GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το Ιράν «απάντησε» στις δηλώσεις Τραμπ για το πυρηνικό του πρόγραμμα

Το Ιράν κατηγόρησε σήμερα τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι επιδεικνύει «κακή πίστη», αντιδρώντας στις νέες δηλώσεις του σχετικά...


Το Ιράν κατηγόρησε σήμερα τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι επιδεικνύει «κακή πίστη», αντιδρώντας στις νέες δηλώσεις του σχετικά με τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, την οποία είχαν συνάψει το 2015 η Τεχεράνη και οι μεγάλες δυνάμεις.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ «θέλει πάντα να σκοτώσει» τη συμφωνία αυτή, έκρινε σε μια ανάρτηση στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, αναφερόμενος στο κείμενο που υπεγράφη στη Βιέννη τον Ιούλιο του 2015.

«Για να αποφύγει την απομόνωση, αποπειράται να κατηγορήσει το Ιράν» ότι αθετεί τη συμφωνία αυτή ώστε να την ακυρώσει, πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, καταγγέλλοντας την «κακή πίστη» που επιδεικνύει ο Τραμπ.

Χθες Πέμπτη ο αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι το Ιράν δεν τηρεί «το πνεύμα» της συμφωνίας, επαναλαμβάνοντας εξάλλου την άποψή του πως επρόκειτο για μια «φρικτή» συμφωνία ούτως ή άλλως.

«Προσωπικά, δεν πιστεύω ότι το Ιράν συμμορφώνεται προς τη συμφωνία», συμπλήρωσε, παρότι νωρίτερα φέτος η κυβέρνησή του αναγνώριζε το ακριβώς αντίθετο.

Η συμφωνία ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις μεγάλες δυνάμεις, τη λεγόμενη ομάδα 5+1 (τα πέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, δηλαδή οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρωσία και η Κίνα, συν τη Γερμανία) προέβλεπε ότι η Τεχεράνη θα περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα ώστε αυτό να έχει αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς σε αντάλλαγμα για την προοδευτική άρση των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της.

Αντίθετα με την προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, αυτή του Ντόναλντ Τραμπ έχει υιοθετήσει ανοικτά εχθρική συμπεριφορά έναντι του Ιράν κι επικρίνει έντονα τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο Τραμπ κάνει λόγο για τη «χειρότερη συμφωνία» την οποία υπέγραψαν ποτέ οι ΗΠΑ, ενώ κατηγορεί την Τεχεράνη ότι υποστηρίζει εξτρεμιστικές οργανώσεις στη Μέση Ανατολή.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε τον Ιούλιο νέες κυρώσεις, οι οποίες στοχοθετούν το πρόγραμμα κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση