GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΘΕΡΜΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ δημιουργούνται στην Κύπρο!

Γιάννης Κουτσομύτης   Σε νέα φάση εισέρχεται το Κυπριακό ζήτημα μετά το ναυάγιο της διάσκεψης στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, με το ενδιαφ...

Γιάννης Κουτσομύτης 
Σε νέα φάση εισέρχεται το Κυπριακό ζήτημα μετά το ναυάγιο της διάσκεψης στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται πλέον στο Οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου η Total αναμένεται να ξεκινήσει γεωτρήσεις μέχρι τα τέλη της εβδομάδας.

Ενώ το πλοίο-γεωτρύπανο West Capella αναμένεται να βρίσκεται στο προεπιλεγμένο σημείο της γεώτρησης μέσα στα επόμενα 24ωρα και η πετρελαϊκή εταιρεία Total έχει προγραμματίσει κανονικά να προβεί σε γεωτρήσεις, η ηγεσία της Τουρκίας απειλεί και την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και την Total αν προχωρήσουν σύμφωνα με τα πλάνα τους σε εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της Κύπρου.

Ο Πρωθυπουργός Γιλντιρίμ μιλώντας σε συνέδριο για την ενέργεια στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε ότι η Τουρκία έχει "αυτοδίκαια" δικαιώματα στους κυπριακούς υδρογονάναθρακες και πρόσθεσε ότι τα κοιτάσματα ανήκουν από κοινού και στις δυο κοινότητες. Ο δε πρόεδρος Ερντογάν μιλώντας στο ίδιο συνέδριο απείλησε ευθέως με κυρώσεις τις πετρελαϊκές εταιρείες που λειτουργούν "υπέρ των ελληνοκυπριακών συμφερόντων".

Κίνδυνος θερμού επεισοδίου
Οι φραστικές απειλές της τουρκικής ηγεσίας έρχονται λίγες ώρες μετά την επίρριψη από τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ακιντζί στην ελληνοκυπριακή πλευρά των ευθυνών για το ναυάγιο της διάσκεψης, ενώ αντίστοιχα το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών επέρριψε τις ευθύνες στον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.
Είχαν προηγηθεί μόλις πριν από λίγες εβδομάδες ασκήσεις του τουρκικού ναυτικού εντός της κυπριακής και της ελληνικής ΑΟΖ δυτικά της Πάφου.

Τα επόμενα 24ωρα θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμα, καθώς θα φανεί αν η Τουρκία είναι διατεθειμένη να προσπαθήσει την παρεμπόδιση των γεωτρήσεων με στρατιωτικά μέσα ή θα ακολουθήσει άλλες ηπιότερες μορφές αντίδρασης.

Σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής
Σήμερα το απόγευμα συνερχέται εν τω μεταξύ στην Αθήνα το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, όπου ο Νίκος Κοτζιάς θα ενημερώσει τα μέλη του Συμβουλίου για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων που διεξήχθησαν στη διάσκεψη του Κραν Μοντανά, ενώ συγκλήθηκε σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, όπου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε αντίστοιχη ενημέρωση και αποφασίστηκε να διεξαχθεί νέα συνεδρίαση στις 18 Ιουλίου με τη συμμετοχή και του Νίκου Κοτζιά, όπου θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα του Κυπριακού αλλά και οι εξελίξεις στο ζήτημα των υδρογονανθράκων.

Η ομιλία του Ερντογάν εδώ:

1 σχόλιο

  1. Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΛΥΣΗ (Γόρδιος Δεσμός) ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΆΛΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ:

    ΚΥΠΡΟΣ: ΕΝΩΣΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ! ΕΔΏ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΈΞΩ ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΙΚΈΣ ΒΑΣΕΙΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ! ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΈΞΩ ΑΠΌ ΤΟ ΝΑΤΟ! ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ! ΈΞΩ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΤΟΧΗΣ και με την ΒΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση