GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ολονύκτια πύρινη κόλαση στην Ανατολική Μάνη – Κάηκαν σπίτια – Φωτιά και στο Άνω Σούλι Μαραθώνα

Όλη τη νύχτα οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδιναν μάχη με τις φλόγες σε δύο ανοιχτά πύρινα μέτωπα στην Ανατολική Μάνη, το ένα προς την περιο...


Όλη τη νύχτα οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδιναν μάχη με τις φλόγες σε δύο ανοιχτά πύρινα μέτωπα στην Ανατολική Μάνη, το ένα προς την περιοχή του Κότρωνα και το δεύτερο στην περιοχή Παρασυρός προς Σκουτάρι, ενώ νωρίτερα πολλοί αναγκάστηκαν να φτάσουν μέχρι τη θάλασσα για να σωθούν.

Μαίνεται η μεγάλη φωτιά στην Ανατολική Μάνη, που ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, από έναν μετασχηματιστή σε κολώνα της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με το flynews.gr, στις 11 το βράδυ καίγονταν σπίτια στην περιοχή Αρέα, ενώ κινδύνευε το εκκλησάκι του Αγίου Σπυρίδωνα και το νεκροταφείο του Κότρωνα.

Στο σημείο επιχειρεί μόνο ένα πυροσβεστικό όχημα, ενώ λόγω των συνεχών αλλαγών του ανέμου, αναζωπυρώθηκε η φωτιά στη Χιμάρα και κατευθύνεται προς Αρεόπολη.

Όπως αναφέρει η τοπική ιστοσελίδα, κάηκε το αυτοκίνητο του δημάρχου Ανατολικής Μάνης Πέτρου Ανδρεάκου, ενώ επιχειρούσε να προσεγγίσει τον Κότρωνα. Ο δήμαρχος, με τη βοήθεια των πυροσβεστών, εγκατέλειψε έγκαιρα το όχημά του, το οποίο τυλίχτηκε στις φλόγες.

Το μέτωπο της πυρκαγιάς έχει φτάσει στις περιοχές Παρασυρός, Σκουτάρι και Φλομοχώρι. Στον Παρασυρό μάλιστα κινδυνεύουν σπίτια.

Η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, η οποία βρέθηκε στο σημείο, σε δηλώσεις της στον FLY, τόνισε ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν πραγματική μάχη με τις φλόγες, δυστυχώς όμως πνέουν δυνατοί άνεμοι στην περιοχή και σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες κάνουν το έργο τους δύσκολο.

Η φωτιά το μεσημέρι του Σαββάτου είχε τεθεί υπό έλεγχο και αποσύρθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής μένοντας μόνο μια μικρή δύναμη ως επιφυλακή, η φωτιά δυστυχώς αναζωπυρώθηκε με αποτέλεσμα από το μεσημέρι της Κυριακής να έχει κάψει μεγάλες δασικές εκτάσεις, και αγροκτήματα. Η πύρινη λαίλαπα μάλιστα έφτασε και έκαψε οικισμούς στον Κότρωνα Λακωνίας και προκάλεσε μεγάλες φθορές.

Ολοσχερώς κάηκε το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία στην περιοχή Γονέας. Το Λιμεναρχείο έχει στείλει και ετοιμάσει πλωτά, στη περίπτωση που κριθεί απαραίτητο οι κάτοικοι να εγκαταλείψουν τον οικισμό, διότι οι δρόμοι έχουν αποκλειστεί.

Το έργο της κατάσβεσης δυσκολεύουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή.

Στην περιοχή επιχειρούν 23 οχήματα, 60 πυροσβέστες και 54 πεζοπόρα τμήματα. ενώ μετείχαν στην προσπάθεια κατάσβεσης και δύο αεροσκάφη PZL.

Παράλληλα, στην περιοχή του Παρασυρού καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς 16 πυροσβέστες με 8 οχήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ζητηθεί ενίσχυση των πεζοπόρων τμημάτων και θα καταφθάσει ομάδα από τη Θεσσαλονίκη.

Νερά διανέμονται σε κατοίκους της περιοχής στο ΚΥ Αρεόπολης. Συχνές είναι οι διακοπές ρεύματος, με αποτέλεσμα τουρίστες να εγκαταλείπουν τα καταλύματά τους.

Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας: Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη

«Το πύρινο μέτωπο στον Κότρωνα Λακωνίας είναι πολύ μεγάλο και ήδη η φωτιά βρίσκεται κοντά στις αυλές σπιτιών, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να είναι ανάστατοι», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ λίγο μετά τα μεσάνυχτα η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα.

Η κυρία Τζανατέα πρόσθεσε ότι «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, αφού υπάρχουν πύρινα μέτωπα στο Φλομοχώρι, που βρίσκεται κοντά στον Κότρωνα, αλλά και στο Σκουτάρι, που είναι κοντά στον Παρασυρό».

Όσον αφορά τις ζημιές από τις φωτιές, η αντιπεριφερειάρχης σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «ακόμα δεν έχουμε ακριβή εικόνα για την περιοχή του Κότρωνα», αλλά «στο Σκουτάρι έχει ήδη καεί ένα σπίτι».

Όπως εξήγησε, «υπήρχε ετοιμότητα για μεταφορά ατόμων μέσω θαλάσσης, αλλά τελικά άνοιξε ο δρόμος και έτσι όσοι ήθελαν, κατάφεραν να φύγουν οδικώς».

Επιπλέον, η αντιπεριφερειάρχης ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι ως λίγο πριν από τα μεσάνυχτα δεν υπήρχαν αναφορές για τραυματισμούς.

Μεγάλη πυρκαγιά σε δασική έκταση στη Φθιώτιδα

Ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις έχουν ριχτεί στη μάχη με τις φλόγες για τη φωτιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση της δυτικής Φθιώτιδας και συγκεκριμένα ανάμεσα στα χωριά Τσούκα και Ροβολιάρι.

Λόγω του αέρα, η φωτιά πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, ενώ είναι και σε δύσβατο σημείο, που κάνει ακόμη πιο δύσκολο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Στην περιοχή έχουν σπεύσει ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις από τη Λαμία και άλλους σταθμούς και κλιμάκια της Φθιώτιδας.

Φωτιά και στον Μαραθώνα

Νέο μέτωπο φωτιάς ξέσπασε στις 3:30 τα ξημερώματα στην περιοχή Άνω Σούλι Μαραθώνα, όπου, σύμφωνα με την πυροσβεστική, οι φλόγες καίνε δασική έκταση.

Στο σημείο επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα και μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος, ενώ τις προσπάθειές τους θα βοηθήσει και ένα ελικόπτερο με ρίψεις νερού από αέρος.

Σε ύφεση η φωτιά στην Κεφαλονιά

Σε ύφεση βρίσκεται η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε αργά το απόγευμα της Κυριακής στην περιοχή Αγία Ειρήνη, νοτιοδυτικά της Κεφαλονιάς.

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής βρίσκονται στο σημείο από το απόγευμα της Κυριακής για να περιορίσουν τη φωτιά περιμετρικά, ενώ οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν το απόγευμα στην περιοχή, δυσχέραιναν το έργο τους.

Είκοσι πυροσβέστες παρέμειναν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή, με επτά οχήματα της Πυροσβεστικής και κλιμάκιο από το Πεζοπόρο τμήμα της Δυτικής Ελλάδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιονίων Νήσων Ευθύμης Γεωργακόπουλος, δήλωσε ότι «η φωτιά είναι σε ύφεση, ενώ μέχρι αυτή την ώρα δεν είναι δυνατό να καταμετρηθούν τα στρέμματα δασικής έκτασης, που τυλίχθηκαν στις φλόγες».

Τις προσπάθειες για τον περιορισμό της πύρινης λαίλαπας το απόγευμα της Κυριακής συνέδραμαν συνολικά έξι αεροσκάφη, τέσσερα Καναντέρ και δύο Πετζετέλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση