GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η φωτογραφία με τα σπασμένα αγάλματα στο αρχαιολογικό μουσείο της Κω που έγινε viral

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει μια φωτογραφία από το εσωτερικό του Αρχαιολογικού Μουσείου της Κω, στην οποία φαίνονται οι ζημιές που υπέ...


Τον γύρο του διαδικτύου κάνει μια φωτογραφία από το εσωτερικό του Αρχαιολογικού Μουσείου της Κω, στην οποία φαίνονται οι ζημιές που υπέστη ο χώρος από τον φονικό σεισμό των 6,6 Ρίχτερ.
Όπως βλέπετε στη φωτογραφία αρκετά γλυπτά έγειραν από τις θέσεις τους, με αποτέλεσμα να προσκρούσουν σε τοίχους, ενώ άλλα έπεσαν στο πάτωμα και έσπασαν.
Επίσης, αίσθηση προκαλεί ότι κάποια δημοσιεύματα άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ευθύνεται για τις ζημιές ο τρόπος που είχαν στηθεί οι βάσεις των αγαλμάτων.
Σημειώνεται ότι στην αρχική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού σχετικά τις ζημιές από τον σεισμό γινόταν λόγος μόνο για μετακινήσεις και φθορές σε εκθέματα, κυρίως σε πήλινα αγγεία.
Χθες, κι αφού ήρθε στο φως της δημοσιότητας η φωτογραφία, το υπουργείο εξέδωσε νέα ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «από το σύνολο των 43 γλυπτών που εκτίθενται σε βάσεις και βάθρα, έπεσαν εξαιτίας του ισχυρότατου σεισμού τρεις ακέφαλοι κορμοί και μία κεφαλή, στα οποία παρατηρούνται μικρές απολεπίσεις και θραύσεις, κυρίως στις γύψινες συμπληρώσεις». «Τα υπόλοιπα γλυπτά διασώθηκαν ακέραια και στη θέση τους. Συνεργείο της Εφορείας αποτελούμενο από αρχαιολόγους, συντηρητές και τεχνικούς, εργάζεται εντατικά ώστε να αποδοθεί το Μουσείο το ταχύτερο δυνατόν στο κοινό» σημειώνει το υπουργείο.
Είχε προηγηθεί σχετική δήλωση από την τομεάρχη Πολιτισμού της Ν.Δ. Όλγα Κεφαλογιάννη στην οποία ανέφερε:
«Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, έκανε επιλεκτικές και ολιγόλογες ανακοινώσεις για τις ζημίες που προκάλεσε ο πρόσφατος σεισμός σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της Κω.
Η Ελλάδα είναι σεισμογενής χώρα, όμως, διαχρονικά, λόγω της μέριμνας των αρμόδιων αρχαιολόγων, οι περιπτώσεις καταστροφής πολιτιστικών θησαυρών είναι σπάνιες.
Η περίπτωση της πτώσης των αγαλμάτων στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κω, αποτελεί πρωτοφανές γεγονός που ενδέχεται να οφείλεται σε πλημμελή στερέωση τους. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού οφείλει να διερευνήσει το περιστατικό και να αναζητήσει τυχόν ευθύνες για την ανεπίτρεπτη αυτή καταστροφή».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση