GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Χωρίς ενεργό μέτωπο η Ανατολική Αττική - Μαίνονται οι φωτιές σε Ζάκυνθο και Ηλεία - ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ

Πολύ καλύτερη είναι η κατάσταση όσον αφορά τη μεγάλη πυρκαγιά της Ανατολικής Αττικής, καθώς οι πυροσβέστες, μετά από μια ακόμη ολονύκτια...


Πολύ καλύτερη είναι η κατάσταση όσον αφορά τη μεγάλη πυρκαγιά της Ανατολικής Αττικής, καθώς οι πυροσβέστες, μετά από μια ακόμη ολονύκτια μάχη, κατάφεραν να ανακόψουν την πορεία της στο Πολυδένδρι.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά έχει μόνο μικροεστίες, διαχειρίσιμες σε όλη την περίμετρό της, ενώ στη χαράδρα μέσα από την οποία κατευθυνόταν προς την Εθνική Οδό, έχουν κατεβεί πεζοί πυροσβέστες και μηχανήματα και σε σημαντικό βαθμό την έχουν οριοθετήσει.

Από το πρωί κάνουν ρίψεις στις εστίες δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ενεργά μέτωπα, ωστόσο οι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος είναι επιφυλακτικοί, καθώς προβλέπεται ενίσχυση των ανέμων. Θεωρούν, ωστόσο, ότι σήμερα είναι μια καλύτερη ημέρα.

Ήδη αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των αυτοκινήτων προς Πολυδένδρι που χθες είχε διακοπεί από την αστυνομία.

Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Σταυρούλα Μαλλίρη, η φωτιά στην ανατολική Αττική εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά με συνεχώς μειούμενη ένταση, ενώ αντίστοιχα αυξάνεται το τμήμα της περιμέτρου της πυρκαγιάς, που ελέγχεται από τις δυνάμεις κατάσβεσης.

Αυτή τη στιγμή στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος 308 πυροσβέστες με 85 οχήματα. Από αέρος τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν διαδοχικά πέντε αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα για να υπάρχουν πάντα εναέρια μέσα πάνω από την περίμετρο της πυρκαγιάς. Επιπλέον, την επιχείρηση κατάσβεσης συνεχίζουν να συνδράμουν με προσωπικό και μέσα, οι όμοροι Δήμοι, η Περιφέρεια Αττικής, η ΕΛ.ΑΣ. και οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Η πυρκαγιά στο Κρυόνερο Ηλείας και οι πυρκαγιές στη Ζάκυνθο συνεχίζουν να είναι σε εξέλιξη και η κατάστασή τους συνεχώς βελτιώνεται. Ωστόσο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να παραμένουν σε πλήρη ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα, στη Ζάκυνθο στις περιοχές Καταστάρι, Κοιλιωμένο και Παλιό Χωριό, επιχειρούν 165 πυροσβέστες με 37 οχήματα και 2 ελικόπτερα.

Στο Κρυόνερο Ηλείας, στην κατάσβεση της φωτιάς λαμβάνουν μέρος 90 πυροσβέστες με 24 οχήματα, 4 υδροφόρες ΟΤΑ, 7 μηχανήματα έργου, ένα αεροσκάφος και 2 ελικόπτερα.

Λόγω της συνεχούς βελτιούμενης εικόνας της πυρκαγιάς της ΒΑ Αττικής, κρίθηκε ως μη αναγκαία η οποιαδήποτε διεθνής συνδρομή. Γι' αυτό ακυρώθηκε η αποστολή από την Κύπρο και το αίτημα για εναέρια μέσα, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Δείτε το βίντεο με την ενημέρωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία:

Ο Τσίπρας στους πυροσβέστες: Όλοι οι Έλληνες εκφράζουν τη βαθιά τους ευγνωμοσύνη - ΒΙΝΤΕΟ

«Να είστε καλά, είμαστε ευγνώμονες». Με τα λόγια αυτά απευθύνθηκε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προς τους πυροσβέστες, εθελοντές, εργαζόμενους της Αυτοδιοίκησης και την τοπική κοινωνία της Ανατολικής Αττικής. Είχε προηγηθεί η πτήση με ελικόπτερο πάνω από τις πληγείσες περιοχές.

Από το φυλάκιο της Αγίας Κυριακής, ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μεγάλο επίτευγμα», ζητώντας, από την άλλη, εγρήγορση.

Μέσω του ασυρμάτου απευθύνθηκε και σε όλους τους πυροσβέστες, εκφράζοντας την απεριόριστη ευγνωμοσύνη της Πολιτείας και υπογράμμισε την υπεράνθρωπη προσπάθεια όλων: επί τέσσερα μερόνυχτα έδωσαν μάχη με τη φωτιά και κατάφεραν να την περιορίσουν χωρίς ανθρώπινα θύματα.

«Σας ευχαριστούμε θερμά για ό,τι κάνατε», συν τοις άλλοις γιατί όλοι –Πυροσβεστική, Τ.Α., εθελοντές, τοπική κοινωνία- αντιμετώπισαν την κατάσταση χωρίς πανικό, με ψυχραιμία και συντονισμό, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Έκανε επιπλέον ειδική αναφορά στην εκκένωση των παιδικών κατασκηνώσεων, «πήρατε τα παιδιά στα χέρια», είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε επίσης και στη δύσκολη μορφολογία του εδάφους αφενός, τις αντίξοες καιρικές συνθήκες αφετέρου: είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η ΕΜΥ δίνει τοπική πρόγνωση 4-5 μποφόρ, οι άνεμοι έπνεαν πολύ πιο ισχυροί στις πληγείσες περιοχές, λόγω του μικροκλίματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρωθυπουργός ζήτησε εγρήγορση και για το υπόλοιπο του Αυγούστου, λόγω των μελτεμιών.

Η πυρκαγιά του 2009 κατέκαψε δεκαπλάσια έκταση

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο για την κατάσταση από ψηλά, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως είναι «απόλυτα ελεγχόμενη», εκτιμώντας σε 15.000 στρέμματα την έκταση που κάηκε. Και θύμισε ότι η μεγάλη πυρκαγιά, στον ίδιο τόπο, του 2009, που ξεκίνησε από το Σέσι και έφτασε ως το Γραμματικό, κατέκαψε 150.000 στρέμματα, ήταν δηλαδή δέκα φορές μεγαλύτερη. Χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες σήμερα, «αποφύγαμε τα χειρότερα», σημείωσε συμπερασματικά ο Πρωθυπουργός, λέγοντας για άλλη μια φορά, «ένα μεγάλο ευχαριστώ» και εκφράζοντας τη «βαθιά ευγνωμοσύνη του».

Στο διάλογο με τους αρμόδιους, ο διοικητής της Πυροσβεστικής συμφώνησε με τον Πρωθυπουργό ότι απαιτείται δουλειά ακόμη για την πλήρη εξάλειψη των εστιών.

Ενώ πολύ χαρακτηριστικά και όσα είπε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου: χθες από το ίδιο σημείο, στην Αγία Κυριακή, έβλεπε τους καπνούς -τους παρομοίασε με το «μανιτάρι» της Χιροσίμα-, χωρίς να μπορεί να κρύψει το φόβο του, εκείνη τη στιγμή, για επέκταση της φωτιάς στην Πάρνηθα, ακόμη και για ανθρώπινες απώλειες. Όμως, «όλο το παιχνίδι κρίθηκε χθες το βράδυ», όταν οι πυροσβέστες ρίχτηκαν στις εστίες ανάφλεξης ακόμη και με 300 μέτρα σωλήνα.

Τέλος, ο πρωθυπουργός συνομίλησε με πυροσβέστες, στελέχη της ΕΜΑΚ και εθελοντές.

Δείτε το απόσπασμα από την ΕΡΤ:

Περισσότεροι από 2.000 αστυνομικοί διατέθηκαν για την υποστήριξη της Πυροσβεστικής

Περισσότεροι από 2.000 αστυνομικοί, σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων οι 1.261 στην Αττική, διατέθηκαν από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, το δραματικό πενθήμερο από 10 έως 15 Αυγούστου, για υποστήριξη στο Πυροσβεστικό Σώμα, που έδινε μάχες με τις φλόγες σε όλη την επικράτεια.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του σχεδιασμού της Ελληνικής Αστυνομίας προβλέπεται διαρκής ετοιμότητα και διαθεσιμότητα αστυνομικού προσωπικού και μέσων, όλο το διάστημα της αντιπυρικής περιόδου, για την υποστήριξη του Πυροσβεστικού Σώματος, σε όλη τη χώρα.

Οι αστυνομικοί που διατίθενται, πραγματοποιούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στις περιοχές των πυρκαγιών, συντρέχουν σε περιπτώσεις εκκένωσης περιοχών, επιτηρούν περιοχές και συνεργάζονται με δήμους, περιφέρειες και Πυροσβεστική, ώστε να διευκολύνουν το έργο τους και να παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια.

Το περασμένο πενθήμερο, που ήταν το χειρότερο του φετινού καλοκαιριού, όπως έγινε γνωστό από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, διατέθηκαν σε όλη τη χώρα 2.053 αστυνομικοί και 948 οχήματα (περιπολικά και μοτοσικλέτες).

Πιο συγκεκριμένα κατά περιοχή έχουν διατεθεί: Στην Αττική 566 οχήματα και 1.261 αστυνομικοί, στη Δυτική Ελλάδα 33 οχήματα και 79 αστυνομικοί, στη Ζάκυνθο 45 οχήματα και 86 αστυνομικοί, στην Ήπειρο 35 οχήματα και 73 αστυνομικοί, και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 60 οχήματα και 120 αστυνομικοί.

Η ετοιμότητα και η διαθεσιμότητα για την υποστήριξη του Πυροσβεστικού Σώματος θα συνεχιστεί.

Τριάντα χρόνια θα χρειαστούν για την αποκατάσταση των καμένων, σύμφωνα με τους ειδικούς - ΦΩΤΟ

Έως και τρεις δεκαετίες θα απαιτηθούν για να αποκατασταθεί το τραύμα που άφησαν στις καμένες περιοχές οι πυρκαγιές, τονίζουν στο ΑΠΕ - ΜΠΕ οι ειδικοί υπογραμμίζοντας τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν τόσο στην ισορροπία της φύσης, όσο και στην υγεία του ανθρώπου.

«Το δάσος είναι ένας φυσικός προστατευτικός μανδύας για την υγεία του ανθρώπου. Εάν ανατρέξετε στις μελέτες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, θα δείτε ότι υπάρχουν θάνατοι που οφείλονται στα αιωρούμενα μικροσωματίδια. Και δεν εννοούμε την κάπνα, αλλά ρύπους που απορροφούνται από τα δέντρα», δηλώνει ο δασολόγος - περιβαλλοντολόγος Γρηγόρης Βάρρας.

«Είναι βέβαιο ότι το μικροκλίμα της περιοχής θα αλλάξει και μαζί του θα αλλάξει και η φυσική ισορροπία. Χωρίς τα χελιδόνια, τα κοτσύφια και τα σπουργίτια, αυτούς τους θηρευτές των εντόμων, κουνούπια και άλλα ενοχλητικά έντομα δεν θα έχουν κανέναν φυσικό περιορισμό», σημειώνει από την πλευρά του ο Μιχάλης Πετράκης, περιβαλλοντολόγος και πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιµης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι ένα δέντρο αναπτύσσεται σε τουλάχιστον δέκα χρόνια, ενώ για τη συνολική αποκατάσταση του οικοσυστήματος ο χρόνος που απαιτείται μπορεί να φτάσει ακόμη και τα τριάντα χρόνια.

Στο μεταξύ θα έχει στερηθεί η περιοχή τη φυσική της προστασία από τις βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα να αυξάνεται κατακόρυφα ο κίνδυνος των καταστροφικών πλημμυρών.

«Υπάρχουν μέτρα πρόληψης που θα μπορούσαν να είχαν ληφθεί ώστε να περιοριστεί ή ακόμη και αποτραπεί η καταστροφή», αναφέρει ο Γρηγόρης Βάρρας και προσθέτει: «Οι υδατοδεξαμενές, για παράδειγμα, δεν έχουν σημαντικό κόστος. Είναι απαραίτητο να κάνουμε κλειστά υδρονομικά συστήματα».

Σημειώνει ακόμη ότι στα διάφορα δασονομικά μέτρα περιλαμβάνονται και οι κλαδεύσεις, ώστε τα κλαδιά των δέντρων να μην έρχονται σε επαφή με τα ξερά χόρτα.

Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι στα πευκοδάση, τα οποία αποτελούν και την πλειονότητα των δασών στη χώρα, τα κουκουνάρια λειτουργούν ως φυσικές χειροβομβίδες για να τονίσει ότι η διεθνής εμπειρία έχει προσφέρει λύσεις στο θέμα της αποκατάστασης του περιβάλλοντος.

«Μία λύση θα ήταν οι υδροσπορές. Φανταστείτε την καμένη περιοχή σαν έγκαυμα στο δέρμα μας. Πριν αναγεννηθούν τα δερματικά κύτταρα απαιτείται μία περίοδος περιποίησης του τραύματος. Η δική μας περιποίηση στην καμένη περιοχή δεν πρέπει τα πρώτα ένα δυο χρόνια να είναι η αναδάσωση. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συγκρατήσουμε το χώμα στο έδαφος και τον σπόρο που υπάρχει μέσα σε αυτό. Η υδροσπορά θα βοηθούσε σε αυτήν την κατεύθυνση, αερολέσχες και ψεκαστικά αεροσκάφη θα μπορούσαν να συνδράμουν σε αυτό το έργο. Αυτό ακριβώς έγινε στον λόφο του Χόλιγουντ έπειτα από μία καταστροφική πυρκαγιά που τον κατέκαψε».

Στο Λιβυκό Πέλαγος έφτασαν οι καπνοί από τη μεγάλη φωτιά - Σοκαριστικές εικόνες από δορυφόρο - ΒΙΝΤΕΟ

Βιβλική καταστροφή θυμίζουν οι εικόνες που άφησε πίσω της η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην ανατολική Αττική την Κυριακή.

Η φωτιά έχει κάψει χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων, και έχει προκαλέσει πολλές υλικές ζημιές, καταστρέφοντας σπίτια, αυτοκίνητα και περιουσίες.

Σήμερα, η κατάσταση είναι αισθητά καλύτερη, καθώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν, μετά από μία ολονύκτια μάχη να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς στο Πολυδένδρι.

Οι εικόνες, οι οποίες δείχνουν -μέσω δορυφορικών λήψεων- την πορεία του καπνού από τη δασική πυρκαγιά στην Αττική έως το Λιβυκό Πέλαγος, είναι σοκαριστικές.

Οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι παρέσυραν τα σωματίδια του καπνού της πυρκαγιάς εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την εστία τους, αλλά και πάνω από το λεκανοπέδιο των Αθηνών.

Δείτε το βίντεο:

Πολύ υψηλός παραμένει ο κίνδυνος για πυρκαγιά και σήμερα Τετάρτη

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για σήμερα Τετάρτη 16 Αυγούστου προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Αττικής

• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτία, Εύβοια)

• Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα)

• Περιφέρεια Κρήτης

• Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία)

• Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση