GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Λεμέρ: Δεν είμαστε μακριά από τη συμφωνία στο Eurogroup

Μετά το νέο θρίαμβο Μακρόν, με ανανεωμένη εντολή ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ στην Αθήνα Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει μία καλή συμφωνία στις 15 Ιουνί...



Μετά το νέο θρίαμβο Μακρόν, με ανανεωμένη εντολή ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ στην Αθήνα

Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει μία καλή συμφωνία στις 15 Ιουνίου δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λε Μερ, συνομιλώντας με τον πρωθυπουργός, Αλέξη Τσίπρα, με την ανάλυση του οποίου συμφώνησε.
«Σε δύο ημέρες, στις 15 Ιουνίου, έχουμε τη σύνοδο του Eurogroup και συμφωνώ απόλυτα με την ανάλυση που κάνατε προηγουμένως, δεν είμαστε καθόλου μακριά από τη λύση και η λύση θα πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί στις 15 Ιουνίου», είπε χαρακτήριστικά ο κ. Λε Μερ. «Τώρα όλα τα ζητήματα έχουν τεθεί επί τάπητος για να βρούμε επιτέλους την πολυπόθητη λύση και θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγουμε μία νέα κρίση επί του ελληνικού ζητήματος και αυτό να γίνει με ηρεμία», πρόσθεσε.
Όπως επισήμανε ο Γάλλος υπουργός «εδώ και περίπου δέκα ημέρες έχουν πολλαπλασιάσει τις επαφές επί του θέματος αυτού, με την πρόεδρο του ΔΝΤ, κ. Λαγκάρντ τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, κ. Σόιμπλε, καθώς και με τον πρόεδρο του Eurogroup, κ. Ντάισελμπλουμ». «Επομένως, θέλω να δηλώσω ότι είμαι πραγματικά αισιόδοξος και ότι θα καταφέρουμε να έχουμε μία καλή συμφωνία στις 15 Ιουνίου», συμπλήρωσε.

Συνάντηση Λεμέρ με Τσακαλώτο

Αισιόδοξος ότι «δεν είμαστε μακριά από την συμφωνία, και τις επόμενες δύο ημέρες θα ανοίξουμε τον δρόμο για να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ, μετά από τη συνάντησή του στο υπουργείο Οικονομικών με τον ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο. Επίσης, ο κ. Λεμέρ συνεχάρη τον ελληνικό λαό «για τις δύσκολες αποφάσεις που πήρε» και πρόσθεσε ότι «οι μεταρρυθμίσεις είναι δύσκολες, αλλά είναι απαραίτητες. Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να υπάρξει συμφωνία».
Από την πλευρά του, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως «νομίζω ότι θα προσπαθήσουμε και εμείς και ο κ. Λεμέρ για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε τρεις ημέρες». Επίσης ευχαρίστησε για τη βοήθεια της Γαλλίας, και από την πλευρά του προκατόχου του (σ.σ. του Μισέλ Σαπέν) και από αυτή του νυν υπουργού, τον οποίο παράλληλα συνεχάρη για την επιτυχία του στις βουλευτικές εκλογές χθες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γάλλος υπουργός κομίζει στην Αθήνα την πρόταση για ρήτρα ανάπτυξης σχετικά με την εξυπηρέτηση του χρέους, σε μια προσπάθεια εύρεσης συμβιβασμού κυρίως μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ.

Τι σημαίνει η επίσκεψη Λεμέρ

Η επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, λίγα 24ωρα πριν από το Eurogroup της Πέμπτης, θεωρείται σημαντική και καταδεικνύει του πανίσχυρου πλέον νέου προέδρου της, να σηματοδοτήσει δυναμικά τη θέση της χώρας στην ευρωπαϊκή σκηνή.
«Ο στόχος της δουλειάς μου και της επίσκεψής μου στην Ελλάδα είναι να διευκολύνω τις διαπραγματεύσεις, για να υπάρχει συμφωνία την προσεχή Πέμπτη, που θα δώσει στην Ελλάδα προοπτική για σταθερότητα και ανάπτυξη», δήλωσε ο  Μπρούνο Λεμέρ, που επισκέπτεται την Αθήνα.
Σταθερή επιδίωξη του κ. Λεμέρ είναι να επιτευχθεί μια συμφωνία στο επόμενο Eurogroup σχετικά με «την αποδέσμευση κεφαλαίων τα οποία θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να τηρήσει τις προθεσμίες της», αλλά επίσης «πάνω στις μεγάλες αρχές μιας διευθέτησης του ελληνικού χρέους» - "Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία στο Eurogroup", λέει ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ.
Οι προηγούμενες κυβερνήσεις της Γαλλίας, υποστήριζαν επίσης την Ελλάδα, αυτήν τη φορά, όμως, η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν βιάζεται να δώσει το δικό της στίγμα για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αιχμή σε αυτή την προσπάθεια είναι η Γαλλική πρόταση για ρήτρα ανάπτυξης στην αποπληρωμή του Ελληνικού χρέους - πρόταση που θα προωθήσει ο Λεμέρ για το κρίσιμο Eurogroup της Πέμπτης.
Ο γάλλος υπουργός επισκέπτεται την Αθήνα,  αφού την προηγούμενη εβδομάδα είχε επαφές με ων τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον ολλανδό πρόεδρο του Eurogroup.
Ο σκοπός του Λεμέρ είναι να επιτευχθεί μια συμφωνία στο επόμενο Eurogroup σχετικά με «την αποδέσμευση κεφαλαίων τα οποία θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να τηρήσει τις προθεσμίες της», αλλά επίσης «πάνω στις μεγάλες αρχές μιας αντιμετώπισης του ελληνικού χρέους», ανέφερε το περιβάλλον του.
Ο Λε Μερ θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα.
Η συνάντηση Τσίπρα – Λε Μερ θα πραγματοποιηθεί στις 13:30 στο Μέγαρο Μαξίμου.
Την ίδια στιγμή, ο  Γάλλος πρόεδρος και ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκονται σε ανοιχτή επαφή, με τον Μακρόν να λέγεται πως έχει ήδη αποδεχθεί την πρόσκληση να επισκεφθεί την Ελλάδα.
Η πρώτη επίσκεψη του νέου Γάλλου προέδρου στην Ελλάδα πιθανότατα να γίνει πριν από το τέλος του 2017 με πιθανότερη ημερομηνία κάποια στιγμή μέσα στο φθινόπωρο.

Νέος θρίαμβος Μακρόν

Το κόμμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν πέτυχε συντριπτική νίκη στις βουλευτικές εκλογές μετά τον πρώτο γύρο που σηματοδοτήθηκε από την ιστορική κατάρρευση του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), τη σαφή οπισθοχώρηση της δεξιάς και του Εθνικού Μετώπου και μια αποχή ρεκόρ.
Το προεδρικό κόμμα Republique en Marche και το συμμαχό του MODEM κατέλαβαν χθες Κυριακή με διαφορά την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών με 32,32% των ψήφων. Ακολουθούν η δεξιά συμμαχία των Ρεπουμπλικάνων LR-UDI-DVD με 21,56% και το Εθνικό Μέτωπο με 13,20%, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα στις 02:30 (ώρα Ελλάδας).
Η Ανυπότακτη Γαλλία και το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα συγκέντρωσαν 13,74% των ψήφων και η αριστερά του Σοσιαλιστικού Κόμματος PS-PRG-DVG 9,51%.

1 σχόλιο

  1. Προκόπη, καλησπέρα!

    Έμαθα ότι σε συνέντευξή σου στη γερμανική Die Welt είπες το αμίμητο... «ο κ. Σόιμπλε είναι πρότυπο στην τήρηση των κανόνων [...]. Ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε είναι αυστηρός, αλλά δίκαιος»!

    Μάλιστα!

    Ελπίζω να μην το άκουσαν οι δεκάδες χιλιάδες αυτόχειρες συμπατριώτες μας, οι εκατοντάδες χιλιάδες, Έλληνες, οικονομικοί πρόσφυγες που ψάχνουν στα πέρατα του κόσμου μια φέτα ψωμί, οι δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας, τρόφιμοι των συσσιτίων και ένοικοι των χαρτόκουτων.

    Τις μέρες που επισκέπτεσαι το Δίστομο για να «θρηνήσεις» τα αθώα θύματα που άφησαν πίσω τους τα θηρία-πρόγονοι του Σόιμπλε, του στέλνεις την ευαρέσκειά σου και την... εκτίμησή σου προς το πρόσωπό του!!

    Βέβαια, αν προσπαθούσα να μπω στη θέση σου και να βρω μια δικαιολογία για το παραστράτημα, θα έλεγα ότι... «όλα γίνονται για τη σωτηρία της πατρίδας».

    Όλα, Προκόπη!

    Ακόμα και ο θεσμός του Προέδρου της χώρας, στα πόδια ενός απλού υπουργού μιας ξένης δύναμης, τον οποίο παρακαλείς να βρει μια... «φόρμουλα που θα μας επιτρέψει να μπορέσουμε πράγματι να απομειώσουμε το χρέος»!!

    Επίτρεψέ μου Προκόπη, να σου πω ότι εγώ δεν θα απευθυνόμουνα με αυτό το ύφος, ούτε στον προϊστάμενό μου, ακόμα κι αν παιζόταν το ψωμί της οικογένειάς μου!

    Σε άλλη αποστροφή της συνέντευξής σου, και στην προσπάθειά σου να φανείς και λίγο επικριτικός (όπως λέμε... ολίγον έγκυος) ως προς τη στάση της Γερμανίας, πέφτεις σε δεύτερη λακούβα.

    Ξεχνώντας αυτό που είπες... «να μπορέσουμε πράγματι να απομειώσουμε το χρέος», απευθυνόμενος στον υφιστάμενό σου (υπουργός είναι και όχι ισότιμός σου) και παρασυρμένος από το ικετευτικό ύφος, εκλιπαρείς, λέγοντας «...η Γερμανία θα πρέπει να τηρήσει τις δικές της υποσχέσεις και να εγκρίνει κάποια ελάφρυνση του χρέους»!

    Είδες πόσο γρήγορα κι εύκολα μπορείς να ξεπέσεις από το «να μπορέσουμε πράγματι να απομειώσουμε το χρέος» στο... ικετευτικό «κάποια ελάφρυνση του χρέους»;
    Δεν σου θυμίζει λίγο αυτό το... «ότι έχετε ευχαρίστηση»;

    Ξέρεις πολύ καλά, Προκόπη, ότι το χρέος –που οι ίδιοι οι εταίροι σου δημιούργησαν εις βάρος της χώρας μας- το έχουμε πληρώσει τρις και τετράκις, με το αίμα μας!

    Όμως εσύ και όλοι οι άλλοι, «κυβερνώντες» και «αντιπολιτευόμενοι», δεν είχατε ποτέ τα κότσια -ή δε σας βόλευε, καθ` ότι νυν και πρώην βο(υ)λευτές, όλοι σας- να τους διαολοστείλετε, να τους πετάξετε τα κωλόχαρτά τους στη μούρη, να απαιτήσετε από τους απατεώνες να μας επιστρέψουν τα κλεμμένα «δάνεια» της α΄ κατοχής και να αποζημιώσουν, οι φονιάδες, τις οικογένειες που ορφάνεψαν από τα εγκλήματά τους.

    Όσο για τις επανορθώσεις, θα είχαμε όλον τον καιρό να τις διεκδικήσουμε!

    Αυτά θα έπρεπε να ζητήσεις από τον... «δίκαιο κ. Σόιμπλε».

    Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο.

    Αλλιώς... ο κατήφορος δεν έχει τελειωμό.

    Καληνύχτα, Προκόπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση