GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μετά την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, τι;

Aπό τον  Γιάννη Μιχελογιαννάκη Βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Μετά την επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές μετά από 3 χρόνια, με το κου...

Aπό τον Γιάννη Μιχελογιαννάκη
Βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ

Μετά την επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές μετά από 3 χρόνια, με το κουπόνι του πενταετούς ομολόγου να διαμορφώνεται στο 4,375%, τιμές σαφώς χαμηλότερες από την προηγούμενη έξοδο της χώρας στις αγορές χρήματος, τον Απρίλιο του 2014, που είχαν διαμορφωθεί στο 4,75% και 4,95% αντίστοιχα. Πρέπει να αναλυθεί γιατί ήταν επιτυχημένη η έξοδος αλλά και ποιες θα πρέπει να είναι οι κινήσεις τις κυβέρνησης την επόμενη μέρα.

Η εφημερίδα Αυγή σε τεκμηριωμένο άρθρο της αναλύει τις διαφορές του ομολόγου του 2014 με του 2017 και τις συνθήκες που επικρατούσαν στις αγορές. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι την πρώτη φορά που βγήκε η Κύπρος στις αγορές έχοντας εκπληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα απέσπασε τιμή 4.75% και πέρασαν 3 χρόνια για να αποσπάσει τιμή με 2.75% για 7ετες ομόλογο. Το 2014 πρέπει να σημειωθεί ότι ήταν χρονιά υπερεπάρκειας ρευστότητας. Είναι αλήθεια ότι το spread ήταν μικρότερο το 2014 όμως τώρα υπάρχει πρόγραμμα που δεν υπήρχε το 2014 και είναι πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα που συμπιέζει τα γερμανικά επιτόκια. Με το PSI τα ομόλογα κατέρρευσαν και οι αποδόσεις ξεπέρασαν το 20%. Μια άλλη εξαιρετικά σημαντική διαφορά του ομολόγου του 2014 με του 2017 αφορά το αγγλικό δίκαιο και το ομόλογο του 2014 και το PSI ήταν με αγγλικό δίκαιο. Τέλος στο ομόλογο του 2014 την επόμενη μέρα η απόδοση του εκτοξεύτηκε στο 5.13% γιατί αμέσως πουλήθηκε ενώ στου 2017 το ομόλογο την επόμενη μέρα η απόδοση του ήταν 4,47%. Αυτό οφείλεται στο ότι η πλειοψηφία των αγοραστών αφορούσε πραγματικούς επενδυτές παγκόσμιου βεληνεκούς και όχι κερδοσκοπικά funds, δεν είναι τυχαίο ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν το 45% προέρχεται από τις ΗΠΑ και το 25% από την Μεγ. Βρετανία.

Μετά την σωστή χρονικά έξοδο στις αγορές αρχίζει ένας μαραθώνιος για την κυβέρνηση, πρέπει να επικεντρωθούμε στις αλλαγές στην πρωτοβάθμια υγεία και στα πανεπιστήμια, στην ανάπτυξη και στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην προώθηση των επενδύσεων, στο γρήγορο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, στην ολοκλήρωση των περιφερειακών συνεδρίων μέχρι τον Νοέμβριο, σε μέτρα στήριξης των κοινωνικά αδυνάτων, στην καταπολέμηση της διαφθοράς, στην συνταγματική αναθεώρηση, στον νέο Καλλικράτη, στην αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, στην οργάνωση της νέας εξόδου στις αγορές μέχρι το τέλος του έτους. Μόνο έτσι θα μπορέσει να πετύχει το στόχο για αναστροφή του κλίματος.

1 σχόλιο

  1. Γιάννη, εσυ τουλαχιστον εισαι με δυο "ν". Μας κοροϊδεύετε ? Μετά απο αυτο που κανατε στην ελληνικη κοινωνία έχετε το θρασος να γράφετε ολα τα παραπάνω ? Εισαστε η ντροπη της αριστεράς και ο ιστορικός του μέλλοντος θα καταγραψει τα εργα και τις ημέρες σας για πολλά χρόνια. Το κυριότερο ομως που κανατε ειναι οτι με την πολιτικη σας θα στερησετε απο την αριστερά πολλα χρόνια αξιοπιστίας. Ντροπη σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση