GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Παραιτήθηκε ο Πρωθυπουργός του Πακιστάν - Τον «έκαψαν» τα Panama Papers

Ο Πρωθυπουργός του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ παραιτήθηκε σήμερα, ανακοίνωσε το γραφείο του, λίγες ώρες μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστ...


Ο Πρωθυπουργός του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ παραιτήθηκε σήμερα, ανακοίνωσε το γραφείο του, λίγες ώρες μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να τον κρίνει ακατάλληλο για τον θώκο έπειτα από κατηγορίες για διαφθορά που βαραίνουν την οικογένειά του.
Το γραφείο του πρωθυπουργού ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως ο Σαρίφ «παραιτήθηκε», παρότι έχει «σοβαρές επιφυλάξεις» για τη δικαστική διαδικασία.
«Κρίνεται ακατάλληλος για τη θέση του βουλευτή του κοινοβουλίου και ως εκ τούτου σταματά να κατέχει τον θώκο του πρωθυπουργού», δήλωσε στο δικαστήριο ο δικαστής Ετζάζ Αφζάλ Χαν.
Το δικαστήριο έδωσε επίσης εντολή στην αρχή κατά της διαφθοράς να ξεκινήσει νέα έρευνα σχετικά με τις υποψίες που βαραίνουν τον Σαρίφ.
Το δικαστήριο πήρε την απόφαση αυτή στη βάση των εργασιών μιας επιτροπής έρευνας που συστήθηκε με την αποκάλυψη του σκανδάλου στα Panama Papers πέρυσι.
Η ερευνητική επιτροπή, που αποτελείτο από πολίτες και στρατιωτικούς, διαπίστωσε στην έκθεσή της ότι υπήρχε «σημαντική ασυμφωνία» ανάμεσα στα εισοδήματα της οικογένειας Σαρίφ και στον τρόπο ζωής της.
Ο Πρωθυπουργός φέρεται να απέκρυψε την αλήθεια για τις εταιρείες και τα ακίνητα που κατείχαν μέσω υπεράκτιων εταιριών συμμετοχής τα παιδιά του, κατηγορία την οποία αρνούνται σθεναρά.
Υπό έρευνα είναι τρία από τα τέσσερα παιδιά του, οι γιοι του Χασάν και Χουσεΐν και η κόρη του Μαριάμ Ναουάζ, που εμφανίζεται ως διάδοχός του στην πολιτική σε μία από τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.
Στο επίκεντρο αυτής της υπόθεσης είναι η αγορά πολυτελών διαμερισμάτων στο Λονδίνο, τις οποίες κατέχει η οικογένεια Σαρίφ μέσω υπεράκτιων εταιριών τις οποίες διαχειρίζεται το δικηγορικό γραφείο Mossack Fonseca στον Παναμά.
Το σκάνδαλο ξέσπασε πέρυσι, όταν η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) έδωσε στη δημοσιότητα κάπου 11,5 εκατομμύρια μυστικά έγγραφα που προέρχονταν από το δικηγορικό γραφείο Mossack Fonseca, τα Panama Papers.
Είναι η δεύτερη φορά που ένας εν ενεργεία Πρωθυπουργός αποπέμπεται με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Η πρώτη ήταν το 2012, όταν είχε καταδικάσει τον τότε Πρωθυπουργό, Ραζά Γκιλάνι, για προσβολή της δικαιοσύνης επειδή είχε αρνηθεί να ανοίξει ξανά μια έρευνα για διαφθορά σε βάρος του τότε προέδρου, Ασίφ Ζαρντάρι.
Αλλά και για τον Σαρίφ είναι η τρίτη φορά που συντομεύεται η θητεία του ως πρωθυπουργού. Είχε υποχρεωθεί σε παραίτηση λόγω κατηγοριών για διαφθορά το 1993. Η δεύτερη θητεία του στον θώκο, που είχε ξεκινήσει το 1997, διακόπηκε το 1999 με στρατιωτικό πραξικόπημα το οποίο οδήγησε τον Σαρίφ σε εξορία πολλών χρόνων στη Σαουδική Αραβία, προτού επανέλθει για να κερδίσει μια ηχηρή νίκη στις βουλευτικές εκλογές του 2013.
Το κυβερνών κόμμα PML-N, το οποίο διαθέτει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αναμένεται τώρα να διορίσει νέο πρωθυπουργό.
Σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό δίκτυο PTV, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε επίσης να αποπέμψει τον υπουργό Οικονομικών Ισάκ Νταρ εξαιτίας της ίδιας υπόθεσης.
Ο Νταρ, που ήταν πρώην λογιστής του Σαρίφ, υπέβαλε έγγραφα στο δικαστήριο σχετικά με το πώς η οικογένεια του Σαρίφ απέκτησε την περιουσία της, περιλαμβανομένου και ενός χαρτοφυλακίου ακριβών ακινήτων στο Λονδίνο.
Ο Νταρ θεωρείται ένας από τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στο υπουργικό συμβούλιο του Σαρίφ και του πιστώνεται ότι έφερε την οικονομία σε πιο ασφαλείς βάσεις έπειτα από μια κρίση στο ισοζύγιο πληρωμών το 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση