GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο για τη φωτιά: Δεν κάηκαν σπίτια της μειονότητας

Κανένα χωριό της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία δεν υπέστη ζημιές και καμία οικία δεν κάηκε από τις φωτιές που μαίνονται εδώ και τρ...


Κανένα χωριό της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία δεν υπέστη ζημιές και καμία οικία δεν κάηκε από τις φωτιές που μαίνονται εδώ και τρεις ημέρες στη γείτονα χώρα, διαβεβαίωσαν μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γενικός πρόξενος Αργυροκάστρου Βασίλης Τόλιος και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Καραγιάννης, που βρίσκονται στην περιοχή.
Δίνοντας μια συνολική εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στα χωριά της ελληνικής μειονότητας, οι κ.κ. Τόλιος και Καραγιάννης καθησύχασαν πως κανένα ελληνικό χωριό δεν κινδυνεύει άμεσα από τις φλόγες και ότι η μόνη τους ανησυχία είναι στο χωριό Δρόβιανη, επειδή η περιοχή είναι κατάφυτη και οι άνεμοι αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση. Ωστόσο, σημείωσαν πως στη Ρόβιανη επιχείρησαν με το πρώτο φως της Παρασκευής τα δύο ελληνικά πυροσβεστικά αεροπλάνα συνεχώς έως το μεσημέρι, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει καμία υλική ζημιά.
«Στην περιοχή Κακαβιάς προς Αργυρόκαστρο, πέριξ των χωριών και μέχρι και τις παρυφές των σπιτιών, ό,τι είχε να κάψει η φωτιά, το έκαψε στο βραχώδες έδαφος. Σπίτι δεν κάηκε κανένα. Κάηκε μονάχα ένα παρεκκλήσι εκτός του χωριού Τεριαχάτες» ανέφερε ο κ. Τόλιος. Μικρές εστίες εξακολουθούν να αναζωπυρώνονται λόγω της εναλλαγής των ανέμων στη Γορίτσα και στο χωριό Τεριεχάτες, αλλά «μιλάμε για άγονες πλαγιές με ξερόχορτα και λίγους θάμνους».
Την ίδια εικόνα σκιαγράφησε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Καραγιάννης, ο οποίος βρέθηκε μαζί με τον πρόξενο της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο.
«Δεν έχουμε τις καταστροφές που ενδεχόμενα ειπώθηκαν σε ό,τι αφορά σπίτια. Δεν έχουμε εντοπίσει καμία τέτοια καταστροφή. Η συμβολή του υπουργείου και του κ. Τόσκα ήταν πολύ σημαντική σε ό,τι αφορά τα εναέρια μέσα, τα οποία βοηθούν εδώ και αρκετές ώρες την όλη προσπάθεια, καθώς επίσης αύριο το πρωί, θα έχουμε ρίψεις από εναέρια μέσα. Έχει υπάρξει μια πολύ συντονισμένη δουλειά. Η ελληνική πλευρά βοήθησε τα μέγιστα και έχουμε γλιτώσει τα χειρότερα σε όλη αυτή τη ζώνη των χωριών της Δρόπολης, όπου θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες η όλη προσπάθεια» ανέφερε ο κ. Καραγιάννης.
«Οι κάτοικοι των χωριών της Δρόπολης έδωσαν μεγάλες μάχες με τη φωτιά και δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Ήταν σημαντική και η συνδρομή των Βορειοηπειρωτών που επέστρεψαν στη Δρόπολη. Η ελληνική πλευρά βοήθησε τα μέγιστα και σώθηκε η κατάσταση» τόνισε ο βουλευτής. Παρατήρησε, τέλος, πως ενόψει του Δεκαπενταύγουστου τα χωριά αρχίζουν και γεμίζουν κόσμο και η ζωή βρίσκει το φυσιολογικό της ρυθμό, με την προγραμματισμένη διοργάνωση των πανηγυριών.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση