GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Εκκενώνονται περιοχές στο Χιούστον μετά το πέρασμα του τυφώνα Χάρβεϊ - Αναφορές για πέντε νεκρούς

Η τροπική καταιγίδα Χάρβεϊ αναμένεται να προκαλέσει μεγαλύτερες βροχοπτώσεις στο Χιούστον του Τέξας σήμερα την ώρα που οι πλημμύρες έχου...


Η τροπική καταιγίδα Χάρβεϊ αναμένεται να προκαλέσει μεγαλύτερες βροχοπτώσεις στο Χιούστον του Τέξας σήμερα την ώρα που οι πλημμύρες έχουν ήδη παραλύσει την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ και έχουν αναγκάσει χιλιάδες Αμερικανούς να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ποτάμια έχουν φουσκώσει σε επίπεδα πρωτοφανή εδώ και αιώνες. Αναφορικά με τον απολογισμό των νεκρών, οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες. Πάντως, αμερικανικά, ιταλικά και αγγλικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για πέντε νεκρούς, ενώ το AFP μιλά για τρεις.

Ο Χάρβεϊ αναμένεται να παραμείνει στον Κόλπο του Μεξικού για πολλές μέρες.

Σχολεία, αεροδρόμια και κτίρια όπου στεγάζονται γραφεία παρέμειναν κλειστά στο Χιούστον, που αριθμεί περίπου 2,3 εκατομμύρια κατοίκους, ενώ δεκάδες δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια.

Η καταρρακτώδης βροχή έπληξε και περιοχές που απέχουν περισσότερα από 240 χιλιόμετρα από το Χιούστον.

Οι Αρχές κάλεσαν περισσότερους από 50.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τμήματα της κομητείας Φορτ Μπεντ, που απέχει 55 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Χιούστον καθώς η στάθμη του ποταμού Μπρέιζος αναμένεται αυτή την εβδομάδα να φθάσει σε επίπεδο ρεκόρ, 18 μέτρων.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να επισκεφθεί το Τέξας αύριο για να επιθεωρήσει τις ζημιές που προκάλεσε ο Χάρβεϊ, όπως ανακοίνωσε χθες Κυριακή μια εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ο Τραμπ, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με την πρώτη τόσο μεγάλη φυσική καταστροφή που πλήττει τις ΗΠΑ από τον Ιανουάριο που ανέλαβε την προεδρία, κήρυξε την Παρασκευή το Τέξας σε κατάσταση φυσικής καταστροφής ενεργοποιώντας έτσι την αποστολή ομοσπονδιακής βοήθειας στην πολιτεία.

Ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμπορ δήλωσε χθες ότι 54 πολιτείες έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση φυσικής καταστροφής και ότι σκοπεύει να επιστρατεύσει επιπλέον 1.000 μέλη της Εθνοφρουράς στην μάχη για την αντιμετώπιση των πλημμυρών.

Τεράστιες υλικές καταστροφές

Το γραφείο του σερίφη στην κομητεία Χάρις επιστράτευσε όλα τα μέσα στην διάθεσή του για την διάσωση περισσότερων από 2.000 ανθρώπων στην ευρύτερη περιοχή του Χιούστον χθες Κυριακή, είπε εκπρόσωπός του.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει εκδώσει προειδοποιήσεις για πλημμύρες από το γειτονικό Σαν Αντόνιο μέχρι την Νέα Ορλεάνη, μια περιοχή όπου κατοικούν περισσότεροι από 13 εκατομμύρια άνθρωποι.

Οι ομοσπονδιακές Αρχές προέβλεψαν ότι θα χρειαστούν χρόνια για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε ο Χάρβεϊ.

Όλες οι εγκαταστάσεις στα λιμάνια του Χιούστον θα παραμείνουν σήμερα κλειστές, ανακοίνωσε μια εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος.

Περισσότερα από 224 νοικοκυριά στην περιοχή του Χιούστον παρέμειναν σήμερα χωρίς ηλεκτροδότηση, όπως ανακοίνωσαν οι εταιρείες CenterPoint Energy και AEP Texas.

Στο συνεδριακό κέντρο του Ντάλας θα λειτουργήσει ένα "υπέρ καταφύγιο" για να στεγάσει τους 5.000 κατοίκους που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Αρχές της πόλης.

Οι υλικές καταστροφές που προκάλεσε ο Χάρβεϊ εκτιμάται πάντως ότι είναι πολύ μικρότερες σε κόστος σε σχέση με ακραία φυσικά φαινόμενα που έχουν πλήξει την Νέα Ορλεάνη και την Νέα Υόρκη, όπως ανακοίνωσε σήμερα μια από τις μεγαλύτερες αντασφαλιστικές εταιρείες, η Hannover Re.

Οι ασφαλισμένες απώλειες, σύμφωνα με την ίδια πηγή, από τον Κατρίνα το 2005 ανέρχονταν σε περίπου 80 δισ. δολάρια, ενώ από τον Σάντι το 2012 σε 36 δισ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Πηγή ΦΩΤΟ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση