GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συμφωνία στο Eurogroup για δόση 8,5 δισ. στην Ελλάδα

Θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα και το ΔΝΤ - Έκλεισε η αξιολόγηση, καμία εκκρεμότητα Σε συμφωνία κατέληξε το Eurogrou...


Θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα και το ΔΝΤ - Έκλεισε η αξιολόγηση, καμία εκκρεμότητα

Σε συμφωνία κατέληξε το Eurogroup για εκταμίευση δόσης ύψους 8,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Τα ποσά αυτά θα δοθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΣΜ - ESM). Σύμφωνα με πηγές τις Eυρωζώνης η επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων θα κυμαίνεται από 0 έως τα 15 χρόνια. Όπως ανακοίνωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, αν οι στόχοι της ανάπτυξης δεν επιτευχθούν, θα υπάρξει περαιτέρω παράταση αποπληρωμής. «Εάν υπάρχει περισσότερη ανάπτυξη τότε θα γίνεται ταχύτερη αποπληρωμή των δανείων και αντίστροφα» είπε.

Η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος έχει κλείσει. Ενώ θετικό στοιχείο κρίνεται η απόφαση για πλεονάσματα του ελληνικού ΑΕΠ που δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 2%, μέχρι το 2060, δηλαδή ένα ποσοστό που θεωρείται επιτεύξιμο.

Για τη συμμετοχή του ΔΝΤ ανακοινώθηκε πως θα εισέλθει στο πρόγραμμα και χρηματοδοτικά επί της αρχής αλλά με την μορφή του "stand by", όταν δηλαδή θα κριθεί ότι είναι βιώσιμο.

«Πετύχαμε συμφωνία σε όλα τα επιμέρους στοιχεία: Τα προαπαιτούμενα, τη στρατηγική για το χρέος, την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα» ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Ντάισελμπλουμ: Συγχαρητήρια στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, δήλωσε ότι η συμφωνία έχει επιτευχθεί και μάλιστα με την συμμετοχή του ΔΝΤ. Όπως είπε ο επικεφαλής της Ευρωζώνης, με τη συμφωνία αυτή, «θα επιτραπεί στην Ελλάδα να γυρίσει στην ανάπτυξη».

Σχετικά με το θέμα του χρέους, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι η συζήτησε έγινε επί τη βάσει του Μαΐου του 2016. «Υπογραμμίσαμε τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που αναμένεται να εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος» ενημέρωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ. Επιπλέον, ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε πως αν υπάρξει ανάγκη και «οι συνθήκες είναι αντίξοες», η υποστήριξη προς την Ελλάδα θα συνεχίσει.

«Μπαίνουμε στο τελευταίο έτος προγράμματος, προγραμματίζουμε στρατηγική εξόδου» τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ. Ενώ έδωσε συγχαρητήρια στους θεσμούς αλλά «κυρίως την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό» για τα όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι τώρα.

Μοσκοβισί: Η ελληνική κυβέρνηση έκανε μεγάλη δουλειά

Συγχαρητήρια προς την ελληνική κυβέρνηση και την Ελλάδα απέστειλε ο Ευρωπαίος Επίτροπος επί των Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί.

«Συνομολογήσαμε» ανακοίνωσε ο κ. Μοσκοβισί στην τοποθέτησή του κατά τη συνέντευξη Τύπου. Τόνισε επιπλέον πως είναι κοινή συμφωνία ότι τα προαπαιτούμενα της 2ης αξιολόγησης ολοκληρώθηκαν.

Ο κ. Μοσκοβισί έκανε λόγο για μια «πολλή σπουδαία συμφωνία» προσθέτοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση επέδειξε θάρρος, έκαναν μεγάλη δουλειά» «.Ήταν μια επιτυχία», πρόσθεσε, και υπογράμμισε το θάρρος του Ευκλείδη Τσακαλώτου και υπόλοιπων υπουργών στη διαπραγμάτευση. «Έκαναν μια καταπληκτική δουλειά» είπε.

Ανέφερε ακόμη ότι υπάρχει δέσμευση πως στο τέλος του προγράμματος θα υπάρξουν μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους. Ενώ, όπως και ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι τώρα η «έμφαση θα δοθεί σε ανάπτυξη και επενδύσεις».

Επικεφαλής ΕΣΜ: Οι δεσμεύσεις τηρήθηκαν από την Ελλάδα, το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό

Για ένα «άκρως εντυπωσιακό πλεόνασμα» έκανε λόγο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΣΜ), Κλάους Ρέγκλινγκ, για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Όπως είπε, η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις και τα προαπαιτούμενα.

Ανακοίνωσε πως από τα 8,5 δισ ευρώ τα 7,7 δισ. ευρώ θα εκταμιευτούν στις 8 Ιουλίου ενώ θα υπάρξουν «και άλλες εκταμιεύσεις μετά το καλοκαίρι, αν Ελλάδα τηρήσει τους όρους».

Για αποφάσεις για το θέμα του χρέους, παρέπεμψε κι εκείνος στο τέλος του προγράμματος.

Λαγκάρντ: Θα πω στο ΔΝΤ να εγκρίνει συμφωνία για την Ελλάδα

Ένα «σαφώς σημαντικό βήμα για να οδηγηθεί Ελλάδα σε μονοπάτι σταθερότητας» χαρακτήρισε τη σημερινή συμφωνία η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. Όπως είπε υπήρξε πρόοδος στην ελάφρυνση του χρέους αλλά τόνισε ότι «το ΔΝΤ πιστεύει ότι χρειάζονται περισσότερα».

«Θα προτείνω στο ΔΣ (του ΔΝΤ) την έγκριση επί της αρχής μιας νέας συμφωνίας για την Ελλάδα». Θα δοθούν λιγότερα από 2 δισ. δολάρια όταν θα ταυτοποιηθούν τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, τόνισε η κ. Λαγκάρντ. 

Ωστόσο, η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε πως αυτό που συμφωνήθηκε σήμερα δεν είναι η καλύτερη λύση, σύμφωνα με το Ταμείο και πως το καλύτερο θα ήταν «η απόλυτη αποσαφήνιση των μέτρων ελάφρυνσης χρέους».

Η κ. Λαγκάρντ υποστήριξε πως η Ελλάδα ωφελείται με τη σημερινή συμφωνία γιατί αποφεύγεται μια νέα κρίση. «Διατηρούμε τα οφέλη που σημείωσε Ελλάδα από τις μεταρρυθμίσεις... έχουμε χρόνο να δούμε τι θα γίνει με την ελάφρυνση του χρέους» ανέφερε.

«Έχουμε σημειώσει πρόσφατα σημαντική πρόοδο από την ελληνική κυβέρνηση σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις, με την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο η οποία συνοδεύτηκε από την ψήφιση σχετικής νομοθεσίας από το ελληνικό κοινοβούλιο. Διαπιστώσαμε επίσης πρόοδο στην ελάφρυνση του χρέους, παρόλο που απαιτούνται περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με το πεδίο και το είδος των μέτρων που πρέπει να ληφθούν από τους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας» είπε η κ. Λαγκάρντ.

Όπως διευκρίνισε «η Συμφωνία Επί της Αρχής αποτελεί μία μια διαδικασία την οποία το ΔΝΤ εφήρμοσε στο παρελθόν όπου υπήρξε συμφωνία για τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν σε ένα πρόγραμμα, για το οποίο όμως δεν είχε επιτευχθεί πλήρης συμφωνία μεταξύ του μέλους και των πιστωτών του σχετικά με νέα χρηματοδότηση ή των μέτρων ελάφρυνσης χρέους. Στην περίπτωση της Ελλάδας, η συμφωνία αυτή θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να υποστηρίξει την πρόοδο που σημειώθηκε στις πολιτικές, ενώ η αποδέσμευση πόρων του ΔΝΤ θα εξαρτηθεί από τις περαιτέρω δεσμεύσεις που θα αναλάβουν οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδος για ελάφρυνση του χρέους οι οποίες πρέπει να είναι επαρκείς για να εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους».

«Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η Συμφωνία αυτή Επί της Αρχής στηρίζεται στη βασική αρχή του ΔΝΤ ότι κάθε νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα θα πρέπει να βασίζεται στα "δύο σκέλη" ήτοι των μεταρρυθμίσεων σε συνδυασμό με την ελάφρυνση του χρέους. Επιπλέον, η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους θα καθοδηγείται αποκλειστικά από την ανάλυση του ΔΝΤ» επισημαίνει η κα Λαγκάρντ.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ εξέφρασε την πεποίθηση της ότι η Συμφωνία Επί της Αρχής, θα επιτρέψει στους Ευρωπαίους πιστωτές να καταβάλουν στην Ελλάδα τη δόση του Ιουλίου - μειώνοντας έτσι μια δυνητικά σοβαρή πίεση στην ελληνική οικονομία - και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών αναφορικά με τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και την ευημερία των πολιτών της.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση