GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ένα εντυπωσιακό φαινόμενο σήμερα στην Ελλάδα - Πανσέληνος και έκλειψη Σελήνης

"Δύο σε ένα" επιφυλάσσει το αποψινό βράδυ, καθώς θα συνυπάρξουν η πανσέληνος -παραδοσιακά η πιο δημοφιλής του καλοκαιριού- κα...


"Δύο σε ένα" επιφυλάσσει το αποψινό βράδυ, καθώς θα συνυπάρξουν η πανσέληνος -παραδοσιακά η πιο δημοφιλής του καλοκαιριού- καθώς και μία μερική έκλειψη Σελήνης.
H πανσέληνος θα εμφανισθεί στις 22:11 ώρα Ελλάδας, ενώ η έκλειψη, που θα διαρκέσει σχεδόν δύο ώρες, θα έχει φθάσει στο αποκορύφωμά της λίγο πριν, στις 21:22 ώρα Ελλάδας.
Έτσι, όσοι συμμετέχουν σε κάποια «βραδιά πανσελήνου» ή σε άλλη εκδήλωση ή απλώς έχουν βγει βόλτα για να απολαύσουν το γεμάτο φεγγάρι, ας θυμηθούν λίγο νωρίτερα να δουν και τη μερική έκλειψη. Η παρατήρηση της έκλειψης μπορεί να γίνει με γυμνά μάτια, με κιάλια ή με ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο, ενώ η φωτογράφησή της με απλή φωτογραφική μηχανή.
Η σκιά της Γης αναμένεται να καλύψει περίπου το ένα τέταρτο (25%) της διαμέτρου της Σελήνης, ποσοστό που θεωρείται αρκετό για ένα εντυπωσιακό θέαμα.
Σύμφωνα με τους αστρονόμους, για τους παρατηρητές από την Ελλάδα η έναρξη της μερικής φάσης της έκλειψης συμπίπτει περίπου με την ανατολή της Σελήνης.
Ένα μικρό σκοτείνιασμα της Σελήνης θα είναι ήδη ορατό κατά την ανατολή της Σελήνης καθώς η παρασκιά της Γης θα καλύπτει ήδη ολόκληρο το σεληνιακό δίσκο.
Η ανατολή της Σελήνης θα γίνει στις 20:23 από κατεύθυνση ανατολική-νοτιοανατολική και η έναρξη έκλειψης της σκιάς λίγο αργότερα, στις 20:23. Η μέγιστη έκλειψη θα λάβει χώρα στις 21:22, ενώ το τέλος της έκλειψης σκιάς στις 22:18, λίγο μετά την εμφάνιση της πανσελήνου, οπότε η Σελήνη θα έχει πια βγει από την σκιά της Γης.
Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών θα είναι ανοικτό στον χώρο του τηλεσκοπίου Δωρίδη στον λόφο της Πνύκας, από τις 20:30 έως τις 22:30 για τους επισκέπτες που επιθυμούν να παρατηρήσουν τη Σελήνη και την μερική έκλειψή της. Ειδικευμένο προσωπικό θα είναι διαθέσιμο, ώστε να παρέχει πληροφορίες για το φαινόμενο.
Στις 21 Αυγούστου θα ακολουθήσει μια ηλιακή έκλειψη, που όμως δεν θα είναι ορατή από την Ελλάδα.
Από σήμερα οι εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία με αφορμή την αυγουστιάτικη πανσέληνο
Οι «Χειμερινοί Κολυμβητές» στη Βραυρώνα, η Ανδριάννα Μπάμπαλη στο Νομισματικό Μουσείο στην Αθήνα, ο Haig Yazdjian στο Γαλάτσι, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου στον αρχαιολογικό χώρο Πρόερνας - Νέο Μοναστήρι Φθιώτιδας, ο Διονύσης Τσακνής στο αρχαίο θέατρο Μαντινείας στην Αρκαδία, ο Μάριος Φραγκούλης στον αρχαιολογικό χώρο Μαλίων στο Ηράκλειο Κρήτης, ο Γιάννης Κότσιρας στον χώρο του Ενετικού Λιμένος Κάστρου Ναυπάκτου, οι αδελφές Σουζάνα και Ελένη Βουγιουκλή στον αρχαιολογικό χώρο Απτέρας στα Χανιά, είναι μερικά από τα ονόματα που με τις συναυλίες τους πλαισιώνουν τις εκδηλώσεις για την αυγουστιάτικη πανσέληνο της Δευτέρας 7 Αυγούστου.
Εκδηλώσεις που δεν είναι μόνο μουσικές, αλλά και θεατρικές παραστάσεις, ποιητικές βραδιές, εικαστικές εκθέσεις, παραστάσεις χορού, παρατήρηση έναστρου ουρανού, θέατρο σκιών και ξεναγήσεις, οι οποίες ξεκινούν αυτό το Σαββατοκύριακο 5 & 6 Αυγούστου και κορυφώνονται την ημέρα του ολόγιομου φεγγαριού, στο πλαίσιο της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου. Πρόκειται για τον θεσμό, που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού από το 2002, με τη βοήθεια των υπηρεσιών του και σε συνεργασία με τοπικούς φορείς. Συνολικά 115 χώροι, μνημεία και μουσεία της χώρας θα υποδεχθούν 93 εκδηλώσεις, ενώ 22 από αυτούς τους χώρους θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό χωρίς τη διοργάνωση εκδηλώσεων.
Όσον αφορά την περιοχή της Αττικής, ξεχωρίζουν οι εκδηλώσεις της Δευτέρας 7/8:
- Στο Νομισματικό Μουσείο η συναυλία της Ανδριάννας Μπάμπαλη και του κουαρτέτο Quarderinas Quartet (ώρα 21.00).
- Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο η αφήγηση «Νυχτερινών Ιστοριών» από αρχαιολόγους και ξεναγούς (20.00-21.30), καθώς και η συναυλία έντεχνης μουσικής με την Ηρώ Σαΐα στο αίθριο του μουσείου (21.30-23.00).
- Στον αρχαιολογικό χώρο και μουσείο Βραυρώνας η ξενάγηση (19.00-20.00 & 20.00-21.00) και η συναυλία του μουσικού σχήματος «Χειμερινοί Κολυμβητές» στον προαύλιο χώρο του μουσείου (21.00-23.00).
- Στον ναό Αγίου Γεωργίου (Ομορφοκκλησιά) Γαλατσίου, συναυλία του Haig Yazdjian με ενδεικτικό τίτλο «Μουσική της Ανατολής σε βυζαντινούς δρόμους» στον περιβάλλοντα χώρο του ναού, καθώς και η ξενάγηση στο μνημείο από αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών (20.00-24.00).
- Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, η συναυλία «Μελωδίες στην Πανσέληνο» με τη σοπράνο Βάσια Ζαχαροπούλου, τον τενόρο Δημήτρη Πακσόγλου και THE UNDERGROUND YOUTH ORCHESTRA στον αύλειο χώρο του μουσείου (έναρξη 21.00).
- Ο αρχαιολογικός χώρος του Σουνίου θα παραμείνει ανοικτός ως τα μεσάνυχτα, το ίδιο και ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο του Κεραμεικού, ενώ ο αρχαιολογικός χώρος της Αφαίας στην Αίγινα θα είναι ανοικτός, χωρίς εκδηλώσεις, από τις 21.00-23.30.
Το Ολυμπιείο θα παραμείνει ανοικτό από τις 20.00-22.00, χωρίς μουσική εκδήλωση, καθώς ακυρώθηκε η συναυλία της Φιλαρμονικής του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ενώ το αρχαιολογικό μουσείο Μεγάρων, υπό τους ήχους συναυλίας κλασικής μουσικής, θα υποδέχεται κόσμο από τις 20.00 ως τα μεσάνυχτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση