GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Eurogroup: Διελκυστίνδα Ελλάδας και Βερολίνου για τη μαγική διατύπωση

Αμετακίνητος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε Τη... μαγική διατύπωση που θα διατηρήσει ζωντανή την προσδοκία ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα QE ...



Αμετακίνητος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Τη... μαγική διατύπωση που θα διατηρήσει ζωντανή την προσδοκία ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα QE (ποσοτικής χαλάρωσης) της ΕΚΤ αναζητούν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup.
H τελική επεξεργασία ενός προσχέδιου συμφωνίας θα γίνει σήμερα το πρωί στο Λουξεμβούργο από τους τεχνοκράτες και στη συνέχεια θα υποβληθεί για διαπραγμάτευση στο κρίσιμο Εurogroup.
Η Αθήνα γνωρίζει τα πολιτικά όρια εντός των οποίων μπορούν να κινηθούν οι δανειστές αλλά φαίνεται να πιέζει το Βερολίνο για μια έστω και λεκτική υποχώρηση της τελευταίας στιγμής. Για το γερμανό υπουργό Οικονομικών όμως, δε μοιάζει να υπάρχει  καμία δυνατότητα να υπάρξει από τώρα απόφαση για την ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους.
Η ελληνική κυβέρνηση κυκλοφορεί το σενάριο ότι εάν σήμερα δεν πάρει μία θετική λύση για το χρέος από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, θα πάει την υπόθεση στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 22 Ιουνίου και ότι ήδη ο Αλέξης Τσίπρας έχει έτοιμο το σχετικό αίτημα και έχει ενημερώσει τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Νωρίτερα ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωνε με νόημα ότι εάν ο Αλέξης Τσίπρας δεν δεχθεί τη συμφωνία που θα του προσφέρει το Eurogroup την Πέμπτη και επιδιώξει την προσφυγή στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου, τότε οι ηγέτες απλά θα τον παραπέμψουν στο επόμενο Eurogroup, στις 10 Ιουλίου.
Την ίδια ώρα γινόταν σαφές επίσης ότι η γερμανική πλευρά απορρίπτει και τη γαλλική πρόταση για «αναπτυξιακή ρήτρα» στην αποπληρωμή του χρέους.
Λίγες ώρες πριν το Eurogroup δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα εγκαταλείψει την άκαμπτη στάση του στο θέμα του χρέους, ώστε να υπάρξει συμβιβασμός.
«Πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη μας» έναντι της Ελλάδας επανέλαβε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί σε νέο μήνυμά του, ωστόσο το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εμμένει στην πάγια θέση του πως η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα γίνει «μάλλον στα μέσα του 2018». Είμαστε πολύ μακριά από την εξεύρεση λύσης» ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος που βρίσκεται στον πυρήνα της διαπραγμάτευσης καταλογίζοντας ευθύνες στη γερμανική πλευρά.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με συνεντεύξεις του σε ευρωπαϊκές εφημερίδες κάλεσε τους δανειστές να σεβαστούν την Ελλάδα και τους κανόνες που οι ίδιοι υπέγραψαν.
Το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών έχει κινητοποιηθεί σε μια προσπάθεια προβολής στα διεθνή μέσα της πρότασης του Γάλλου υπουργού Οικονομίας Μπρουνό Λε Μερ, σχετικά με την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους με «ρήτρα ανάπτυξης».
Στο εσωτερικό της, την Πέμπτη η μεγάλη γαλλική εφημερίδα Liberation κυκλοφορεί με αφιέρωμα στο ελληνικό ζήτημα.
Συγκεκριμένα η Liberation αφιερώνει το μισό εξώφυλλό της στη ρύθμιση του ελληνικού χρέους με τον εξής τίτλο : Κύριε Μακρόν, δώστε το χέρι σας στον ελληνικό λαό». Οι πολίτες έχουν πληρώσει αρκετά τα λάθη των κυβερνώντων. Είναι επιτέλους ώρα να δράσουμε για να ρυθμίσουμε το πρόβλημα του ελληνικού χρέους» γράφει η εφημερίδα.

Αμετακίνητος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Συνολική συμφωνία στο θέμα της Ελλάδας αναμένει στο αυριανό Eurogroup ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του, όπως αναφέρεται σε τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων DPA.
«Θεωρούμε ότι μπορεί να βρεθεί ένα βιώσιμο συνολικό πακέτο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Γιούργκ Βαϊσγκέρμπερ, μεταφέροντας την αισιοδοξία του κ. Σόιμπλε, ο οποίος όμως δεν φαίνεται διατεθειμένος να υποχωρήσει από τη συμφωνία του Μαΐου 2016 για το χρέος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση