GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων στη Βουλή επί του πορίσματος για τον Γιάννο Παπαντωνίου

Με τους εισηγητές των κομμάτων, άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής για τον πρώ...


Με τους εισηγητές των κομμάτων, άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής για τον πρώην υπουργό Άμυνας Γιάννο Παπαντωνίου.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της εισήγησης των μελών της Προανακριτικής προς την Ολομέλεια, λόγω αναρμοδιότητας της Βουλής, ο κ. Παπαντωνίου θα πρέπει να παραπεμφθεί και να δικαστεί από το αρμόδιο ποινικό δικαστήριο για το αδίκημα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες ενέργειες, στο πλαίσιο σύναψης συμβάσεων εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Σε ό,τι αφορά το αδίκημα της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου, όλα τα κόμματα συμφώνησαν ότι έχει παραγραφεί.
Σε αυτό το σκεπτικό του πορίσματος της Προανακριτικής, που, σημειώνεται, ψηφίστηκε από ευρεία πλειοψηφία, κινούνται και οι σημερινές τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων, με διαφορετικές ωστόσο πολιτικές προσεγγίσεις.
Ο εισηγητής της κυβερνητικής πλειοψηφίας Χρήστος Καραγιαννίδης, τόνισε την ανάγκη αλλαγής του «άκρως προβληματικού», όπως το χαρακτήρισε «άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών» το οποίο, τόνισε, δεν επιτρέπει στη Βουλή να μπει στο βάθος της υπόθεσης ώστε να βρεθούν στοιχεία που αθωώνουν ή δεν αθωώνουν τον κ. Παπαντωνίου.
«Εφόσον ο κ. Παπαντωνίου πήγαινε σε Ειδικό Δικαστήριο δεν θα διαρκούσε πάνω από πέντε λεπτά η συζήτηση για το αδίκημα της απιστίας γιατί έχει παραγραφεί». Παράλληλα ο κ. Κοντογιαννίδης, υποστήριξε την ανάγκη σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει την «τρομακτικά προβληματική 8ετή περίοδο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ».
«Αν προσθέσουμε το Χρηματιστήριο, τα Ολυμπιακά έργα και τα εξοπλιστικά φτάνουμε σε ένα ιλιγγιώδες ποσό», επεσήμανε χαρακτηριστικά ενώ κατηγόρησε τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ότι «κάνει προσπάθεια να μην ακουμπηθεί η περίοδος του Κώστα Σημίτη».
Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο εισηγητής της Αθανάσιος Δαβάκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, επέλεξε να αφήσει υπόνοιες και να χαράξει σκιές, ενώ γνώριζε από την αρχή ότι η Βουλή είναι αναρμόδια, και η απάντηση όπως είπε είναι ότι «με την πλήρη κατάρρευση της αντιμνημονιακής της πολιτικής στήνει διαχωριστικές γραμμές διαφάνειας, σταυροφόρων κάθαρσης, νομίζοντας ότι θα ξεγελάσει τον ελληνικό λαό από τα καθημερινά του προβλήματα».
«Η κυβέρνηση ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε για την ουσία της υπόθεσης. Διαφάνεια, απονομή δικαιοσύνης και χρηστή διαχείριση ζητά ο κόσμος. Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να παρασύρεται από τέτοιες βόμβες κρότου λάμψεις που είναι ατελέσφορες», κατέληξε ο κ. Δαβάκης.
«Έχετε αποτύχει και στη σκηνοθεσία και στην παράσταση, με όσους Πολάκηδες και με όσους Καμμένους να ανεβάσετε στο προσκήνιο», ανέφερε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θεόδωρος Παπαθεωδόρου, σχολιάζοντας ότι το πόρισμα της Προανακριτικής προτείνει να μην ασκηθεί δίωξη στον Γιάννο Παπαντωνίου για απιστία, ενώ για τα άλλα αδικήματα έχει επιληφθεί η Δικαιοσύνη. «Η φούσκα της υποτιθέμενης ρομφαίας της κυβέρνησης κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς έσκασε», είπε ο κ. Παπαθεοδώρου, επισημαίνοντας πως ενώ η έκβαση της Προανακριτικής ήταν απολύτως αναμενόμενη (αφού το, μεν, αδίκημα της απιστίας είχε παραγραφεί, για, δε, τα άλλα αρμόδια είναι τα τακτικά δικαστήρια) η κυβέρνηση προχώρησε προς χάριν πολιτικών σκοπιμοτήτων.
«Προτείνετε Εξεταστικές χωρίς αντικείμενο, φτάνετε στο σημείο να επικυρώσετε, αυτονόητα, πόρισμα μη άσκησης δίωξης για παραγεγραμμένα αδικήματα και για άλλα που ερευνά η Δικαιοσύνη», κατηγόρησε τους βουλευτές της πλειοψηφίας και απηύθυνε το «πολιτικό ερώτημα» «γιατί επιλέξατε την διακριτική μεταχείριση των κυβερνητικών περιόδων, τη θολούρα μέσω της παρέμβασης των νέων υποτιθέμενων αρχάγγελων της κάθαρσης μέχρι το καλοκαίρι που γεύεται τα επιτεύγματα της νέας γενναίας διαπραγμάτευσή σας;».
«Το μεγαλύτερο, το τεράστιο σκάνδαλο είναι να πληρώνει ο ελληνικός λαός τα μαλλιά της κεφαλής του για εξοπλισμούς που δεν υπηρετούν κατά κύριο λόγο την άμυνά του», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, αναφερόμενος στο πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής για τον Γιάννο Παπαντωνίου.
Όπως υποστήριξε ο κ. Παφίλης, το ΚΚΕ ούτε έχει, ούτε είχε ποτέ κανέναν δισταγμό να πει ότι χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση για ενδεχόμενες ευθύνες για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες το οποίο ερευνά η Δικαιοσύνη, γιατί το αδίκημα της απιστίας έχει παραγραφεί. «Θεωρούμε, και θα το αποδείξει και η πορεία, ότι δεν έγινε ουσιαστική διερεύνηση για ένα θέμα που είναι τεράστιο, το θέμα των εξοπλισμών», πρόσθεσε.
Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, που αναμένεται αργά το απόγευμα, θα διεξαχθεί μυστική ψηφοφορία. Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής για την έγκριση της πρότασης της Προανακριτικής απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή πάνω από 151 βουλευτές.
Ο πρώην υπουργός Άμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, παρότι δικαιούται να μιλήσει στην Ολομέλεια προκειμένου να υπερασπιστεί ενώπιον των μελών της τον εαυτό του, επέλεξε να στείλει υπόμνημα, όπως είχε κάνει και στην Προανακριτική Επιτροπή.
Στο υπόμνημά του ο κ. Παπαντωνίου, κάνει λόγο μεταξύ άλλων, για «συκοφαντική δυσφήμιση που υπηρετεί φαύλες πολιτικές σκοπιμότητες».
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση