GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η «Μέδουσα» σε αριθμούς: Έριξε 230 τόνους νερό ανά στρέμμα στη Ζαγορά Πηλίου

Στα ιστορικά χρονικά της μετεωρολογίας θα καταγραφεί η κακοκαιρία που χτύπησε τη χώρα το τελευταίο διήμερο με ακραία καιρικά φαινόμενα ό...


Στα ιστορικά χρονικά της μετεωρολογίας θα καταγραφεί η κακοκαιρία που χτύπησε τη χώρα το τελευταίο διήμερο με ακραία καιρικά φαινόμενα όπως σφοδρές καταιγίδες, δυνατό χαλάζι και ισχυρούς ανέμους.

Τόσο η ένταση των φαινομένων όσο και η χρονική στιγμή που εκδηλώθηκαν, στην καρδιά του καλοκαιριού, καθιστούν τη «Μέδουσα» όπως ονομάστηκε, ως ιστορική κακοκαιρία.

Όπως αναφέρει στο Real.gr o μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος, κάποια στοιχεία που δείχνουν το μέγεθος της πρωτοφανούς αυτής κακοκαιρίας για Ιούλιο μήνα που επηρέασε παρά πολλές περιοχές της χώρας είναι τα παρακάτω:

Χθες στην Καλαμάτα καταγράφηκαν 83 χιλιοστά βροχής, όταν στον σταθμό της ΕΜΥ τον Ιούλιο κατά μέσο όρο πέφτουν μόνο 5 χιλιοστά, ενώ στα 30 χρόνια από το 1971 έως το 2000 το μεγαλύτερο ποσό βροχής που έχει καταγραφεί για όλο τον Ιούλιο είναι μόνο 23 χιλιοστά. Δηλαδή χθες έβρεξε τέσσερις φορές περισσότερο από το ρεκόρ των 30 ετών!

Αντίστοιχα στη Λήμνο στον σταθμό της ΕΜΥ τον Ιούλιο κατά μέσο όρο πέφτουν 9 χιλιοστά, ενώ στα 30 χρόνια, από το 1971 έως το 2000, το μεγαλύτερο ποσό βροχής που έχει καταγραφεί για όλο τον Ιούλιο, είναι 34 χιλιοστά.

Χθες στο σταθμό του Αστεροσκοπείου στη Λήμνο καταγράφηκαν 62 χιλιοστά. Δηλαδή έπεσε 7 φορές το νερό που ρίχνει κατά μέσο όρο όλον τον Ιούλιο και διπλάσιο από το ρεκόρ 1971-2000 για όλον τον Ιούλιο.

Αντίστοιχα στη Λάρισα στον σταθμό της ΕΜΥ τον Ιούλιο, κατά μέσο όρο πέφτουν 19 χιλιοστά, ενώ στα 30 χρόνια από το 1971 έως το 2000 το μεγαλύτερο ποσό βροχής που έχει καταγραφεί για όλο τον Ιούλιο είναι 130 χιλιοστά.

Τις τελευταίες δύο ημέρες έχει ρίξει στη Λάρισα 106 χιλιοστά δηλαδή 5 φορές το νερό που ρίχνει κατά μέσο όρο όλον τον Ιούλιο και σχεδόν όσο είναι το ρεκόρ 1971-2000 για όλον τον Ιούλιο.

Επίσης όπως κατέγραψε το meteo.gr σε ύψος ρεκόρ έφτασε η βροχόπτωση στο Πήλιο. Σύμφωνα με τις μετρήσεις έπεσαν 230 τόνοι νερού ανά στρέμμα στην Ζαγορά Πηλίου μέσα δύο ημέρες.

Αναλυτικά τα 8 μεγαλύτερα ύψη βροχής που μετρήθηκαν χθες ως τις 19:00, σε λίτρα ανα τετραγωνικό μέτρο:

Zαγορά Πηλίου 140: (συνολικο διημέρου 230)

Μαρμαράς Χαλκιδικής 100

Καλαμάτα 83

Σιμωνόπετρα 79

Αλόννησος 79

Aσπροβάλτα 75

Βόλος 75

Κασσάνδρεια Χαλκιδικής 68

Αγιά Λάρισας 68

Λήμνος 62

Χιλιάδες κεραυνοί μέσα λίγες ώρες

Εκτός από μεγάλα ύψη βροχής που έπεσαν μέσα σε λίγες ώρες, ιδιαίτερα έντονη ήταν και η ηλεκτρική δραστηριότητα με χιλιάδες κεραυνούς και αστραπές που χτύπησαν πολλές περιοχές της χώρας.

Ενδεικτικές είναι οι εικόνες από την ιστοσελίδα blitzortung.com που καταγράφει σε πραγματικό χρόνο τους κεραυνούς και τις αστραπές.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση