GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Νέα πρόκληση Γιλντιρίμ: Οι υδρογονάνθρακες στην Κύπρο ανήκουν και στην Τουρκία

Κλιμακώνει τη ρητορική της η Άγκυρα εν όψει της έναρξης των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, τ...


Κλιμακώνει τη ρητορική της η Άγκυρα εν όψει της έναρξης των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, τόνισε ότι τα αποθέματα υδρογονανθράκων στα ανοικτά της Κύπρου ανήκουν και στην Τουρκία, αξιώνοντας συνεκμετάλλευσή τους.
Κάλεσε τη Λευκωσία να αποφύγει μονομερείς ενέργειες, προειδοποιώντας πως η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματά της και εκείνα των Τουρκοκυπρίων.
Το πρόγραμμα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ εισέρχεται στη σημαντικότερη ως σήμερα φάση, με τον Νίκο Αναστασιάδη να στέλνει «προκαταβολικό μήνυμα» στην Άγκυρα ότι δεν θα υπάρξει υποχώρηση σε τυχόν πιέσεις για αναβολή των γεωτρήσεων, αρχής γενομένης από το Οικόπεδο 11.
«Ούτε πιέσεις ασκούνται, ούτε πρόκειται να υπάρξει αναβολή», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι «οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έχουν σχέση με την ευθύνη της Τουρκίας που οδήγησε στο «ναυάγιο» των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού».
Οι κυπριακές αρχές βρίσκονται σε συναγερμό, φοβούμενες τουρκικές προκλήσεις, δεδομένου ότι η πλωτή εξέδρα «West Capella» του ενεργειακού κολοσσού Total, πλέει το πρωί της Δευτέρας νότια της Κρήτης, με προορισμό το Οικόπεδο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ, όπου αναμένεται να φθάσει στις τρεις τα ξημερώματα της Τετάρτης.
Αμέσως θα ξεκινήσει δοκιμές και ως τις 20 Ιουλίου η γαλλική Total, θα προχωρήσει, σε συνεργασία με τον έτερο κολοσσό, την ιταλική ENI, την πρώτη γεώτρηση, στο κοίτασμα «Ονησίφορος» του Οικοπέδου 11.
Το βάθος της γεώτρησης, θα φτάσει στα 3.500 ως 4.000 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Η Κύπρος έχει δεσμεύσει, από τις 29 Ιουνίου με την NAVTEX 24-/17, την περιοχή μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, οπότε αναμένεται να διαρκέσει η διαδικασία της γεώτρησης.
Ωστόσο, είναι ανήσυχη φοβούμενη νέες τουρκικές προκλήσεις και απειλές, που όμως όπως λένε οι στρατηγικοί αναλυτές, αν γίνουν, θα στρέφονται και κατά των χωρών που εκπροσωπούν οι ενεργειακοί κολοσσοί.
Σε κάθε περίπτωση, η Λευκωσία παραμένει σε επιφυλακή, έχοντας τα μάτια της στραμμένα κυρίως στο τουρκικό πλοίο “Barbaros”, που τις τελευταίες ημέρες είναι αγκυροβολημένο στο τουρκικό λιμάνι της Σελεύκειας, σε απόσταση αναπνοής από το βόρειο τμήμα του νησιού.
Η εταιρεία Total αποφάσισε να επανεξετάσει το δυναμικό του Οικοπέδου 11 της Κυπριακής ΑΟΖ, μετά από την ανακάλυψη, στην Αιγυπτιακή ΑΟΖ, του μεγάλου κοιτάσματος «Ζορ» το 2015, το οποίο απέχει μόλις 6 χιλιόμετρα από το Οικόπεδο 11, γεγονός που προκαλεί αισιοδοξία για εξεύρεση ανάλογων κοιτασμάτων.
Πηγή: ΑΝΤ1

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση