GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Με το σύμβολο Ηριάννα κτίζονται οι νέες διαχωριστικές γραμμές...

Επισημαίνει ο Δημήτρης Α. Γιαννακόπουλος. Αν δεν είμαστε στη μέση του καλοκαιριού θα σε ταλαιπωρούσα αναγνώστη μου με ένα πεντασέλιδο ...

Επισημαίνει ο Δημήτρης Α. Γιαννακόπουλος.

Αν δεν είμαστε στη μέση του καλοκαιριού θα σε ταλαιπωρούσα αναγνώστη μου με ένα πεντασέλιδο ανάλυσης για την πολιτική υπόθεση "Ηριάννα". Βιβλίο γράφεις για το ζήτημα και αξίζει να γράψεις...αλλά στην ώρα του! Προς το παρόν κράτα μερικούς αφορισμούς εν είδει σχολίου.

Οι παλαιές διαχωριστικές γραμμές - πλαστές και παραπλανητικές σε μεγάλο βαθμό - εντός του ελληνικού πολιτικού συστήματος κατέρρευσαν ήδη από τις αρχές του 1990, ενώ ισοπεδώθηκαν κυριολεκτικώς μετά την καθολική κυριαρχία των λεγόμενων μνημονιακών πολιτικών που ακολούθησαν της πτώχευσης και της μετατροπής του κράτους σε μετανεωτερική Υποτελή Πολιτεία υπό την επιτροπεία της τρόικας.

Χωρίς "διαχωριστικές γραμμές" που προσδίδουν ηθική υπόσταση στο πολιτικό στοιχείο δεν μπορεί να λειτουργήσει αποδοτικά ο δικομματισμός σε ένα στην ουσία ψευδοπλουραλιστικό πολιτικό σύστημα. Με τις περίφημες "διαχωριστικές γραμμές" κτίζεται το "εμείς" σε αντίθεση με το "οι άλλοι": Εμείς και οι άλλοι, οι απέναντι, αυτοί στο αντίπαλο μπλοκ εξουσίας.

Οι "διαχωριστικές γραμμές" δεν αφορούν τόσο σε ιδεολογίες και (αντικειμενικές) ταξικές διαιρέσεις, όσο σε κοσμοαντιλήψεις που δομούνται και επικοινωνούνται συμβολικώς. Αλλά και αυτές καθ΄εαυτές οι διαχωριστικές γραμμές" από συναισθηματικά φορτισμένα σημεία κατασκευάζονται. Δηλαδή, από ένα ή περισσότερα σύμβολα που λειτουργούν ως δίπολα: ηθική-πολιτική, ηθική-νόμος και νομιμότητα, ηθική-δίκαιο, ηθική-δικαιοσύνη. Είναι ανήθικο, για παράδειγμα, να βρίσκονται έξω από τα "σίδερα" έμποροι ναρκωτικών, όπλων και λαθρέμποροι ή μαφιόζοι κάθε είδους, καθώς και απατεώνες ολκής που ζημίωσαν σοβαρά το δημόσιο, κατέστρεψαν την κοινωνία και οδήγησαν σε απόγνωση μεγάλο αριθμό Ελλήνων και να παραμένει έγκλειστη μια νέα γυναίκα που δεν μοιάζει να αποτελεί κοινωνική απειλή! Ας μην τα μπερδεύουμε, σου λένε οι άλλοι: Δεν θα κάνουμε λαϊκά δικαστήρια εδώ, έχουμε αρμόδια δικαστικά όργανα και πρέπει να εμπιστευόμαστε το σύστημα της δικαιοσύνης του ελληνικού κράτους, το οποίο εκφράζει θεσμικά και οργανωμένα και πάντα στο πλαίσιο της νομιμότητας το κοινό περί δικαίου αίσθημα του λαού. Δεν θα το κάνουμε γήπεδο, σου λέει ο Γιάννης, ούτε "αμέρικαν μπαρ", όπως έλεγε ο Παπαγιαννόπουλος!

Άσχετα πράγματα κουβεντιάζουμε, απολύτως άσχετα, λέω εγώ. Το "περί δικαίου αίσθημα του λαού" είναι αυτό (ο αιτιατός μηχανισμός) που δομεί τα δίπολα που ανέφερα ενδεικτικά πιο πάνω, ενώ αποτελεί τον κατεξοχήν πολιτικό μηχανισμό σχηματισμού γνώμης και κρίσης, δράσης και αντίδρασης, συμμόρφωσης ή αντίστασης. Πρόκειται για έναν συγκυριακό κώδικα σχηματισμού της συνείδησης του πολίτη και έναν μηχανισμό αυτόματης ρύθμισης της συμπεριφοράς. Μόνον που τα σύμβολα αυτού του μηχανισμού δεν δομούνται στο βαθμό που η δικαστική ή η εκτελεστική εξουσία ικανοποιεί αυτό το "αίσθημα", αλλά όταν δεν το ικανοποιεί - και αυτό είναι ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης και κυριαρχίας.

Στο βαθμό που το "εμείς" πετύχει να καταστήσει σύμβολο αυτού του μηχανισμού την Ηριάννα, θα έχει πετύχει να αποκτήσει - αφαιρετικά ασφαλώς - αναφερόμενη ταυτότητα σε αντίθεση με το "οι άλλοι" και τότε θα έχει ικανοποιηθεί η αναγκαία συνθήκη για την χάραξη νέων διαχωριστικών γραμμών. Δεν είναι, ωστόσο, ακόμη ικανή η συνθήκη. Δεν αρκεί το σύμβολο-Ηριάννα να αποτελεί master point σε ένα ηθικό αφήγημα που εκφράζει το "περί δικαίου αίσθημα του λαού". Πρέπει το διαλογικό σημείο-Ηριάννα να γεμίσει με έννοιες που παραπέμπουν σε σύγκρουση ενός κόσμου με κάποιον άλλον κόσμο και ο πρώτος κόσμος να διαθέτει σαφή ηθική υπεροχή απέναντι στον άλλον.

Αυτό συμβαίνει σήμερα. Μια απαξιωμένη ηθικώς κυβέρνηση από αριστερούς και εθνικιστές δεξιούς, επιχειρεί εναγωνίως να χωρέσει μέσα στο σύμβολο-Ηριάννα για να αποκτήσει εκ νέου ηθικό έρεισμα στη κοινωνία στη προσπάθειά της να χαράξει νέες διαχωριστικές γραμμές με το "παλιό", εκεί όπου αυτές σβήστικαν αντικειμενικά με την ένταξή της στο σύστημα διακυβέρνησης και στη μορφή ηγεμονίας της τρόικας. Με το σύμβολο Ηριάννα η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα επιχειρεί να αποκτήσει ξανά πολιτική νομιμοποίηση, ενδυναμώνοντας την κατακερματισμένη ταυτότητά της που την έφερε στα πράγματα. Προσπαθεί να κτίσει ξανά το "εμείς", τοποθετώντας απλοϊκά την δικαιοσύνη στο στρατόπεδο των "άλλων", ενώ οι άλλοι εξίσου απλοϊκά συμετέχουν σε αυτό το παιχνίδι σχηματισμού για άλλη μια φορά πλαστών διαχωριστικών γραμμών.

2 σχόλια

  1. Συγνώμη αλλά επειδή Ασχολούμασται με το Μέλλον της Χώρας δεν το παρακολουθούμαι σε Real Time!

    ΕΡΩΤΗΣΗ: ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΠΕΛΑ Ακόμα ΦΥΛΑΚΗ;;;;;

    Εάν "ΝΑΙ" ... ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΑΙ!!!!

    Εάν Είναι Ακόμη ΦΥΛΑΚΗ ΤΟΤΕ ΠΑΡΑΒΙΑΖΩΝΤΑΙ ΌΛΟΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ!!!

    ΘΥΜΟΜΑΣΤΑΙ κάτι "Μπογιές" σε κάποια Ντουβάρια Κυταπιών που γράφαν: "Ο Δρόμος Είχε Την Δική Του Ιστορία...." και "Σκοτώστε Ότι Σας Σκοτώνηει"!!!


    Ο Αποικιοκρατούμενος Ναζιζοφασισμός Στην Χώρα ΜΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!!!

    ΦΤΑΝΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΞΕΝΟ ΕΜΦΥΛΙΟΠΟΛΕΜΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ!!!

    ΠΡΟΣ: ΠτΔ Πρόεδρο Της Βουλής και Αλέξη (ΙΕΡΑΡΧΙΚΕΣ Δομές Της Αποικιοκρατίας Στην Ελλάδα):

    ΑΦΗΣΤΕ ΑΜΕΣΩΣ και ΜΕ ... ΒΟΥΛΕΥΜΑ ΤΗΝ ΚΟΠΈΛΑ ΈΞΩ!!! ΑΠΟΦΥΛΑΚΗΣΗ ΑΜΕΣΩΣ!!!

    Την Δευτέρα 24/7/ θα έχουμε για ΑΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΝΑ ΜΙΛΑΤΑΙ για Οικονομία για .. Σεισμούς Λοιμούς και Καταποντισμούς και για Αγία Κάστανα και Κωλόχαρτα ΣατανοΑγίων Σας μαζί με Τόσο τους Ντόπιους Βογιάρους όσο και Τους Βογιάρους Με Τουρκικά Διαβατήρια Της Κων/Πόλεως!!!

    Το Δίκιο Ζητά Εκδίκηση!!!
    ΑΜΕΣΩΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΠΕΛΑΣ ... Α-Μ-Ε-Σ-Ω-Σ!!!

    Αλέξη Σε Καθιστικώ... Υπεύθυνος!



    Σημ. Τα Επιστημονικά Παλληκάρια Της Ελληνικης Αστυνομίας του Περιοδικού "Αστυνομική Επιθεώρηση" που Τα βοηθήσαμαι Επιστημονικά γιατί ΔΕΝ ΜΙΛΟΥΝ;;; ΌΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΠΕΛΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ;;; ΣΑΣ ΤΟ ΕΙΠΑΜΑΙ ΤΟΤΕ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 90: ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟ: ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ (ΜΑΤ κ. ΜΕΑ) ΝΑ ΚΤΥΠΟΥΝ ΠΟΛΙΤΕΣ!!! Σας "Καβάλησε" ο Ανθελληνικός Ναζιζοφασισμός;;;
    ΑΠΛΆ κ. ΞΑΝΑ (για την Επιστημονική {του Τότε ^Αστυνομική Επιθεώρηση"}: Απελευθέρωση ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΗΣ ΚΟΠΕΛΑΣ!!!
    Είναι η Ελληνική Αστυνομία του Κλώτσου και Του Μπάτσου;;
    Πρέπει ΠΡΩΤΗ ΝΑ ΒΓΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕΙ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΖΩΗ (ΤΗΣ ΚΟΠΕΛΑΣ)!!! ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΠΕΛΑΣ!!! [Σας Χαρίζουμε/Αφιερώνουμε το "Όλο Νόμοι και Αστυνόμοι.... ΤΑ ΣΚΑΤΑ ΈΓΙΝΑ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΞΕΝΩΝ ΝΟΜΟΙ ΤΟ ΚΑΚΟ ΠΑΡΑΝΟΜΕΥΕΙ και Την Χώρα Υπονομεύει..."... Εμείς Απαιτούμαι και Έχουμε Απαιτήσεις Από Την ΕΛ.ΑΣ.- Ιδεαιάλως ... ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ!].


    Ο Αδέκαστος Αρχηγός




    ΥΓ. ... και ΜΗΝ Τρέφουμε Αυταπάτες και Ψευδαισθησία!

    Μόνο Στας Αγίας Γραφάς ο Σαύλος Έγινε Παύλος και Αυτό Χωρίς ... Μάρτυρα (εκτός Του Θεού!)!

    Εσείς ΌΛΟΙ Πολεμάται Ανεμόμυλους ως Δον Κιχιώτες Ψάχνοντας Το Ιδεατώ Σας Την Ντουλτσινέα! Κρυβώμαστε (;;) μέσα Στον ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΨΕΜΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΝΦΥΣΙΝΑΝ κ. ΕΝΦΥΤΕΥΣΑΝ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΣΩΗΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και όμως υπάρχει λύση να αφήσει απλήρωτους το ΚΡΑΤΟΣ για 15 μήνες ΟΛΟΥΣ τους δικαστές,και αν τολμήσουν να απεργήσουν ΝΑ ΑΠΟΛΥΟΝΤΑΙ χωρίς ΝΑ μπορούν να διεκδικήσουν ΤΊΠΟΤΑ και χωρίς πολλά πολλά νομικά τερτίπια βάση της αποφάσεως που έβγαλαν..

    Κάποιοι νομίζουν ότι τους ανήκει η χώρα και κάνουν αυτά που κάνουν διοτι δεν υπάρχει μια δυναμική στον λαό να τους κόβει τον ΚΏΛΟ ..Ασχολούνται με βλακείες το τι είπε το 2015 ο Βαρουφακης τι ΘΑ έκανε ο Τσίπρας [που σήμερα τον κατηγορεί ο Αδωνις ως καλό μαθητή της τρόικας!!!!!!].. Είναι ΤΌΣΟ ηλίθιοι αυτοί που είναι μέσα στην βουλή ,βουλευτές και οι συνεργάτες τους, που απορώ τι στο καλό καθόμαστε στην Ελλάδα και κάνουμε..

    Διάβαζα έναν νόμο για τα αυθαίρετα το ν.4178 και τρελάθηκα, αυτός ο νόμος έχει καταλυτική ημερομηνία για ανέγερση αυθαίρετου το 2011 σε δυο κόλλες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν την οικοδομή στην χώρα..

    Αν υπάρχει συμβόλαιο, η δικαστική απόφαση κατοχής γης προχωράς ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΔΑΣΙΚΉ ΈΚΤΑΣΗ, ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΣΕ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΌ ΧΏΡΟ, ΣΕ ΠΑΡΆΛΙΑ, ΡΈΜΑ Η ΠΟΤΑΜΌ,Η ΔΗΜΌΣΙΟ ΧΩΡΟΣ .. και αφού βάλεις τα ένσημα ΒΆΣΗ μέτρησης , η να έχεις πλήρωση η θα πληρώσεις το ανάλογο ΦΠΑ,ΕΝΦΙΑ, μια στατική μελέτη μην σκοτωθείς αν κάνει κανένα σεισμό...

    Αν είναι μισοτελειωμένη η οικοδομή θα έχεις περιθώριο να την τελείωσης σε ΠΈΝΤΕ ΧΡΟΝΙΆ και μετά να μπουν κλιμακωτά πρόστιμα ΑΝΤΊ αυτού το ΠΆΝΕ από παράταση σε παράταση και με εξοντωτικά πρόστιμα γιατί καυλώνει εύκολα το ΣτΕ στην Ελλάδα η κυβέρνηση γράφει νόμους και τους σβήνει το ΣτΕ...ΚΑΙ η Ελλάδα παραμένει ΈΝΑ ΚΟΥΦΆΡΙ...

    Μέτρησα 180 επαγγέλματα που θα ξεκινούσαν αμέσως να προσφέρουν εργασία από τα εκατομμύρια αυθαίρετα και ασφαλιστικά έσοδα .. ΆΛΛΑ το ΣτΕ φρενάρει τα ΠΆΝΤΑ νομίζουν ότι έτσι θα φέρουν τον Μητσοτάκη !!!

    Οι δικαστές μας δεν είναι ΔΕΞΙΟΊ είναι ΚΆΡΑΔΕΞΙΟΊ και η κυβέρνηση δεν έχει την εξουσία πέρα από το Μαξίμου.. Η δημόσια διοίκηση όσο και να την κατηγορούν ότι φτιάχνει κομματικό στρατό με ποιους με τους συμβασιούχος;;; ΌΛΟΙ ΟΙ ΜΌΝΙΜΟΙ ΆΝΗΚΑΝ ΚΑΙ ΑΝΉΚΟΥΝ ΣΧΕΔΌΝ ΌΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΣΟΚΟΝΕΑΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και είναι ευθύνη αυτής της αδύναμης κυβέρνησης ΠΟΥ δεν τολμά να ψάξει τα πόθεν έσχες τους, να τους τα κατάσχει, και να τους απόλυση ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΎΤΑΙ ΟΎΤΕ ΚΑΝ ΣΎΝΤΑΞΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση