GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στις ακτές του Τέξας έφτασε ο τυφώνας Χάρβεϊ

Ο τυφώνας Χάρβεϊ έφτασε στις ακτές του Τέξας ενισχυμένος στην κατηγορία 4 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, με θυελλώδεις ανέμους κ...


Ο τυφώνας Χάρβεϊ έφτασε στις ακτές του Τέξας ενισχυμένος στην κατηγορία 4 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, με θυελλώδεις ανέμους και κίνδυνο να προκληθούν εκτενείς πλημμύρες, καθώς εκτιμάται ότι θα είναι ο πιο καταστροφικός τυφώνας που έχει πλήξει τις ηπειρωτικές ΗΠΑ εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία.

Ο τυφώνας έπληξε την πόλη Κόρπους Κρίστι την Παρασκευή στις 22:00 (τοπική ώρα, 06:00 σήμερα ώρα Ελλάδας) με ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 209 χιλιομέτρων την ώρα και τρεις ώρες αργότερα επέστρεψε σε μια κοντινή περιοχή. Οι 320.000 κάτοικοι του Κόρπους Κρίστι έχουν λάβει οδηγίες να την εγκαταλείψουν.

Ο τυφώνας αναμένεται να κινείται επί ημέρες αργά πάνω από τις ακτές των Πολιτειών του Τέξας και της Λουιζιάνα, που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση καταστροφής προκειμένου να καταστεί δυνατή η χορήγηση βοήθειας από το ομοσπονδιακό κράτος, ενώ εκτιμάται ότι θα πέσουν έως και 90 εκατοστά βροχής και η στάθμη της θάλασσας μπορεί να ανέβει ακόμη και κατά 4 μέτρα.

Η πόλη Ρόκπορτ φάνηκε να επλήγη περισσότερο από τον τυφώνα, λίγες ώρες αφού ο δήμαρχός της κάλεσε όποιον επιλέξει να μείνει στο σπίτι του να γράψει το όνομά του και τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισης του στο χέρι του ώστε να μπορέσει να ταυτοποιηθεί σε περίπτωση θανάτου ή τραυματισμού.

Ένα λύκειο, ένα ξενοδοχείο, ένα συγκρότημα κατοικιών, καθώς και άλλα κτίρια υπέστησαν ζημιές, σύμφωνα με τους διασώστες και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Κάποια από αυτά χρησιμοποιούνταν ως καταφύγια.

«Αυτή τη στιγμή είμαστε αποκλεισμένοι και δεν μπορούμε να πάμε πουθενά», δήλωσε ο Στιβ Σιμς, ένας εθελοντής πυροσβέστης στο Ρόκπορτ. «Έχουμε ακούσει φήμες για χιλιάδες πράγματα, δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τίποτε διότι δεν έχουμε δει τίποτε. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα, αλλά δεν γνωρίζουμε ποια», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Σιμς, έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση και η πρόσβαση στο Διαδίκτυο, ενώ προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Έως και 6 εκατομμύρια άνθρωποι εκτιμάται ότι βρίσκονται στον δρόμο του τυφώνα Χάρβεϊ, καθώς και η καρδιά της πετρελαιοπαραγωγής των ΗΠΑ. Οι επιπτώσεις του τυφώνα στα διυλιστήρια έχουν ήδη προκαλέσει αύξηση των τιμών των καυσίμων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε μέσω του Twitter ότι υπέγραψε διάταγμα με το οποίο κήρυξε το Τέξας σε κατάσταση φυσικής καταστροφής. «Κατόπιν του αιτήματος του κυβερνήτη του Τέξας (σ.σ. Γκρεγκ Άμποτ), υπέγραψα την κήρυξη φυσικής καταστροφής», έγραψε.

Ενισχυμένος από τα ζεστά νερά του Κόλπου του Μεξικού ο Χάρβεϊ γίνεται ο πρώτος τυφώνας κατηγορίας 4 που πλήττει τις ΗΠΑ μετά τον Τσάρλι το 2004 και ο πρώτος που πλήττει το Τέξας μετά την Κάρλα το 1961.

Περίπου 45 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κόρπους Κρίστι, 160 χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές, κοντά στην πόλη Γκάλβεστοουν ο τυφώνας Χάρβεϊ προκάλεσε κάποιες διακοπές ηλεκτροδότησης.

Καθώς άρχισαν να ενισχύονται οι άνεμοι στη Βικτόρια ένα καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος που έπεσε προκάλεσε πυρκαγιά σε ένα σπίτι, σύμφωνα με το γραφείο του τοπικού σερίφη. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, περίπου το 65% των 65.000 κατοίκων αψήφησαν τη διαταγή για εκκένωση.

Αν και χιλιάδες έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους, πολλοί είναι αυτοί που έχουν μείνει, συγκεντρώνοντας αποθέματα σε τρόφιμα, καύσιμα, και τοποθετώντας σάκους με άμμο έξω από τα σπίτια τους, προκαλώντας την αγανάκτηση των τοπικών αρχών.

«Προτείνουμε, αν οι άνθρωποι μείνουν εδώ, να γράψουν με μαρκαδόρο στο χέρι τους το όνομά τους και τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισης», τόνισε ο δήμαρχος του Ρόκπορτ Πάτρικ Ρίος. «Δεν μας αρέσει να μιλάμε για αυτά τα πράγματα. Δεν είναι κάτι που μας αρέσει, αλλά είναι η πραγματικότητα. Οι άνθρωποι δεν ακούν».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Πηγή φωτο: BRIAN THEVENOT/REUTERS

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση