GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οκτώ χρόνια με αναστολή στον Τάσο Μαντέλη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Σε ποινή κάθειρξης οκτώ ετών με αναστολή καταδικάστηκε ο πρώην υπουργός, Τάσος Μαντέλης, για το σκέλος των «μαύρων ταμείων» της Siemens...


Σε ποινή κάθειρξης οκτώ ετών με αναστολή καταδικάστηκε ο πρώην υπουργός, Τάσος Μαντέλης, για το σκέλος των «μαύρων ταμείων» της Siemens και τη μίζα των 450.000 γερμανικών μάρκων.
Από τους συγκατηγορούμενούς του δύο ακόμα, το στέλεχος της Siemens, Ηλ. Γεωργίου, και ο πρώην συνεργάτης του υπουργού, Αλ. Μαντάς, κρίθηκαν ένοχοι. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η πρόεδρος της έδρας είπε: «Ευχαριστούμε για την αψογη διαδικασία. Λυπάμαι αλλά αυτή είναι η απόφασή μας».
Ο 72χρονος πρώην υπουργός κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, ενώ του αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.
Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα αναστολής έως την έφεση με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της διατήρησης της ήδη καταβληθείσας εγγυοδοσίας μέχρι το ποσό των 50.000 ευρώ.
Σύμφωνα με την απόφαση, πέτυχε να αποκρύψει περιουσιακό όφελος που «απαίτησε» μέσω τρίτου από τη Siemens, προκειμένου να εγκρίνει προγραμματική σύμβαση 8002/97 με τον ΟΤΕ και καταδικάσθηκε για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Ποινή κάθειρξης 12 ετών επιβλήθηκε στο 80χρονο στέλεχος της Siemens, Ηλ. Γεωργιου, για τα αδικήματα της ενεργητικής δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, ενώ ανεστάλη η εκτέλεση της ποινής του με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της καταβολής εγγυοδοσίας ύψους 50.000 ευρώ.
Η ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για κακουργηματικές πράξεις σε συνδυασμό με τις βαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του Δημοσίου (Ν. 1608/50) είναι ομόφωνη και για τους υπόλοιπους τρεις κατηγορούμενους και αναφέρει τα εξής:
Σε ποινή φυλάκισης 40 μηνών με αναστολή μέχρι την έφεση, καταδικάστηκε για την πράξη της απλής συνδρομής στο ξεπλυμα βρώμικου χρήματος ο πρώην συνεργάτης του υπουργού, Αλ. Μαντάς. Αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και απαλλάχθηκε από την κατηγορία της απλής συνδρομής σε παθητικής δωροδοκίας.
Αθώα κρίθηκε η Αντωνία Μάρκου για την κατηγορία ότι υπήρξε παρένθετο πρόσωπο σε λογαριασμό, ελλειψει δολου, για απλή συνδρομή σε παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ενώ επίσης αθώος κρίθηκε ο κουμπάρος του πρώην υπουργού, Γ. Τσουγκράνης, και αυτό ελλείψει δόλου.
Το δικαστήριο έκανε δεκτές τις αιτήσεις της πολιτικής αγωγής για αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης. Ειδικότερα, επιδίκασε το ποσό των 500.000 ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο. Αντίστοιχα, για τον ΟΤΕ δέχθηκε αποζημίωση του ποσού των 30 ευρώ, με επιφύλαξη.
Η εμπλοκή του Τάσου Μαντέλη στα «μαύρα ταμεία» της Siemens ήρθε με τη δημοσίευση του περιβόητου λογαριασμού με την κωδική ονομασία «Α. Rocos». Σε ένα ιδιόχειρο σημείωμα εμφανιζόταν να εμβάζονται σε δύο δόσεις 450.000 γερμανικά μάρκα (200.000 γερμανικά μάρκα το 1998 και 250.000 γερμανικά μάρκα το 2000), που φέρονται ότι προήλθαν από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens και διακινήθηκαν την περίοδο 2001-2007 κυρίως σε Αθήνα και Νέα Υόρκη. Τα χρήματα είχαν κατατεθεί σε λογαριασμό στην Γενεύη, τον οποίο είχε ανοίξει -όπως ο ίδιος παραδέχεται-, ο συγκατηγορούμενος του κ. Μαντέλη, Γιώργος Τσουγκράνης. Μέρος των χρημάτων διακινήθηκε μέσω λογαριασμού σε ελβετική τράπεζα της Αντωνίας Μάρκου.
Να σημειωθεί ότι η υποθεση έχει διαχωριστεί από την κύρια δικογραφία για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens και αφορά στα 450.000 γερμ. μάρκα που έλαβε ο πρωην υπουργός για την υπογραφή της σύμβασης 8002/97. Αρχικά η δίκη είχε ξεκινήσει πριν περίπου τέσσερα χρόνια αλλά ελέω της πολύμηνη αποχής των συνηγόρων είχε καθυστερήσει. Τελικά ύστερα από περίπου τρία χρόνια διαδικασίας, το δικαστήριο ανέβαλε τη δίκη, λόγω θανάτου του προέδρου της έδρας.
Με νέα σύνθεση το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ξεκίνησε εκ νέου τη δίκη τον περασμένο Νοέμβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση