GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι θέσεις της ΕΙΤΗΣΕΕ για τον διαγωνισμό αδειοδότησης των καναλιών και η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

Τις θέσεις τους τόσο για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών όσο και για το νομοσχέδιο ηλεκτρονικής πλατφόρμας διάθεσης τηλεοπτικού χρόνου,...


Τις θέσεις τους τόσο για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών όσο και για το νομοσχέδιο ηλεκτρονικής πλατφόρμας διάθεσης τηλεοπτικού χρόνου, παρουσίασαν χθες οι εκπρόσωποι της Ένωσης ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ), σε συνέντευξη Τύπου. Νωρίτερα, είχε προηγηθεί συνάντηση με την ολομέλεια του ΕΣΡ, κατά τη διάρκεια της οποίας, τα μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ κατέθεσαν τις προτάσεις τους για τα δύο αυτά ζητήματα.

Ο πρόεδρος ΕΙΤΗΣΕΕ, Πάνος Κυριακόπουλος και ο γενικός γραμματέας Στρατής Λιαρέλης ξεκαθάρισαν πως επιθυμούν να υπάρξει αδειοδότηση, αλλά να γίνει υπό συνθήκες νομιμότητας και με όρους διαφάνειας. «Λέμε ναι με κεφαλαία στις άδειες για τους τηλεοπτικούς σταθμούς, Ναι στο χτύπημα της διαπλοκής με βασικούς απαράβατους κανόνες, υγιείς όρους λειτουργίας και υγιείς οικονομικά επιχειρήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λιαρέλης. Από την πλευρά του ο κ. Κυριακόπουλος επισήμανε ότι η ΕΙΤΗΣΕΕ έχει καταθέσει πέντε άξονες που θα πρέπει η ανεξάρτητη αρχή να βασιστεί ώστε να προχωρήσει στο ζήτημα των αδειών.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε:

1) Η ανεξάρτητη αρχή πρέπει να κάνει μία ολιστική προσέγγιση καθώς η διαφημιστική αγορά είναι ενιαία για όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς,

2) Θα πρέπει να γνωρίζει ο επενδυτής ποιο είναι το σύνολο των επιχειρήσεων που θα συμμετάσχουν σ΄ αυτή τη διαδικασία. Χαρακτηριστικά ο κ. Κυριακόπουλος δήλωσε ότι «θα πρέπει να ξέρουμε τον αριθμό των αδειών, την εμβέλεια, το πρόγραμμα, το περιεχόμενο, τη χρονική διάρκεια της άδειας και των σημερινών και των μελλοντικών».

3) Η τιμή εκκίνησης να βασιστεί σε μελέτες επικαιροποιημένες και όχι στην περίφημη μελέτη του πανεπιστημίου της Φλωρεντίας,

4. Να γίνει έλεγχος χρημάτων όσων συμμετέχουν στο διαγωνισμό πριν και όχι μετά από αυτόν, και

5. Το πληροφοριακό σύστημα που θα χρησιμοποιηθεί να είναι αξιόπιστο και πιστοποιημένο.

Επιπροσθέτως ο κ. Κυριακόπουλος σχολίασε και την προκήρυξη του διαγωνισμού, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να «επανεξεταστεί από το ΕΣΡ και να γραφεί βάσει των προβλέψεων του Συντάγματος και των νόμων του κράτους, καθώς δεν στέκει δικαστικά».

Όσον αφορά στο νομοσχέδιο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας διάθεσης τηλεοπτικού χρόνου του υπουργείου ΨΗΠΤΕ, οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών καναλιών ξεκαθάρισαν ότι το ν/σ δεν μπορεί να έχει τη σύμφωνη γνώμη τους, καθώς, όπως ανέφεραν «ο νόμος είναι αντισυνταγματικός, αφού παρεμβαίνει στην ελευθερία των συναλλαγών», και επιπλέον «δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ, ή άλλης ανεξάρτητης αρχής, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η Ανεξάρτητη Αρχή Ανταγωνισμού».

Επιπλέον υπογράμμισαν ότι εντοπίζουν πρόβλημα στην «κοινοτική οδηγία που έχει ενσωματωθεί, κι αφορά στην ελευθερία παροχής υπηρεσιών, και δεν θα μπορέσει το συγκεκριμένο ν/σ να προφυλάξει το δημόσιο συμφέρον και να καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή». Ωστόσο, όπως υποστήριξαν «έχουν καταθέσει εκ νέου τις προτάσεις τους στον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παππά, ο οποίος τις εξετάζει».

Τέλος, οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών καναλιών στάθηκαν αρκετά στις συνθήκες διεξαγωγής του προηγούμενου διαγωνισμού, ενώ ο κ. Κυριακόπουλος άφησε αιχμές για προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

"Η συνέντευξη Τύπου των εκπροσώπων της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) επιβεβαίωσε πως το καθεστώς ασυδοσίας το οποίο τους παραχώρησαν η ΝΔ από κοινού με το ΠΑΣΟΚ τείνει να γίνει “δεύτερη φύση”.

Υπενθυμίζουμε στην ΕΙΤΗΣΕΕ πως τα κανάλια τους εξακολουθούν να εκπέμπουν παράνομα κι αυτό δεν πρόκειται να διαρκέσει για πολύ ακόμα. Επίσης, ο νόμος με τον οποίο διεξήχθη ο διαγωνισμός για τις άδειες τον Σεπτέμβριο του 2016 δεν κρίθηκε αντισυνταγματικός. Το ΕΣΡ πρέπει να συμμορφωθεί στη συνταγματική επιταγή και να διεξάγει άμεσα τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες" αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση