GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Απόλυτα βέβαιος για λύση στο Eurogroup δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου Επί της αρχής θα αποφασίσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα το ΔΝΤ στο Eurogroup της Πέμπτης στ...


Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
Επί της αρχής θα αποφασίσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα το ΔΝΤ στο Eurogroup της Πέμπτης στο Λουξεμβούργο, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, ο οποίος ενημέρωσε  τον Τύπο στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τον κοινοτικό αξιωματούχο, η Ελλάδα, τελευταίο θέμα στην ατζέντα, θα λάβει εγκαίρως τη δόση από τον ESM, χωρίς εκπλήξεις, μετά την ολοκλήρωση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών.
Συγκεκριμένα ο αξιωματούχος εξήγησε ότι βάση της απόφασης των Υπουργών και του ΔΝΤ θα αποτελέσει η ήδη υφιστάμενη απόφαση της 25ης Μαΐου 2016, που προβλέπει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που έχουν ήδη εκτελεστεί και τα μεσοπρόθεσμα που θα εκτελεστούν στο τέλος του προγράμματος το 2018.
Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι τα μέτρα του 2018 θα αποφασιστούν τελειωτικά μόνο στο τέλος του προγράμματος. Ο ίδιος επεσήμανε ότι τα μακροπρόθεσμα μέτρα θα συζητηθούν μόνο στο απώτατο μέλλον και αν και μόνον είναι απαραίτητο.
Η ελληνική δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να είναι σε ευθεία γραμμή μετά το τέλος του προγράμματος με το κοινοτικό πλαίσιο. “Είναι σαφές”, είπε, “πως αυτό είναι ένας περιοριστικό παράγοντας”. Επιπλέον εξήγησε ότι οι συζητήσεις για το ρυθμό ανάπτυξης το 2030 και το 2060 αποτελούν “απλά υποθέσεις”.
Ωστόσο εξήγησε ότι θα υπάρχει ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους “που είναι φωτογραφία της στιγμής”. Η ανάλυση όπως είπε, είναι προαπαιτούμενο και για τον ESM και για το ΔΝΤ. “Αν δεν ήταν δεν θα ασχολούμασταν καν με αυτό, δεν θα μιλούσαμε καν για αυτό, θα ήταν περιθωριακό ζήτημα”, είπε.
“Το ΔΝΤ είναι ενθουσιώδες για το πρόγραμμα και τις πολιτικές του”. Ωστόσο, “οι συζητήσεις συνεχίζονται για να υπάρξει μια ταυτόσημη ανάλυση για το χρέος”. Αυτό θα συμβεί, εξήγησε από τώρα και ως την Πέμπτη.
“Αν αυτό δεν συμβεί, τότε το ΔΝΤ θα προτείνει ένα πρόγραμμα με εκταμιεύσεις αργότερα”.
“Δεν έχει καμία σχέση με την ελάφρυνση του χρέους, αλλά μόνο με την ανάλυση των μακροοικονομικών της Ελλάδας. Όχι με το χρέος”, σημείωσε με έμφαση.
“Σε σχέση με την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους δεν αναμένω εκπλήξεις. Υπάρχουν αρκετοί στον Τύπο κυρίως, που νομίζουν εσφαλμένα ακόμα, ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν σε αυτό το Eurogroup, ελπίζω ότι δεν βρίσκονται σε αυτό το δωμάτιο και αυτή την πόλη”, σημείωσε ο κοινοτικός αξιωματούχος.
“Βασικό αντικείμενο αποτελεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Αναμένω να δω μια ολοκληρωμένη έκθεση συμμόρφωσης, όχι απλώς με κουτάκια, αλλά επί της ουσίας”, τόνισε.
Στη συνέχεια θα γίνει συζήτηση για την είσοδο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα: “το πως θα πάει το ΔΝΤ στο ΔΣ του για πρόταση για πρόγραμμα για την Ελλάδα - είμαι βέβαιος ότι αυτό θα συμβεί”.
“Υπάρχει μια απόφαση της 25ης Μαΐου 2016, τα βραχυπρόθεσμα είχαν σημαντική απόδοση, και τα μεσοπρόθεσμα στο τέλος του προγράμματος”, είπε.
Η απόδοση των μεσοπρόθεσμων μέτρων θα είναι περί τις 20 μονάδες του ελληνικού ΑΕΠ , όπως και τα βραχυπρόθεσμα.
Ο κοινοτικός αξιωματούχος εξήγησε ότι η διαφορές ΔΝΤ - ΕΕ είναι μόνο στην ανάπτυξη στο απώτατο μέλλον και σημείωσε ότι η εφαρμογή του προγράμματος και η επενδυτική δυναμική με κοινοτικά κονδύλια και επενδυτικές τράπεζες θα μπορούσε να έχει θετική επίπτωση.
Εξήγησε ότι η Κομισιόν μπορεί να εξετάσει ένα πρόγραμμα συνδυαστικών κονδυλίων και επενδυτικών προσπαθειών για να βελτιώσει το αναπτυξιακό προφίλ της χώρας. Τόνισε δε ότι είναι προφανές ότι ένα δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα θα ήταν παντελώς άχρηστο για αυτό το σκοπό.
Επεσήμανε δε, ότι έχουν πέσει διάφορες προτάσεις στο τραπέζι για μακροπρόθεσμα μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους, για το τι θα συμβεί ή όχι στο μέλλον με την ανάπτυξη και τα επιτόκια: “διανοητικά φιλόδοξες, αλλά πρακτικά και τεχνικά αμφίβολες και αμφίβολο αν θα υιοθετηθεί κάποια από αυτές”, σημείωσε ο αξιωματούχος.
“Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα υπάρχει θετική απόφαση" κατέληξε.
Το Eurogroup θα ξεκινήσει παρουσία της Κρ.Λαγκάρντ και πολλών ακόμα σημαντικών προσώπων που δεν ανήκουν στο κύκλο των 19 Υπουργών Οικονομικών, την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο
H συνεδρίαση θα ξεκινήσει με την ανασκόπηση της λειτουργίας του μηχανισμού αναδιάρθρωσης τραπεζών, με εισηγήσεις της Ντ.Νουί, του SSM και της Κομισιόν, κυρίως γύρω από το τι έχει τις τελευταίες εβδομάδες συμβεί με μια σειρά από Ισπανικές τράπεζες και την ιταλική Monte Paschi di Sienna. Η γενική θέση είναι πως το υπάρχον πλαίσιο λειτουργεί.
Οι 19 Υπουργοί θα συζητήσουν στη συνέχεια γύρω από τη θεματική ατζέντα “Aπασχόληση και Ανάπτυξη”, σε σχέση με τις κρατικές δαπάνες και τα φορολογικά συστήματα.
Το Eurogroup θα εξετάσει πως οι σχετικές πολιτικές μπορούν να υλοποιηθούν σε καθεστώς ελαχιστοποιημένων δημοσιονομικών περιθωρίων. Δεν θα ληφθούν αποφάσεις, θα γίνει όμως ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών.
Αμέσως μετά οι 19 θα εξετάσουν την ανάλυση του “άρθρου 4” για την κατάσταση των οικονομιών στην ευρωζώνη, μετά από εισήγηση στελεχών του ΔΝΤ. Η γενική θέση της έκθεσης του ΔΝΤ είναι θετική για την ευρωζώνη προειδοποιώντας για χρήση των δημοσιονομικών περιθωρίων για στήριξη της ανάπτυξης, αλλά και ταυτόχρονα με συστάσεις προς τις χώρες με υψηλό χρέος να το μειώσουν.
Επιπλέον, το ΔΝΤ θα κάνει συστάσεις για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την ολοκλήρωση της ΟΝΕ και την επιδιόρθωση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών.
Το ΔΝΤ θα τοποθετηθεί και επί της αρχιτεκτονικής της τραπεζικής ένωσης, αλλά και των μηχανισμών αναδιάρθρωσης, με έμφαση στο συντονισμό και το ποιος λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις.
ΠΗΓΗ: Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση