GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Για μια χούφτα δισεκατομμύρια: Τι γράφει ο διεθνής τύπος για την Ελλάδα στο Eurogroup

Ανακούφιση στην Ευρωζώνη, καταγράφουν οι περισσότερες εφημερίδες Στο Λουξεμβούργο, οι 19 υπουργοί της Οικονομικών της ευρω...


Ανακούφιση στην Ευρωζώνη, καταγράφουν οι περισσότερες εφημερίδες

Στο Λουξεμβούργο, οι 19 υπουργοί της Οικονομικών της ευρωζώνης και το ΔΝΤ συμφώνησαν να καταβάλουν στην Ελλάδα ένα νέο δάνειο. Με τον τρόπο αυτό αποτρέπουν το φάντασμα μιας νέας κρίσης, γράφει η Le Monde για την απόφαση του Eurogroup.

Οι πιστωτές της Ελλάδας, Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) συμφώνησαν να καταβάλουν στην Ελλάδα ένα νέο δάνειο ύψους 8,5 δισ. ευρώ. «Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έχουμε καταλήξει σε συμφωνία επί όλων των στοιχείων» , δήλωσε ικανοποιημένος ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρόεδρος του Eurogroup, παρουσία της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Το Eurogroup έδωσε μάλιστα «διευκρινίσεις» σχετικά με το τι θα μπορούσε να γίνει για την ελάφρυνση του χρέους αργότερα.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε το βράδυ της Πέμπτης, είναι μια ανακούφιση για τη ζώνη του ευρώ, γράφει η εφημερίδα

Η Αθήνα χρειάζονταν τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ από τους πιστωτές της για να εξοφλήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τον Ιούλιο. Η νέα πληρωμή επιτρέπει τον κίνδυνο μιας καλοκαιρινής κρίσης.

Η Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε αμέσως την πρόθεσή της να προτείνει το ΔΝΤ να συμμετάσχει μαζί με τη ζώνη του ευρώ με το σχέδιο βοήθειας, βάζοντας τέλος σε αρκετούς μήνες διαφωνίας για το θέμα αυτό. Για την επίτευξη συμβιβασμού, το ΔΝΤ αποδέχθηκε μια «κατ 'αρχήν συμφωνία» για τη συμμετοχή του στο σχέδιο διάσωσης, όπως ζητήθηκε από τη Γερμανία, αλλά δεν καταβάλει χρήματα μέχρι οι Ευρωπαίοι να αποδεχθούν επισήμως για την Ελλάδα μια ελάφρυνση του χρέους, το οποίο θεωρεί μη βιώσιμο, αναφέρει η Le Monde .

«Κανείς δεν είπε ότι ήταν η καλύτερη λύση», αλλά «αυτή είναι η δεύτερη καλύτερη λύση» , παραδέχθηκε η Κριστίν Λαγκάρντ. «Το πρόγραμμα έχει εγκριθεί κατ 'αρχήν, αλλά η πληρωμή θα γίνει όταν η ελάφρυνση του χρέους θα έχει πλήρως επιτευχθεί» , τόνισε, προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει με το ποσό των 2 δισ. ευρώ.

Ως ένδειξη καλής θέλησης και για την κάλυψη Ελλάδα, οι υπουργοί της ευρωζώνης συμφώνησαν να δώσουν «διευκρινίσεις» σχετικά με τα πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους «στο τέλος του προγράμματος» το 2018, αλλά " υπό την προϋπόθεση ότι το πρόγραμμα έχει εφαρμοστεί με επιτυχία » , δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπογραμμίζει η γαλλική εφημερίδα.

    Φρέσκα δισ. για την Ελλάδα γράφει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt

Η Ελλάδα αποκτά νέα χρήματα. Μετά τον νέο γύρο των διαπραγματεύσεων στο Λουξεμβούργο, οι υπουργοί Οικονομικών του ευρώ συμφώνησαν να χορηγήσουν νέα δάνεια στην Αθήνα.

Έτσι η υπερχρεωμένη Ελλάδα αποκτά νέα χρήματα. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν να δώσουν στην Ελλάδα περίπου 8,5 δισ. ευρώ από τον ESM Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), δήλωσε μετά από μια μακρά καθυστέρηση επίσημα τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα καθώς αυτό για τη Γερμανία αποτελούσε βασική προϋπόθεση για την απελευθέρωση των νέων κεφαλαίων.

Ωστόσο, τα χρήματα θα καταβληθούν μόνο όταν γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους, δήλωσε ο επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ . Η χρηματοδοτική συνεισφορά θα είναι «περίπου δύο δισεκατομμύρια δολάρια.»

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μίλησε για ένα «μεγάλο βήμα προς τα εμπρός»,καθώς υπάρχει συμφωνία σε όλα τα επίπεδα. Αυτό περιλαμβάνει την ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα, όταν λήξει το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα το 2018.Θα προετοιμάσουμε μια στρατηγική εξόδου για να μπορέσει η Ελλάδα να σταθεί το επόμενο έτος στα δικά της πόδια, έγραψε ο Ντάισελμπλουμ στο Twitter.

Η Ελλάδα αποκτά νέα δισεκατομμύρια σε δάνεια γράφει η Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ.

Μετά από μια μακρά διαμάχη με τους πιστωτές η Ελλάδα παίρνει νέα δάνεια. Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ ενέκριναν την Πέμπτη το βράδυ την εκταμίευση 8.5 δισ. ευρώ. «Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός», δήλωσε ο ορόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά τις διαβουλεύσεις στο Λουξεμβούργο. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ( ΔΝΤ ) δήλωσε ότι είναι πρόθυμο κατ 'αρχήν στο πρόγραμμα. Για τη Γερμανία ήταν μια κρίσιμη προϋπόθεση για την απελευθέρωση των νέων δανείων, γράφει η εφημερίδα.

Πρόκειται για ένα «πολύ σημαντικό βήμα» και μια «καλή είδηση για τη ζώνη του ευρώ», δήλωσε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Μάριο Σεντένο σχολιάζοντας την απόφαση του Eurogroup, σύμφωνα με την εφημερίδα Publicο.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, o Σεντένο τόνισε ότι «πήγαν καλά για όλους στη ζώνη του ευρώ, επειδή έγινε ένα πολύ εποικοδομητικό βήμα προς τα εμπρός στο ελληνικό ζήτημα.»

Ο Πορτογάλος υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το Eurogroup «κατέστησε πολύ σαφή εκ των προτέρων τα βήματα που θα γίνουν τις επόμενες εβδομάδες για το ελληνικό πρόγραμμα αλλά και στην ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους ".

Ο Σεντένο έκρινε ότι η συμφωνία είναι το επιστέγασμα της «πολύ θετικής εξέλιξης ,μετά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση και τις επιτυχίες της όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις".

«Αυτό είναι μια καλή είδηση για τη ζώνη του ευρώ. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι αυτή η πρόοδος επιτεύχθηκε σήμερα. Εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προφανώς για να ολοκληρωθεί πλήρως αυτή η επιτυχία», τόνισε.

Η Ελλάδα λαμβάνει 8,5 δισ. ευρώ και κάποια ιδέα για μελλοντική ελάφρυνση χρέους ενώ σύμφωνα με την Politico η Ελλάδα πρόκειται να λάβει περισσότερα χρήματα διάσωσης. Η New York Times αναφέρει «αποδέσμευση δανείου 8,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, συμφωνία για το ελληνικό χρέος».

Το BBC υπογραμμίζει πως «οι υπουργοί της ΕΕ ενέκριναν συμφωνία χρηματοδότησης της Ελλάδας».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση