GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση του νομοσχεδίου για την Υγεία στη Βουλή

Για σύγκρουση δύο κόσμων στο ζήτημα της υγείας έκανε λόγο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπ...


Για σύγκρουση δύο κόσμων στο ζήτημα της υγείας έκανε λόγο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας «Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις».

"Κάθε πολίτης, ανεξάρτητα από την κοινωνική και οικονομική του θέση και τον τόπο διαμονής του, έχει το ίδιο δικαίωμα για ίση και υψηλού επιπέδου περίθαλψη και κοινωνική φροντίδα. Η προστασία της υγείας είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Τούτο εναρμονίζεται και με την επιταγή του ελληνικού Συντάγματος στο άρθρο 21" τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας που έφτιαξε ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι "οι αλλαγές, οι τομές, η μεταρρύθμιση που κάνουμε τώρα, τριάντα τέσσερα χρόνια μετά την ψήφιση του ιδρυτικού νόμου, είναι εξαιρετικά επίκαιρες και επιτακτικές για το δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο βρίσκονταν επί πάρα πολλά χρόνια σε συνθήκες ανυποληψίας".

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι "οι παρεμβάσεις εδράζονται στις αξίες μας, στην πεποίθησή μας ότι η υγεία αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, βασικό κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα προς πώληση με τους κανόνες της αγοράς και ρώτησε αν αμφιβάλλει κανείς ότι "ο Γιώργος Γεννηματάς θα ενέκρινε και θα ψήφιζε τη μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την οργάνωση αυτοτελών τμημάτων επειγόντων περιστατικών στα νοσοκομεία;" Ο κ. Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι με τις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου επιτυγχάνεται μια στρατηγική αναμόρφωση του συστήματος υπηρεσιών στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και ταυτόχρονα η στήριξη και αναβάθμιση του ΕΣΥ.

Ο εισηγητής της ΝΔ Ιάσων Φωτήλας είπε ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας για τη ΝΔ "βρίσκεται στο επίκεντρο της απαιτούμενης μεταρρύθμισης που πρέπει να γίνει στον πολύπαθο χώρο της υγείας" και πρόσθεσε ότι "δημόσια υγεία δεν είναι κρατική υγεία σώνει και καλά. Δημόσια υγεία είναι η υγεία που παρέχεται σε όλους τους Έλληνες πολίτες και για την οποία επιβαρύνεται το κράτος. Το ποιος θα την παρέχει δεν έχει καμία σημασία. Μην σας πω ότι αν ένα έξυπνο κράτος ψάξει και βρει την καλύτερη υπηρεσία στην καλύτερη τιμή και αυτή του την παρέχει ο ιδιώτης ακόμα καλύτερα. Έτσι θα τονώσουμε την οικονομία μας, έτσι θα τονώσουμε την ανάπτυξη, έτσι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας". Σημείωσε ότι πρόκειται για νομοσχέδιο "όπου η ιδεοληψία υπέρ του κρατικού και ενάντια στο ιδιωτικό συναγωνίζεται την προχειρότητα και η αποσύνδεση από την πραγματικότητα των αναγκών των πολιτών συναγωνίζεται τη μεγαλοστομία για δήθεν μεταρρύθμιση".

Χαρακτήρισε αχρείαστες, μίζερες κρατικές δομές τις ΤΟΜΥ (τοπικές μονάδες υγείας), υποστήριξε ότι ευεργετούνται οι ΜΗΝ (μονάδες ημερήσιας νοσηλείας) των ιδιωτικών κλινικών και έκλεισε λέγοντας ότι "εννοείται ότι η Νέα Δημοκρατία καταψηφίζει το νομοσχέδιο επί της αρχής και επιφυλάχθηκε για τα επιμέρους άρθρα.

Ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κώστας Μπαργιώτας σημείωσε ότι "η κυβέρνηση θέλει να κάνει μια σκληρά κρατική δομή. Τόσο κρατική που δεν θέλει καν του δήμους ως παρόχους υπηρεσιών υγείας. Οι δήμοι έχουν δημοτικά ιατρεία στελεχωμένα που παρέχουν υπηρεσίες αλλά δεν μπορούν να πάρουν σύμβαση με τον ΕΟΠΠΥ. Δεν έχουν θέση στο σχεδιασμό της κυβέρνησης, μένουν απέξω. Δεν καταλαβαίνω γιατί". Παράλληλα πρόσθεσε ότι "δεν έχουμε καμία προκατάληψη με τις κρατικές δομές τις οποίες αναπτύξαμε μέσα στα χρόνια. Το ζήτημα μας είναι η καλύτερη δυνατή διαχείριση του κρατικού χρήματος για το συμφέρον των ασθενών".

Ο κ. Μπαργιώτας υπερασπίστηκε το σύστημα υγείας που έφτιαξε το ΠΑΣΟΚ και τον ΕΟΠΠΥ, τον οποία χαρακτήρισε μεγάλη κατάκτηση, τονίζοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση ήταν βίαια αντίθετη στην ίδρυση του ΕΟΠΠΥ και του ΠΕΔΥ.

"Το σύστημα υγείας βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη καμπή και οι ατελείς μεταρρυθμίσεις είναι πολύ χειρότερες από τις μη μεταρρυθμίσεις. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από τα γιαπιά" σημείωσε και είπε ότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο επί της αρχής.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης είπε ότι "η κυβέρνηση βάζει τη σφραγίδα μιας υποβαθμισμένης και ανεπαρκούς πρωτοβάθμιας δημόσιας φροντίδας, που δεν έχει καμία σχέση με τις λαϊκές ανάγκες», τονίζοντας πως το ΚΚΕ καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο αφού "είναι ένα σχέδιο που υπηρετεί τους στρατηγικούς σχεδιασμούς της ΕΕ και των επιχειρηματικών ομίλων για μείωση των κρατικών δαπανών για την υγεία του λαού και την αναθέρμανση της κερδοφορίας τους".

"Η καθολικότητα και η ισότιμη πρόσβαση που επικαλείται η κυβέρνηση σημαίνει ότι τα λαϊκά στρώματα θα έχουν καθολικά και ισότητα αυξημένα έξοδα για την συμμετοχή στο σύστημα υγείας", υποστήριξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, συμπληρώνοντας πως "όχι μόνο συνεχίζεται και διατηρείται η απαράδεκτη κατάσταση στη δημόσια υγεία, αναπτύσσονται ταυτόχρονα βαθύτατα αντιδραστικές απόψεις περί αυτοφροντίδας, αυτοδιάγνωσης και αυτοθεραπείας που μας γυρνούν σε προηγούμενες δεκαετίες, πριν από έναν αιώνα", για να καταλήξει πως "οι ανικανοποίητες σύγχρονες λαϊκές ανάγκες στην υγεία είναι πρόβλημα ταξικό".

Ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Αριστείδης Φωκάς κατηγόρησε την κυβέρνηση για κρατισμό και είπε ότι θα ψηφίσουν παρών επί της αρχής και επιφύλαξη επί των άρθρων. "Το νομοσχέδιο που βαπτίστηκε στα λόγια επαναστατικό δεν ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας. Στο χαρτί αποτυπώνεται ένα εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιο. Δηλαδή θέλετε να μας πείσετε πως στην Ελλάδα με τους ρυθμούς που όλοι ξέρουμε θα συγκροτηθούν θα στελεχωθούν και θα λειτουργούν 230 νέες δομές υγείας; Να μη γελιόμαστε, αυτό θα μείνει στα χαρτιά", υποστήριξε ο κ. Φωκάς καταλήγοντας πως "με σχέδια ουτοπικά η Ελλάδα δεν μπορεί να πάει μπροστά".

Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος υπερασπίστηκε τις διατάξεις του νομοσχεδίου τονίζοντας ότι βοηθάει το κομμάτι της κοινωνίας που βρίσκεται εκτός και κυρίως του ανασφάλιστους που φτάνουν τα 2 εκατομμύρια.

Ο Γιώργος Μαυρωτάς, ειδικός αγορητής του Ποταμιού, υποστήριξε ότι λείπουν τα κριτήρια στις διάφορες στελεχώσεις και αναφέρθηκε στην τροπολογία που κατέθεσε το Ποτάμι για την εξαίρεση από τη διαδικασία του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής για τη φαρμακευτική δαπάνη (claw back) των φαρμάκων σπάνιων παθήσεων και τα παράγωγα αίματος προκειμένου να στηριχθούν οι ασθενείς με σπάνια νοσήματα. "Συνήθως ψηφίζεται και παραπέμπεται στις καλένδες η υλοποίηση. Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας χρειάζεται συνέργειες κρατικού και ιδιωτικού τομέα αλλιώς δεν μπορεί να είναι βιώσιμη. Η παροχή υπηρεσιών υγείας καλής ποιότητας σε όλο τον πληθυσμό είναι το βασικό ζητούμενο. Στα χέρια του υπουργείου υπάρχει μια σαφής μεροληψία υπέρ του κρατικού τομέα. Μια μεροληψία που στις παρούσες οικονομικές συνθήκες τις χώρας δυστυχώς δεν μπορεί να υποστηριχθεί" τόνισε ο κ. Μαυρωτάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση