GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

EUROGROUP: Σπαστή εκταμίευση δόσης και ελάφρυνση χρέους στο ...μέλλον!

Σε συμφωνία για την εκταμίευση δόσης 8,5 δισ. ευρώ μόνο από την ευρωπαϊκή πλευρά σε δύο τμήματα και περισσότερη σαφήνεια για τα μεσοπρόθ...

Σε συμφωνία για την εκταμίευση δόσης 8,5 δισ. ευρώ μόνο από την ευρωπαϊκή πλευρά σε δύο τμήματα και περισσότερη σαφήνεια για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μετά το τέλος του προγράμματος κατέληξε το Eurogroup. 

Το ΔΝΤ θα μπει στο πρόγραμμα ως τις 27 Ιουλίου αλλά δεν θα εκταμιεύσει δόση (2 δισ. ευρώ θα είναι αναμονή) καθώς παρά τις περαιτέρω διευκρινίσεις για το χρέος επιμένει ότι δεν είναι βιώσιμο.

«Πρέπει να γίνουν περισσότερα για το χρέος» ξεκαθάρισε η Κριστίν Λαγκάρντ για είναι το χρεος βιώσιμο μακροπρόθεσμα. «Είναι μια διαδικασία που έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν αλλά όχι πρόσφατα» είπε η κυρία Λαγκάρντ για το πρόγραμμα χωρίς λεφτά που έχει προσφερθεί τη δεκαετία του 1980 στο Ζαίρ τη Μαδαγασκάρη, το Μεξικό και την Αργεντινή. «Είναι η δεύτερη καλύτερη λύση και όχι μια κακή λύση» είπε για το συνολικό πακέτο. Το πρόγραμμα του ΔΝΤ θα τρέχει για 14 μήνες και θα έχει «κάβα» ένα ποσό 2 δισ. ευρώ.

Τα μέτρα για το χρέος δεν επαρκούν επίσης για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που ήταν ο βασικός στόχος της κυβέρνησης.

Μετά την έγκριση από τα ευρωπαϊκα κοινοβούλια δόση 7,7 δισ. ευρώ αναμένεται στις αρχές Ιουλίου. Από αυτά τα χρήματα 6,9 δισ. ευρώ θα δοθούν για εξυπηρέτηση χρέους και μόλις 800 εκατ. ευρώ για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου. Άλλα 800 εκατ. ευρώ θα δοθούν το Φθινόπωρο μετά από «κόσκινο» της τρόικας για να διαπιστωθεί αν συνεισφέρει και η Ελλάδα με τους δικούς της πόρους στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων.
Εκπρόσωπος της ΕΚΤ έσπευσε να χαρακτηρίσει τη συμφωνία ως πρώτο βήμα για διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, προαναγγέλλοντας εμμέσως ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αποφασίσει σύντομα ένταξη των ελληνικών χρεογράφων στο QE.

Ο επικεφαλής του ESM Kλάους Ρέγκλινγκ είπε ότι τα 140 προαπαιτούμενα είναι «η μεγαλύτερη λίστα προαπαιτούμενων ενεργειών που έχει εφαρμόσει ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό κοινοβούλιο».

Ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί τόνσιε ότι «πρέπει να χαιρετίσουμε το κουράγιο του Γιώργου Χουλιαράκη και του Ευκλείδη Τσακαλώτου»

Στο απόσπασμα του ανακοινωθέντος του Eurogroup που αφορά την Ελλάδα, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Το Eurogroup θα είναι σε ετοιμότητα να εφαρμόσει, εφόσον αυτό απαιτηθεί από την τελική ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA), επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων από 0 έως 15 χρόνια.

Προκειμένου να απαλειφθούν διαφορές ανάμεσα στα εκτιμώμενα νούμερα ανάπτυξης στην ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και τις πραγματικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, θα εφαρμοστεί ένας μηχανισμός προσαρμογής.

Ο μηχανισμός αυτός θα προσδιοριστεί πλήρως ως μέρος των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, μετά την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος του ESM. Το Eurogroup αναθέτει στην EuroWorking Group να εργαστεί περαιτέρω σε αυτό το θέμα από το 2018.

Τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος, εφόσον αυτό κλείσει με επιτυχία «και στο μέτρο που είναι απαραίτητο».

Μακροπρόθεσμα, το Eurogroup υπενθυμίζει τη συμφωνία του Μαΐου 2016 ότι, σε περίπτωση απροσδόκητα δυσμενέστερου σεναρίου, θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί ένας μηχανισμός έκτακτης ανάγκης για το χρέος.

Η ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού υπόκειται σε απόφαση του Eurogroup και θα μπορούσε να συνεπάγεται μέτρα όπως η περαιτέρω αναμόρφωση του προφίλ του χρέους και ο περιορισμός των πληρωμών τόκων.

Η διοίκηση του ΔΝΤ θα συστήσει στην Εκτελεστική Επιτροπή του Ταμείου την κατ 'αρχήν έγκριση για μία κατ΄αρχήν συμφωνία για ένα 14μηνο Standby Arrangement.

Το ΔΝΤ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την περαιτέρω διευκρίνιση των μέτρων για το χρέος «και συμφωνεί ότι αποτελεί σημαντικό βήμα προς τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

Το Ταμείο θα συμμετάσχει με χρήματα όταν το προσωπικό του ΔΝΤ μπορεί να διαβεβαιώσει την Εκτελεστική Επιτροπή του Ταμείου ότι υπάρχει συμφωνία για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τα οποία διασφαλίζουν τη διατηρησιμότητα του χρέους.

Τέλος, στην ανακοίνωσή του για την Ελλάδα, το Eurogroup επισημαίνει ότι, ενόψει του τερματισμού του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, «δεσμεύεται να παράσχει στήριξη στην επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές».

«Το Eurogroup συμφωνεί ότι οι μελλοντικές εκταμιεύσεις πρέπει να καλύπτουν όχι μόνο την ανάγκη εκκαθάρισης οφειλών αλλά και την περαιτέρω δημιουργία ταμειακών αποθεμάτων για την υποστήριξη της εμπιστοσύνης των επενδυτών και τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην αγορά», καταλήγει.

1 σχόλιο

  1. Ρέ παιδιά ξέρετε τι παρατηρήσαμε;;;

    Ότι ΌΛΟΙ στο EUROGROUP είτανε στην παρέλαση πριν μερικές μέρες στο Athens Pride!! Απλά είτανε στο Στοιχείο Τους ... και στο EUROGROUP μεταμφιεσμένα παρουσιάζωνται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση