GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κατά των κυρώσεων στη Βενεζουέλα ο ΟΗΕ

Οι κυρώσεις θα επιδεινώσουν την κατάσταση για τον λαό της Βενεζουέλας, τόνισε ο Ίντρις Τζαζάιρι, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τον τρόπο...


Οι κυρώσεις θα επιδεινώσουν την κατάσταση για τον λαό της Βενεζουέλας, τόνισε ο Ίντρις Τζαζάιρι, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τον τρόπο που τέτοιες κινήσεις επηρεάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Τζατζάιρι υποστήριξε ότι ο λαός της χώρας ήδη υποφέρει από τον φοβερό πληθωρισμό και την έλλειψη πρόσβασης σε επαρκείς ποσότητες τροφίμων και φαρμάκων ενώ κάλεσε όλες τις «χώρες να αποφύγουν την επιβολή κυρώσεων εκτός εάν αυτές έχουν εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όπως απαιτείται από τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ».

Ο Τζαζάιρι ζήτησε να υπάρξει ένας διάλογος μεταξύ κρατών για να εξευρεθούν λύσεις «στις μεγάλες και πραγματικές προκλήσεις» που αντιμετωπίζει η Βενεζουέλα.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις σε βάρος οκτώ αξιωματούχων της Βενεζουέλας που διαδραμάτισαν ρόλο στη συγκρότηση της Συντακτικής Συνέλευσης, αποφεύγοντας ωστόσο να θέσει στο στόχαστρο τον ζωτικής σημασίας πετρελαϊκό τομέα της λατινοαμερικάνικης χώρας-μέλους του ΟΠΕΚ.

Πριν από μία εβδομάδα άρχισε τις εργασίες της η Συντακτική Συνέλευση, η οποία αναμένεται να αναθεωρήσει το Σύνταγμα δίνοντας ευρύτερες εξουσίες στο κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, αψηφώντας τις διαδηλώσεις και τη διεθνή κατακραυγή.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έκρινε την Τρίτη ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας κάνουν συστηματική χρήση υπέρμετρης βίας για την καταστολή των διαδηλώσεων, με αποτέλεσμα να έχουν χάσει τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι, ενώ έχουν συλλάβει αυθαίρετα 5.000 ανθρώπους από τον Απρίλιο, οι 1.000 από τους οποίους παραμένουν κρατούμενοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση