GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αυστηρό μήνυμα του ΥΠΕΞ στην Αλβανία για τις κατεδαφίσεις ακινήτων που ανήκουν στη μειονότητα

"Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, της Αλβανίας συμπεριλαμβανομένης. Προϋπόθεση, όμως, της ευ...


"Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, της Αλβανίας συμπεριλαμβανομένης. Προϋπόθεση, όμως, της ευρωπαϊκής αυτής πορείας είναι η προσήλωση των χωρών αυτών στους ευρωπαϊκούς κανόνες και στις αρχές του κράτους δικαίου. Η παραβίαση των ως άνω αρχών από υποψήφιο κράτος σημαίνει ότι στην πραγματικότητα αυτό δεν επιθυμεί τον ευρωπαϊκό του δρόμο", υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με κατεδαφίσεις στις Δρυμάδες Χειμάρρας,  ακινήτων που ανήκουν σε μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας και προσθέτει:

"Υπενθυμίζουμε ότι η οικοδόμηση κράτος δικαίου και η προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων, η οποία συνδέεται ρητά με την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων των μελών των μειονοτήτων, έχουν τεθεί από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ ως εκ των ων ουκ άνευ προϋποθέσεις για την εκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας.

Δυστυχώς, καταστρατηγώντας κάθε έννοια κράτους δικαίου, οι αλβανικές Αρχές ξεκίνησαν, σήμερα, την κατεδάφιση, στις Δρυμάδες Χειμάρρας, τουριστικών ακινήτων που ανήκουν σε μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Η κατεδάφιση αυτή πραγματοποιήθηκε κατά παρέκκλιση των προβλέψεων του αλβανικού νόμου και προτού εκδοθούν οι τελικές δικαστικές αποφάσεις.

Το γεγονός ότι οι κατεδαφίσεις πραγματοποιήθηκαν εν μέσω τουριστικής περιόδου, παρά τις αντίθετες νομοθετικές προβλέψεις που απαγορεύουν τέτοιες δραστηριότητες σε αυτό το χρονικό διάστημα, επιβεβαιώνει ότι η Αλβανία δεν έχει κατανοήσει τις απαιτήσεις του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ.

Η Ελλάδα και η ΕΕ έχουν καταστήσει σαφή την ευρωπαϊκή απαίτηση για κατοχύρωση των δικαιωμάτων της γηγενούς Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Η πρόοδος στην εμπέδωση του κράτους δικαίου, καθώς και η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μειονοτήτων, περιλαμβανομένου του περιουσιακού, αποτελούν σαφείς προϋποθέσεις σύμφωνα με την ΕΕ για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία".

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση