GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το Barbaros άλλαξε ξαφνικά πορεία: Ανοικτά της Πάφου με κατεύθυνση προς τα οικόπεδα 5 και 6

Την επιλογή της διαρκούς πρόκλησης επιλέγουν οι ισλαμιστές ηγέτες της Τουρκίας, καθώς αιφνιδιαστικά χθες τη νύχτα το ερευνητικό σκάφος Ba...

Την επιλογή της διαρκούς πρόκλησης επιλέγουν οι ισλαμιστές ηγέτες της Τουρκίας, καθώς αιφνιδιαστικά χθες τη νύχτα το ερευνητικό σκάφος Barbaros, ενώ παρέκαμπτε τον κόλπο της Μόρφου και είχε πάρει πορεία προς δυτικά, άλλαξε ρότα προς νότο και από τα ξημερώματα πλέει ανοικτά την Πάφου με κατεύθυνση προς τα οικόπεδα 5 και 6 της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας mignatiou.com, από έγκυρες κυπριακές κυβερνητικές πηγές.
Η Τουρκία έτσι θέλει να δηλώσει την παρουσία της στην κυπριακή ΑΟΖ αρκετά μίλια μακριά από το σημείο που έχει εγκατασταθεί στο oικόπεδο 11 το γεωτρύπανο West Capella, το οποίο εργάζεται για τη γαλλική εταιρεία TOTAL.
Η Τουρκία έχει εκφράσει απευθείας αμφισβήτηση για τα oικόπεδα 5 και 6 της κυπριακής ΑΟΖ, θεωρώντας με βάση την παντελώς αυθαίρετη ερμηνεία του Διεθνούς Δίκαιου ότι ανήκουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Μέχρι το πρωί πάντως δεν έχει εκδοθεί NAVTEX για πραγματοποίηση ερευνών του BARBAROS στην περιοχή, η οποία σε κάθε περίπτωση θα είναι παράνομη, μια και η αρμοδιότητα για έκδοση NAVTEX στην περιοχή ανήκει στην Κύπρο, ούτε βέβαια θα μπορούσε να εκδοθεί NAVTEX για περιοχή που ανήκει στην κυπριακή ΑΟΖ.
Πάντως, οι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ παρακολουθούνται στενά και από την Γαλλία, λόγω και της εμπλοκής του γαλλικού κολοσσού TOTAL στις έρευνες στο οικόπεδο 11.
Σύμφωνα με πληροφορίες του mignatiou.com, την Δευτέρα θα επισκεφθεί την Κύπρο η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Florence Parly σε μια έμπρακτη κίνηση στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι των τουρκικών προκλήσεων και απειλών.
Υπενθυμίζεται ότι οι δυο γαλλικές φρεγάτες που συμμετέχουν στη Δύναμη του ΟΗΕ στον Λιβανό (UNFIL) τις τελευταίες ημέρες είχαν καταπλεύσει στη Λάρνακα, έχοντας στραμμένα τα «ραντάρ» τους στο οικόπεδο 11 και στο σημείο που ξεκίνησε η γεώτρηση από το West Capella.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση