GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Απάντηση του Εσθονού υπουργού Δικαιοσύνης σε Κοντονή - Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι και τα σοβιετικά γκούλαγκ

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου «Η καταδίκη των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας πρέπει να είναι εξαιρετικά σημαντική για εμάς τους υπουρ...


Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

«Η καταδίκη των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας πρέπει να είναι εξαιρετικά σημαντική για εμάς τους υπουργούς Δικαιοσύνης που έχουμε την υποχρέωση της τήρησης του κράτους δικαίου και της δικαιοσύνης», απαντά ο υπουργός Δικαιοσύνης της Εσθονίας Ούρμας Ρέινσαλου, στον Έλληνα ομόλογό του εξηγώντας του ότι δεν συμφωνεί με τα επιχειρήματα που παρέθεσε στην επιστολή-άρνησης συμμετοχής στο συνέδριο για τα κομμουνιστικά εγκλήματα.

Ο υπουργός συνεχίζει: «Είμαι αντίθετος σε κάθε ιδεολογία ή πολιτική κίνηση η οποία καταστρατηγεί τις αρχές μας, της Δημοκρατίας, του κράτους-δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπό αυτή την οπτική δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στον ναζισμό, τον φασισμό και τον κομμουνισμό. Όλες αυτές οι ιδεολογίες διεκδικούν το αλάνθαστο και στο όνομα των διεστραμμένων οραμάτων τους για το μέλλον κατέστρεψαν ολόκληρα έθνη, κοινωνικές ομάδες και εξανάγκασαν σε επανεκπαίδευση ανθρώπους και πληθυσμούς τούς οποίους εξόρισαν σε ακατοίκητες, απομακρυσμένες εκτάσεις».

Ο Εσθονός υπουργός θυμίζει στον Κοντονή ότι όλες οι δικτατορίες, είτε των ναζί, είτε των φασιστών, είτε των κομμουνιστών καταλήστεψαν τους πολίτες τους, αλλά και τους πολίτες των κρατών που κατέκτησαν ή προσάρτησαν από το δικαίωμα στην προσωπική αξιοπρέπεια, στα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτους δικαίου.

Ο κ. Ρέινσαλου παραθέτει δεκάδες παραδείγματα συγκρίνοντας τη ναζιστική κατοχή στην Ελλάδα, κάνοντας αναφορά στο μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι, με τα σοβιετικά γκούλαγκ στα οποία εστάλησαν Εσθονοί. Μιλάει για τους διωγμούς της KGB, παραθέτει παραδείγματα διωγμών και θυμίζει στους Έλληνες ότι όπως αυτοί έχουν την εμπειρία της κατοχής, έτσι και οι Εσθονοί έζησαν δύο κατοχές, μία των ναζί 1941-44 και μία των σοβιετικών 1944-1991.

Ξεκαθαρίζει ότι διαφωνεί πως ο κομμουνισμός είχε και θετικά στοιχεία, όπως ισχυρίζεται ο Έλληνας υπουργός, παρ’ ότι αναγνωρίζει τον ρόλο του Κόκκινου Στρατού στη νίκη κατά των ναζί. Διευκρινίζει ωστόσο ότι ο Κόκκινος Στρατός δεν απελευθέρωσε τις περιοχές όπου είχε προελάσει αλλά αντίθετα επέβαλε τη δική του κατοχή.

Τέλος, ο Εσθονός υπουργός εξηγεί πως μόνο μετά τον θάνατο του Στάλιν άρχισαν να γίνονται γνωστές οι ακρότητες των σοβιετικών, θυμίζει ότι ο ίδιος ολοκλήρωσε τη βασική του εκπαίδευση επί σοβιετικού καθεστώτος και καταλήγει ότι το μάθημα του κομμουνισμού το πλήρωσαν πάρα πολύ ακριβά με τις ζωές τους πολλοί λαοί, χώρες και πολίτες.

«Όλοι δικαιούνται να έχουν τις δικές τους θρησκευτικές, ιδεολογικές αντιλήψεις, αλλά πρέπει να καταδικάσουμε όλες τις προσπάθειες επιβολής αυτών των απόψεων πάνω σε άλλους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέινσαλου.

Ακόμη, ο Εσθονός υπουργός απέστειλε στον Έλληνα ομόλογό του το ψήφισμα της 2ας Απριλίου 2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον Ολοκληρωτισμό και τη Συνείδηση.

Πατήστε εδώ και διαβάστε όλη την επιστολή του Εσθονού υπουργού Δικαιοσύνης.

Πηγή: Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση