GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Θύελλα στη δίκη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ – Φωνές για προδότες και κρεμάλα

Ο Ανδρέας Γεωργίου παρέβη το νόμο, έχοντας "άμεσο δόλο...με σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του ηθικό και υλικό όφελος". Αυτό...


Ο Ανδρέας Γεωργίου παρέβη το νόμο, έχοντας "άμεσο δόλο...με σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του ηθικό και υλικό όφελος". Αυτό υποστήριξε η Ζωή Γεωργαντά κατά τη διάρκεια της κατάθεσης της σήμερα ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών όπου συνεχίζεται η δίκη του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.
Η κ. Γεωργαντά, πρώην μέλος της Αρχής, ήταν αυτή που πρώτη κατήγγειλε τον Ανδρέα Γεωργίου δίνοντας το έναυσμα ώστε να ξεκινήσει η δικαστική έρευνα το 2011 για το εάν υπήρξε τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009 προκειμένου να μπει η χώρα στα μνημόνια.
Αναφερόμενη στο ότι ο κ. Γεωργίου διατήρησε για διάστημα μερικών μηνών, παραλλήλως με τη θέση του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, και τη θέση του υπαλλήλου υπαλληλικής στο Δ.Ν.Τ, η κυρία Γεωργαντά διερωτήθηκε : "Έχει διαφορά αν το κανείς για 11 μήνες ή δέκα χρόνια; Ο Γεωργίου ήρθε με εντεταλμένη υπηρεσία. Ήθελε να πάρει θέση μετά στη Γκόλντεν Σάκς. Αν το είχε πει στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής δε θα επιλεγόταν ως πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ αλλά ούτε καν ως μέλος διότι δεν είχε θέση καθηγητού".
"ΠΡΟΔΟΤΕΣ"
Ένταση επικράτησε στη δικαστική αίθουσα όταν η κυρία Γεωργαντά ανέφερε πως από τα λίγα στοιχεία που είχε στη διάθεση της κατέληξε πως το έλλειμμα του 2009 ήταν γύρω στο 4 με 5%.
Τότε από το ακροατήριο άρχισαν να ακούγονται εκφράσεις όπως: "Προδότες", "κρεμάλα στο Σύνταγμα", "όλοι μέσα" .
Κατά τη μάρτυρα "Είχαμε ένα από χαμηλότερα ελλείμματα το 2009. Είχαμε χρέη αλλά μπορούσαμε και πληρώναμε τα χρέη μας γιατί είχαμε οικονομική δραστηριότητα. Ο Γεωργίου μας οδήγησε σε παρατεταμένη ύφεση μεγάλης διάρκειας" σημείωσε η κυρία Γεωργαντά με το κοινό να αντιδρά εκ νέου και τη πρόεδρο να ζητά από κάποιους να εξέλθουν της δικαστικής αίθουσας.
Κοινό : Η διεφθαρμένη χώρα αποχωρεί!
Πρόεδρος : Αυτό που το λέτε; Στο δικαστήριο;
Κοινό : Όχι το λέω στον πρώην πρωθυπουργό κύριο Παπανδρέου.
Πρόεδρος : Περάστε έξω!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:"ΔΕΝ ΗΣΑΣΤΑΝ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ"
Εκτός της κα. Γεωργαντά, στο δικαστήριο κατέθεσαν επίσης πρώην στελέχη του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ καθώς και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ.
Μεταξύ αυτών ο οικονομολόγος και πρώην διευθυντής της ΤτΕ Γεώργιος Συμιγιάννης, ο οποίος ρωτήθηκε επιμόνως από την έδρα για το εάν υπήρξε μελέτη προκειμένου να ενταχθούν οι 17 ΔΕΚΟ στο έλλειμμα του 2009.
Πρόεδρος : Τις μελέτες τις είδατε; Ξέρετε αν ολοκληρώθηκαν; Μπορεί και να δικαίωναν τον κ. Γεωργίου.
Μάρτυρας : Όχι, δεν είχαμε την δυνατότητα.
Πρόεδρος : Ποια δυνατότητα; Μέλη του ΔΣ ήσασταν όχι διακοσμητικά στοιχεία. Να πάτε στα γραφεία των υπαλλήλων και να τα ζητήσετε! Μήπως δεν είχατε την αρμοδιότητα και την είχε μόνο ο Πρόεδρος; Λέτε δηλαδή ότι είχανε τα στοιχεία οι υπάλληλοι και δεν τα είχατε εσείς;
Ο κ. Συμιγιάννης τόνισε πάντως στη κατάθεση του ότι "είμαι επαναπαυμένος ότι δόθηκαν τα σωστά στοιχεία γιατί και ο νέος πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ συνεχίζει να χρησιμοποιεί την ίδια μεθοδολογία".
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Κωνσταντίνος Σκορδάς απαντώντας σε ερώτηση της πρόεδρου για το εάν τα στοιχεία για το έλλειμμα έπρεπε να περάσουν από το ΔΣ, είπε πως "σαφέστατα έπρεπε! Πουθενά δεν ανέφερε ο νόμος ότι ο πρόεδρος αποφασίζει μόνος του και χωρίς το επταμελές συμβούλιο". Παράλληλα, επισήμανε πως ποτέ δεν του δόθηκε η δυνατότητα να διαπιστώσει εάν η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε ήταν σωστή.
Η δίκη θα συνεχιστεί στις 31 Ιουλίου ενώ αύριο λήγει η προθεσμία για την άσκηση αναίρεσης από τον Άρειο Πάγο όσο αφορά το απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών για τον Ανδρέα Γεωργίου κι άλλα δύο στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ που βαρύνονταν με την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση