GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Επιστολή του ΟΗΕ στον Αναστασιάδη για το Κυπριακό

Τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν στη διάθεση των μερών για επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό, σύμφωνα με το περιεχόμενο της απαντητικής επιστολή...


Τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν στη διάθεση των μερών για επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό, σύμφωνα με το περιεχόμενο της απαντητικής επιστολής του γγ Αντόνιο Γκουτέρες, η οποία έχει σταλεί στον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στις 18 Αυγούστου, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ιδιαίτερα επεσήμανε τρία σημεία της επιστολής:

Α) Εκτός της πρώτης αναφοράς, στο πλαίσιο της επιστολής ο γ.γ. επαναβεβαίωσε τη θέση των Ηνωμένων Εθνών για την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, όπως περιγράφεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού.

Β) Τα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζουν την εφαρμογή Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά μόνο όσων έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών, εκφράζοντας αντίθεση σε οποιεσδήποτε ενέργειες εκφεύγουν αυτού του πλαισίου.

Με βάση αυτά, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, μιλώντας το πρωί στο ΡΙΚ , θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε τις τελικές αποφάσεις του Προέδρου, υπενθυμίζοντας ότι ο κ. Αναστασιάδης θα βρίσκεται στις 17 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Μέχρι τότε θα είναι έτοιμη και η έκθεση Άιντε, η οποία θα αποσταλεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, πριν από τις 16 ή 17 Σεπτεμβρίου. Ανέφερε δε ότι δεν αναμένεται στην έκθεση να επιρρίπτεται ευθύνη σε οποιαδήποτε από τις πλευρές.

Ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι ουδεμία συζήτηση έχει γίνει για μια λύση «δύο κρατών» ή για «βελούδινο διαζύγιο». Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις, ούτε έγινε συζήτηση προς μια τέτοια κατεύθυνση», είπε. Επανέλαβε δε τη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, στη βάση όσων έχουν κατά καιρούς συμφωνηθεί.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η συνέχιση της προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού εξαρτάται από την τουρκική πλευρά, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα, πέραν των θέσεων που είχε διατυπώσει στο Κραν Μοντανά και που ήταν εκτός του πλαισίου του γγ του ΟΗΕ.

Ο κ. Χριστοδουλίδης απέρριψε και τις επικρίσεις περί διαρροής απορρήτων εγγράφων από τον ίδιο τον κ. Αναστασιάδη, σε προσωπική επιστολή προς ομάδα πολιτών, που επικοινώνησαν μαζί του είτε άμεσα είτε έμμεσα, μετά τις εξελίξεις στο Κραν Μοντανά.

Όπως ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, «ο Πρόεδρος επέλεξε να αποστείλει επιστολή σε μια συγκεκριμένη ομάδα συμπολιτών μας, η οποία επικοινώνησε μαζί του μετά το Κρανς Μοντανά». Τέλος, σημείωσε πως «δεν υπάρχει κάτι απόρρητο, κάποια διαρροή εγγράφων και δεν πρόκειται να ασχοληθούμε με ένα θέμα που δεν υπάρχει».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση