GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Φυλλορροεί» η Ομάδα ΔΙΑΣ – Λιγότεροι από 1.000 αστυνομικοί

Η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. είναι η υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. που από την ίδρυσή της, τον Μάρτιο του 2010, έχει γράψει στο «βιογραφικό» της 4.000.000 ελέγχ...


Η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. είναι η υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. που από την ίδρυσή της, τον Μάρτιο του 2010, έχει γράψει στο «βιογραφικό» της 4.000.000 ελέγχους προσώπων, 2.000.000 ελέγχους οχημάτων και 75.000 συλλήψεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι η φύλαξη της Αττικής επαφίεται στη δράση της με τον καθημερινό έλεγχο 800-1.000 ατόμων, προσαγωγές, συλλήψεις και ένστολη παρουσία που λειτουργεί αποτρεπτικά.

Η ομάδα αυτή, ωστόσο, έχει εγκαταλειφθεί σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική και φυσική ηγεσία της Αστυνομίας, με αποτέλεσμα μεγάλες περιοχές της πρωτεύουσας να μένουν απροστάτευτες, γεγονός που εκμεταλλεύονται συμμορίες ληστών που «χτυπούν» τις ημέρες και τις ώρες που δεν περιπολούν οι άνδρες της ΔΙ.ΑΣ.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», το άνοιγμα της «κάνουλας» των αποσπάσεων, οδήγησε την υπηρεσία στην αποψίλωση του προσωπικού της. Εντυπωσιακό είναι, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, ότι στην υπηρεσία υπάρχουν 450 αποσπασμένοι αστυνομικοί-«φαντάσματα», οι οποίοι ανήκουν τυπικά στη δύναμή της, αλλά στην πραγματικότητα έχουν μετακινηθεί σε άλλες θέσεις.

Η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. άρχισε να «φυλλορροεί» από το 2013, αλλά το τελευταίο χρόνο καταγράφεται η μεγαλύτερη… έξαρση μετακινήσεων. Ο κανόνας που επιβαλλόταν από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. από το 2010 έως το 2012 και έλεγε «δεν φεύγει κανείς από την “επίλεκτη” υπηρεσία» παραβιάστηκε με τα παρακάτω αποτελέσματα.

Οι περιπολίες

Το 2010 η υπηρεσία είχε 2.800 άνδρες, εκ των οποίων περιπολούσαν στους δρόμους 2.200. Σήμερα, η υπηρεσία αριθμεί 2.300 αστυνομικούς, εκ των οποίων περιπολούν στους δρόμους 1.000 (το καλοκαίρι 800 λόγω των αδειών). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέσα σε οχτώ χρόνια η πραγματική δύναμη της υπηρεσίας μειώθηκε στο μισό και λίγο παραπάνω. Το γεγονός ότι φυλλορροεί η υπηρεσία φαίνεται από το ότι, ενώ στα χαρτιά έχει σήμερα 500 άνδρες λιγότερους σε σχέση με το 2010, στην πράξη βγαίνουν σήμερα για περιπολία 1.200 αστυνομικοί λιγότεροι σε σχέση με το 2010.

Ενδεικτικό είναι ότι από τότε που ενημερώθηκε για τελευταία φορά η επίσημη ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ., η οποία γράφει ότι οι άνδρες της ΔΙ.ΑΣ. είναι 2.448, έχουν φύγει από την υπηρεσία 150 αστυνομικοί. Το 2010 περιπολούσαν σε κάθε δήμο της Αττικής τρεις με τέσσερις ομάδες, με αποτέλεσμα να κάνει τότε αίσθηση στους πολίτες η παρουσία τους, ενώ σήμερα περιπολεί μία ομάδα και σε κάποιες περιπτώσεις καμία με συνέπεια οι πολίτες να μη βλέπουν πια στη γειτονιά τους αστυνομικούς.

«Γυμνή η Αττική»

Ο Βασίλης Ντούμας, πρόεδρος του ΣΕΦΕΑΑ και ένας από τους ανθρώπους που παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή την εξέλιξη της ΔΙ.ΑΣ., δηλώνει στον «Ε.Τ.» ότι «σε μία νύχτα αφήνουν γυμνή την Αττική από αστυνόμευση, προκειμένου να σταματήσουν τη δράση των μπαχαλάκηδων.

Στέλνουν στα αζήτητα την τεράστια προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα Προστασίας του Πολίτη Δημήτρη Αναγνωστάκη και του Σωματείου μας να γυρίσουν οι ομάδες ΔΙ.ΑΣ. πίσω στην αστυνόμευση. Αποτελεί σημείο των καιρών η Αστυνομία να σέρνεται πίσω από τη δράση των κουκουλοφόρων αντί να αστυνομεύει».

Οι ομάδες ΔΙ.ΑΣ. έχουν γίνει το «φάρμακο» για όλες τις ασθένειες, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά αστυνομικοί, καθώς όπου δεν μπορεί κάποια άλλη υπηρεσία να καλύψει το κενό (για παράδειγμα για την αστυνόμευση μίας πολιτικής ομιλίας) δίνεται εντολή σε μία ομάδα να εγκαταλείψει τον τομέα αστυνόμευσής της και να μεταβεί εκτάκτως στο σημείο.

Πρόσφατα, μάλιστα, δόθηκε εντολή σε έξι ομάδες της ΔΙ.ΑΣ. (24 αστυνομικούς) να πηγαίνουν καθημερινά στη Δυτική Αττική (Μενίδι) για τις ανάγκες νεοϊδρυθείσας υπηρεσίας, με αρμοδιότητες, ωστόσο, που δεν συνάδουν με τα καθήκοντά τους.

Η συνέπεια όλων των παραπάνω είναι να βγαίνουν για περιπολία ανά εξάωρο στην Αττική μόνο 40-50 ομάδες.

«Το πρώτο πράγμα που κοιτάνε οι συμμορίες ληστών είναι το κατά πόσο υπάρχουν ομάδες ΔΙ.ΑΣ. στην περιοχή όπου θα χτυπήσουν. Δεν είναι τυχαίο ότι οι επιδρομές στα σπίτια γίνονται σε ώρες στις οποίες δεν επιχειρούν οι ομάδες. Συνήθως μετά τη 1 τα ξημερώματα, ενώ όπου δεν βγαίνουν ομάδες το πρωί μπαίνουν σε οικίες και εκεί. Παρατηρείται μετακίνηση των ληστών σε περιοχές και ώρες εκτός ελέγχου της ΔΙ.ΑΣ.

Στις τράπεζες έχουν σταματήσει να χτυπάνε. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στην τοποθέτηση θυρών ασφαλείας με χρονοκαθυστέρηση αλλά και στο γεγονός ότι τις ώρες εκείνες περιπολούν άνδρες της ΔΙ.ΑΣ.», λέει στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση