GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πολεμικό κλίμα στον στενό πυρήνα των συνεργατών του Τραμπ

Πολεμικό κλίμα επικρατεί πλέον στον κλειστό κύκλο των συνεργατών του Αμερικανικού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ο νέος διευθυντής αρμόδ...


Πολεμικό κλίμα επικρατεί πλέον στον κλειστό κύκλο των συνεργατών του Αμερικανικού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ο νέος διευθυντής αρμόδιος για την επικοινωνία στον Λευκό Οίκο Άντονι Σκαραμούτσι επιτέθηκε ανοιχτά κατά υψηλόβαθμων στελεχών και συνεργατών του Τραμπ.

Ο Σκαραμούτσι επιτέθηκε κατά του Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Ράινς Πρίμπους, αλλά και του υπεύθυνου στρατηγικής του προέδρου Τραμπ, Στίβ Μπάνον, σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική σελίδα του περιοδικού “The New Yorker”.

Το δημοσίευμα αυτό βασίζεται σε μία τηλεφωνική συνέντευξη μεταξύ του Σκαραμούτσι κι ενός δημοσιογράφου του περιοδικού.

Χρησιμοποιώντας χυδαία γλώσσα ο πρώην χρηματιστής της Wall Street, που ανέλαβε διευθυντικά καθήκοντα επικοινωνίας στον Λευκό Οίκο την προηγούμενη Παρασκευή, χαρακτήρισε τον Πρίμπους έναν “παρανοϊκό σχιζοφρενή,” ενώ κατηγόρησε τον Μπάνον ότι προσπαθεί να χτίσει την δική του φήμη εκμεταλλευόμενος “τη γ...η ισχύ του προέδρου.”

Σε ανάρτησή του στο Twitter μετά την δημοσίευση του άρθρου στην ηλεκτρονική σελίδα του περιοδικού, ο Σκαραμούτσι έγραψε: “Μερικές φορές χρησιμοποιώ ακραίες εκφράσεις. Θα είμαι συγκρατημένος στο επίπεδο αυτό, αλλά δεν θα εγκαταλείψω την παθιασμένη μάχη για την πραγματική ατζέντα του Ντόναλντ Τραμπ.”

Σε ερώτηση σχετική με το άρθρο, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση ασχολείται με το νομοσχέδιο για την υγεία, αλλά κι άλλα θέματα. “Ο Σκαραμούτσι χρησιμοποίησε ακραίες εκφράσεις και δεν πιστεύω ότι θα το ξανακάνει”, δήλωσε. Οποιαδήποτε κίνηση για μία συγνώμη “πρέπει να γίνει προσωπικά και μεταξύ τους,” τόνισε η Σάντερς.

Τόσο ο Πρίμπους, όσο κι ο Μπάνον δεν έκαναν κάποιο σχόλιο για την σφοδρή προσωπική επίθεση που δέχθηκαν από τον Σκαραμούτσι.

Ο πρόεδρος Τραμπ από την πλευρά του δεν έκανε επίσης κάποιο σχόλιο για το ξέσπασμα του στενού συνεργάτη του.

Ωστόσο, μερικοί από τους συμβούλους του Τραμπ αμφισβητούν την επάρκεια του Πρίμπους κι αυτό τον καθιστά πολιτικά ευάλωτο για την δυναμική των ισορροπιών που διαμορφώνεται στον κλειστό πυρήνα των συνεργατών του Αμερικανού προέδρου.

Ρεπουμπλικάνοι που έχουν γνώση για τις εξελίξεις στον Λευκό Οίκο δηλώνουν επίσης ότι και η οικογένεια του Τραμπ έχει παράπονα από τον Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου.

Οι δραματικές πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ωρών είναι ενδεικτικές των συνθηκών αρνητικού κλίματος που επικρατούν στον πυρήνα λήψης αποφάσεων του Λευκού Οίκου, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ έχασε την πολιτική μάχη στην Γερουσία για την κατάργηση προβλέψεων του προγράμματος Obamacare, ενώ επιδιώκει να προωθήσει από τον Σεπτέμβριο τις αλλαγές στον φορολογικό κώδικα, τις οποίες έχει προεκλογικά εξαγγείλει ο ίδιος ο Τραμπ.

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, από τις έρευνες που διεξάγουν επιτροπές του Κογκρέσου, αλλά και το αμερικανικό υπουργείο δικαιοσύνης, σχετικά με το ενδεχόμενο συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Τραμπ και της Ρωσίας.

Τις τελευταίες ημέρες, ο πρόεδρος Τραμπ εμφανίζεται ιδιαιτέρως επικριτικός έναντι του υπουργού Δικαιοσύνης, Τζεφ Σέσιονς, ο οποίος έχει αυτοεξαιρεθεί από την έρευνα του υπουργείο του, καθώς έχουν καταγγελθεί και δικές του προεκλογικές συναντήσεις με Ρώσους αξιωματούχους.

Ο πρόεδρος Τραμπ τον έχει επικρίνει για την αυτοεξαίρεσή του από την έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης, υπό το FBI και τον ανεξάρτητο ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ, αλλά και για την στασιμότητα διερεύνησης των “διαρροών” απόρρητων πληροφοριών από τις μυστικές υπηρεσίες προς τα αμερικανικά ΜΜΕ. Ο Σέσιονς από την πλευρά του, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει στην δημοσιοποίηση διεξαγωγής των ερευνών για τις υποθέσεις αυτές, μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Οι επιθετικοί χαρακτηρισμοί του Σκαραμούτσι κατά του Πρίμπους, έγιναν καθώς σφίγγει ο κλοιός των πολιτικών πιέσεων γύρω από τον Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, από τους ανθρώπους του Τραμπ, που τον γνώριζαν και διατηρούσαν σχέσεις μαζί του, πριν από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του. Ο Πρίμπους, ήταν πρώην πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ενώ η γνωριμία του με τον Τραμπ, δεν είναι μακροχρόνια. ‘

Σε πολιτικό επίπεδο, η στασιμότητα που παρατηρήθηκε στην προώθηση του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης Τραμπ, κατά το πρώτο εξάμηνο της παραμονής του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, υποκινεί το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί γύρω από τον Πρίμπους.

Ωστόσο, ο σημερινός Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου ήταν αυτός, που προεκλογικά είχε κατορθώσει να θέσει τον κομματικό μηχανισμό των Ρεπουμπλικάνων πίσω από την αντισυμβατική προεδρική υποψηφιότητα του Τραμπ.

Νωρίτερα χθες, η Σάντερς απέφυγε να διευκρινίσει αν ο Πρίμπους απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του προέδρου Τραμπ. “Όλοι μας απολαμβάνουμε της εμπιστοσύνης του προέδρου, ενώ εάν η κατάσταση εξελιχθεί διαφορετικά εκείνος θα φροντίσει να το πληροφορηθείς,” δήλωσε χαρακτηριστικά η Σάντερς.

Παράλληλα, τόνισε ότι ο Τραμπ “προσλαμβάνει τους καλύτερους,” οι οποίοι δεν συμφωνούν πάντα μαζί του, ενώ ο πρόεδρος “υποστηρίζει τον υγιή ανταγωνισμό, που συνήθως παράγει τα καλύτερα αποτελέσματα.”

Ο Πρίμπους προσπάθησε να εμποδίσει την επιλογή του Σκαραμούτσι για την ανάληψη των καθηκόντων του στο Λευκό Οίκο, σύμφωνα με αξιωματούχους. Από την άλλη μεριά, οι σύμμαχοι του Πρίμπους υποστηρίζουν ότι η πρόσληψη του Σκαραμούτσι, που οδήγησε στην παραίτηση του πρώην εκπροσώπου Τύπου του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ, ήταν ένας κακός οιωνός για τον Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου.

Στο άρθρο της ηλεκτρονικής έκδοσης του “The New Yorker” ο Σκαραμούτσι απαίτησε να μάθει πως ο δημοσιογράφος γνώριζε για το δείπνο που είχε ο ίδιος με τον πρόεδρο Τραμπ, στον Λευκό Οίκο την Τετάρτη. Στη συζήτηση που έγινε κατά την διάρκεια της συνέντευξης με τον δημοσιογράφο του περιοδικού, ο Σκαραμούτσι, άφησε να εννοηθεί ότι υποπτεύεται τον Πρίμπους για την διαρροή της πληροφορίας, χαρακτηρίζοντας τον ως “παρανοϊκό.”

Ο Σκαραμούτσι δήλωσε επίσης, ότι σε αντίθεση με τον Μπάνον, ο ίδιος, δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για προβολή στα ΜΜΕ. “Δεν είμαι ο Στίβεν Μπάνον. Είμαι εδώ για να υπηρετήσω την χώρα,” τόνισε.

Χθες σε ανάρτησή του στο Twitter, η οποία σβήστηκε αργότερα, ο Σκαραμούτσι άφηνε να εννοηθεί ότι το FBI θα έπρεπε να διενεργήσει έρευνα για τον Πρίμπους, σχετικά με την διαρροή των οικονομικών στοιχείων του. “Εάν ο Πρίμπους θέλει να εξηγήσει ότι δεν είναι αυτός που κάνει τις διαρροές των πληροφοριών, αφήστε τον να το πράξει,” δήλωσε χθες ο ίδιος στην εκπομπή “New Day” του τηλεοπτικού δικτύου CNN.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιν υπερασπίστηκε χθες τον Πρίμπους, καθώς οι και οι δύο κατάγονται από το Ουισκόνσιν και διατηρούν στενές σχέσεις. “Ο Ράινς κάνει μία φανταστική δουλειά στον Λευκό Οίκο και πιστεύω ότι απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του προέδρου. Εάν υπάρχει κάποια διαφορά μεταξύ των δύο αντρών, η συμβουλή μου είναι ότι θα πρέπει να καθίσουν κάτω και να επιλύσουν την διαφορά τους,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ράιαν στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οι σύμμαχοι του προέδρου Τραμπ βλέπουν το πολιτικό δράμα που εξελίσσεται κατά το τελευταίο 24ωρο στον Λευκό Οίκο, ως μία σοβαρότατη ένδειξη ότι η προσωπική ομάδα υποστηρικτών του Τραμπ στο Λευκό Οίκο, έχει εξαντλήσει την υπομονή της με τον Πρίμπους αλλά και τους ανθρώπους της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που ο ίδιος έχει φέρει μαζί του. “Υπάρχει ένα διάχυτο αίσθημα ότι ο ίδιος δεν ήταν ποτέ ένας πραγματικός υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ κι ότι δεν παίζει για τη νίκη εκ μέρους του προέδρου. Έχουν περάσει έξι μήνες και η ώρα έφτασε,” δήλωσε χαρακτηριστικά ένας από τους εξωτερικούς συμβούλους του Τραμπ.

Ωστόσο, μία ενδεχόμενη αποχώρηση του Πρίμπους από τον Λευκό Οίκο δεν θα είναι εύκολη υπόθεση εξαιτίας των δεσμών που έχει ο ίδιος με τον κομματικό πυρήνα διοίκησης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αλλά και μέλη του Κογκρέσου, όπως ο Ράιν. Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, ο πρόεδρος Τραμπ χρειάζεται την ουσιαστική υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας, προκειμένου να ξεπεράσει την νομοθετική στασιμότητα και να υλοποιήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις.

Η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως δύσκολη για τον ίδιο, μετά την απόρριψη της νομοθετικής πρότασης για την κατάργηση του Obamacare από την Γερουσία, με τις αρνητικές ψήφους τριών Ρεπουμπλικάνων Γερουσιαστών.

Η αρνητική αυτή εξέλιξη, στην πολιτική της ουσία σημαίνει αθέτηση της υπόσχεσης για την κατάργηση του Obamacare που οι Ρεπουμπλικάνοι έδωσαν από το 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση