «Η Ελληνική αγορά είχε για μεγάλο χρονικό διάστημα εγκλωβιστεί ανάμεσα στο υψηλό ιδιωτικό χρέος και την έλλειψη ανάπτυξης. Το ένα είναι συνάρτηση του άλλου και έτσι δημιουργήθηκε ένας φαύλος κύκλος που ανατροφοδοτείται , λόγω του ότι κανένα από τα δύο προβλήματα δεν βρίσκει λύση.

Οι τράπεζες μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου το 2015, την σημαντική αύξηση των προβλέψεων και την ανάπτυξη των υποδομών για την διαχείριση των NPE’s έχουν πλέον δεσμευτεί σε πολύ επιθετικούς στόχους μείωσης των επισφαλών δανείων, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα μπαίνει, έστω και με αργούς ρυθμούς, σε εποχή ανάπτυξης, επενδύσεων και αισιοδοξίας για τις προοπτικές της οικονομίας. Όταν ξεκινήσει αυτός ο κύκλος, η μείωση του ιδιωτικού χρέους θα αρχίσει να ανατροφοδοτεί την ανάπτυξη και το αντίστροφο. Το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα θα επιταχύνει τις εξελίξεις, θα μειώσει την ζημιά για τον ιδιωτικό τομέα, τις τράπεζες και το δημόσιο, μέσω της ανατίμησης των αξιών και την αύξησης της απασχόλησης. Η σημαντική παραγωγική αναδιάρθρωση της οικονομίας , που έχει συντελεσθεί με μεγάλο κόπο και κόστος, μέσα στην κρίση καθώς και η ριζική αναδιοργάνωση του τραπεζικού τομέα, έχουν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις αλλαγής του οικονομικού κύκλου».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση