GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συναγερμός στην ΕΕ για τη Βόρεια Κορέα: Συνεδριάζει εκτάκτως η Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι συγκάλεσε μια έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας (ΕΠΑ...


Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι συγκάλεσε μια έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας (ΕΠΑ) της ΕΕ τη Δευτέρα 14η Αυγούστου για να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις της κατάστασης στην κορεατική χερσόνησο, αναφέρει μια ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα απόψε.
«Μετά τις συνομιλίες της στη Μανίλα, στο περιθώριο του περιφερειακού φόρουμ της ASEAN (...) η Ύπατη Εκπρόσωπος και Αντιπρόεδρος (της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) Φεντερίκα Μογκερίνι αποφάσισε να συγκαλέσει μια έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας τη Δευτέρα 14η Αυγούστου για να συζητηθούν τα πιθανά επόμενα βήματα στην κατάσταση της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας», αναφέρει η ανακοίνωση.
Η κρίση γύρω από τα εξοπλιστικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας κλιμακώθηκε μετά τον νέο γύρο κυρώσεων σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ, που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα, σε αντίδραση για τις δοκιμές βορειοκορεατικών διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων τον Ιούλιο.
Η Πιονγκγιάνγκ απείλησε να προχωρήσει σε αντίποινα εναντίον των ΗΠΑ, κάτι που ώθησε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να προειδοποιήσει την Τρίτη πως η Ουάσινγκτον θα αντιδράσει με «φωτιά και οργή που ο κόσμος δεν έχει ξαναδεί» αν η Βόρεια Κορέα απειλήσει τους Αμερικανούς ή συμμάχους τους. Ανταπαντώντας, η Πιονγκγιάνγκ δημοσιοποίησε ένα σχέδιο επίθεσης στο νησί Γκουάμ του Ειρηνικού, όπου βρίσκονται πολλές αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις. Νωρίτερα απόψε, ο Αμερικανός πρόεδρος διεμήνυσε πως εάν ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν επιτεθεί στο Γκουάμ, «θα το μετανιώσει».
Πηγή: ΑΜΠΕ

1 σχόλιο

  1. Η τακτική των ΗΠΑ ανάγκασε τη Βόρειο Κορέα να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

    Η σύγκριση των συμβατικών δυνάμεων της Βορείου Κορέας και των συμμάχων των ΗΠΑ στην περιοχή είναι εις βάρος της Λαϊκής Δημοκρατίας. Αναλυτικά: Η Β. Κορέα έχει πληθυσμό 21.491.000 και ΑΕΠ 40 δις $. Δαπανά για την άμυνα της 5-6 φορές λιγότερα χρήματα από την Ν. Κορέα ή την Ιαπωνία. Η Ν. Κορέα έχει 51.446.201 κατοίκους και είναι οικονομικός γίγαντας με 1,411 περίπου τρισεκατομμύρια $.

    Η Οικονομία της Βορείου Κορέας έχει πληγεί από τις συνεχείς κυρώσεις και το εμπάργκο που δεκαετίες τώρα επιβάλουν αυθαίρετα οι ΗΠΑ. Επιπλέον αναγκάζεται να διατηρεί μεγάλες ένοπλες δυνάμεις για να αποτρέψει επέμβαση των Αμερικάνων.

    Αν και φαίνεται να υπερέχει στο στρατό έναντι της Νοτίου Κορέας (5.025 άρματα απέναντι 2.654 και 8.950 πυροβόλα εναντίον 7.578), οι Βόρειοι είναι σήμερα στην ουσία μόνοι τους. Οι Νότιοι έχουν τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και διαφόρους άλλους συμμάχους στην περιοχή που είναι βέβαιο, πως θα συνδράμουν σε περίπτωση πολέμου.

    Έτσι οι 11 φρεγάτες της Βορείου Κορέας έχουν απέναντι τους 1 αεροπλανοφόρο των Νοτίων 4 ιαπωνικά και αρκετά από τα 19 του Αμερικάνικού στόλου. Μόνο τα 76 μικρά υποβρύχια μπορούν να αποτελέσουν απειλή για τα συνολικά 67 αντιτορπιλικά και φρεγάτες της Ιαπωνίας και της Νοτίου Κορέας.

    Τα εκατοντάδες μικρά σκάφη μπορούν μόνο να περιπολούν κοντά στις ακτές ενώ μόνο λόγω αριθμών θα μπορούσαν να προκαλέσουν υπολογίσιμη ζημιά στο εχθρικό ναυτικό. Αν υπολογιστεί κι ο Στόλος του Ειρηνικού των ΗΠΑ, η διαφορά θα είναι τεράστια. Στην αεροπορία τα περίπου 1.166 αξιόμαχα αλλά παλιά αεροπλάνα κι ελικόπτερα θα έχουν δύσκολο έργο, αφού μόνο ο Νότος διαθέτει 2.267 αεροσκάφη και η Ιαπωνία ακόμα περισσότερα (2.372).

    Εκεί που υπάρχει υπεροχή είναι στην εκπαίδευση και το υψηλότατο ηθικό του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων της Βορείου Κορέας. Οι κάτοικοι είναι πολύ υπερήφανοι για τη χώρα τους, έτσι δεν είναι καθόλου διατεθειμένοι να υποταχθούν στις ΗΠΑ. Φυσικά η διατήρηση 900.000 στρατιωτών (αριθμού διπλασίου σχεδόν αυτών της Τουρκίας με πολλαπλάσιο πληθυσμό και ΑΕΠ) κοστίζει τρομερά στην μικρή χώρα.

    Ο μόνος τρόπος να διατηρήσει η Βόρειος Κορέα την Ανεξαρτησία της, να μπορέσει να μειώσει το δυσβάσταχτο γι αυτή κόστος των συμβατικών δυνάμεων, για να έχει ύπαρξη στο μέλλον, πρέπει αναγκαστικά να επιλέξει τη δημιουργία πυρηνικού οπλοστασίου ικανού να προκαλέσει δυσανάλογη ζημιά στους επίδοξους εισβολείς. Μάλιστα πρέπει να προκαλέσει ζημιά στις ΗΠΑ, αφού οι Αμερικάνοι θα μπορούσαν να θυσιάσουν το Τόκιο ή τη Σεούλ για να καταλάβουν ολόκληρη τη χερσόνησο της Κορέας, αλλά όχι και κάποια μεγάλη πόλη τους.

    Στην πραγματικότητα η χώρα διαθέτει μερικές μόνο ατομικές βόμβες, ενώ πολύ δύσκολα αυτή τη στιγμή μπορεί να απειλήσει τις ΗΠΑ. Ο πιθανός αριθμός των πυρηνικών είναι γύρω στα 20, αν και έχουν ακουστεί φήμες για 60. Ο περιβόητος πύραυλος κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι διηπειρωτικός, εντούτοις δείχνει την πρόοδο της Λαϊκής Δημοκρατίας. Θα κατασκεύαζαν μάλιστα πυρηνικά όπλα ακόμα πιο πριν, αλλά μόλις τον τελευταία χρόνια οι Κινέζοι αποφάσισαν να ανταλλάξουν τους συμμάχους τους με κέρδη στον Ειρηνικό και διάφορες εμπορικές συμφωνίες με την Αμερική.

    Η τακτική των ΗΠΑ ανάγκασε τη Βόρειο Κορέα να αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Η πολιορκία (στην ουσία γι’ αυτό πρόκειται) ενός ολόκληρου λαού από τους ιμπεριαλιστές συνεχίζεται αμείωτη.

    Οποιοδήποτε καπιταλιστικό κράτος θα είχε καταρρεύσει εδώ και καιρό. Όμως οι Βορειοκορεάτες αντιστέκονται. Οι ΗΠΑ, αν ήθελαν, θα μπορούσαν να πάψουν τις απειλές, τα απίστευτα ψέματα εναντίον της ηγεσίας της Βορείου Κορέας, να τερματίσουν τον οικονομικό στραγγαλισμό και βέβαια να μειώσουν τις δυνάμεις τους στην περιοχή.
    Τότε η Βόρειοι δεν θα είχαν λόγο να διατηρούν τόσο πολύ στρατό, ούτε να αναπτύξουν πυρηνικά. Αλλά οι ΗΠΑ δεν θέλουν Ειρήνη θέλουν υποταγή ΚΑΙ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ ΚΑΙ ΙΡΑΝ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΙΝΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση