GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τελικά... το αυγό έκανε την κότα; - ΒΙΝΤΕΟ

Το ερώτημα που διατυπώθηκε από την εποχή του Αριστοτέλη, του Πλάτωνα και του Πλουτάρχου, αφορά την κότα και το αυγό. Ποιο υπήρξε πρώτα; ...


Το ερώτημα που διατυπώθηκε από την εποχή του Αριστοτέλη, του Πλάτωνα και του Πλουτάρχου, αφορά την κότα και το αυγό. Ποιο υπήρξε πρώτα; Η κότα βγήκε από το αυγό, ή το αυγό από την κότα; Το απλοϊκό ερώτημα αυτό παρουσιάζεται αρκετές φορές και στα μαθηματικά και είναι γνωστό ως κυκλική αναφορά, δηλαδή όταν μία παράμετρος χρειάζεται τον εαυτό της για να υπολογιστεί.

Με το θέμα αυτό έχει ασχοληθεί εκτενώς και ο αγαπημένος μας Stephen Hawking, όπως και ο Christopher Langan, ένας άνθρωπος το IQ του οποίου υπολογίζεται κάπου ανάμεσα στο 195 και το 210 και μέχρι πρόσφατα εργαζόταν ως πορτιέρης στις ΗΠΑ. Και οι δύο υποστηρίζουν πως η κότα προήλθε από το αυγό, όπως περιγράφουν σε σχετικά συγγράμματά τους και μαζί τους συμφωνεί και μία πλειάδα επιστημόνων, άλλοι βασιζόμενοι στην παλαιοντολογία, άλλοι στη βιολογία κι άλλοι στη λογική.

Η θρησκεία και πιο συγκεκριμένα ο Χριστιανισμός φυσικά έχει αντιρρήσεις σε αυτό καθώς περιγράφεται με σαφήνεια στο βιβλίο της Γένεσης πως ο Θεός έδωσε κατευθείαν την εντολή για να δημιουργηθούν και να πολλαπλασιαστούν τα πουλιά, χωρίς καμία αναφορά σε αυγά. Ινδουιστικές γραφές επίσης δεν αναφέρονται σε «αυγά», αναφέρονται όμως στη μυθολογία τους σε ένα «κοσμικό αυγό», απ’ το οποίο προέρχεται το σύμπαν έτσι όπως το έχουν γνωρίσει οι άνθρωποι. Στο Bουδισμό βέβαια αλλά και άλλες θρησκείες όπως αυτές των Αζτέκων και των Μάγια, το παραπάνω ερώτημα δεν έχει καμία σημασία εφόσον πιστεύουν πως ο χρόνος είναι κυκλικός, άρα η απάντηση είναι: κανένα από τα δύο δεν έγινε πρώτο, ούτε το αυγό, ούτε η κότα.

Σε κάθε περίπτωση όμως, εμείς ασχολούμαστε με τους επιστήμονες, οι οποίοι υποστηρίζουν πως πρώτο έγινε το αυγό. Και οι ASAPscience το εξηγούν με τον πιο χαριτωμένο τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση