Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

 • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2017

  Δημοκρατική Ευθύνη: «Η κυβέρνηση ψεύδεται σχετικά με τη δραματική υστέρηση των εσόδων ύψους 1,7 δισ.»


  Στην υστέρηση 1,7 δισ. ευρώ που κατέγραψαν τα έσοδα στο 8μηνο και στο γεγονός ότι δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τη μη είσπραξη του ΕΝΦΙΑ τον Αύγουστο, "όπως ψευδώς διαρρέει η Κυβέρνηση, δεδομένου ότι η πρώτη είσπραξή του και πέρυσι έγινε το Σεπτέμβριο" αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Ευθύνη, προσθέτοντας ότι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων δεν μπορεί να στηριχθεί στην "πρωτοφανή μεταπολεμικά υπερφορολόγηση της οικονομίας".
  Αναλυτικά η ανακοίνωση:
  Τα στοιχεία του οκταμήνου Ιανουαρίου-Αυγούστου 2017 δείχνουν μια πραγματικά σημαντική υστέρηση εσόδων 1,7 δισ. € έναντι του στόχου του προγράμματος. Η υστέρηση αυτή δεν μπορεί να δικαιολογηθεί απ’ τη μη είσπραξη του ΕΝΦΙΑ τον Αύγουστο, όπως ψευδώς διαρρέει η Κυβέρνηση, δεδομένου ότι η πρώτη είσπραξή του και πέρυσι έγινε το Σεπτέμβριο. Η πραγματικά σοβαρή αυτή υστέρηση, φαίνεται να είναι δομική και όχι προσωρινή, δεδομένου ότι: α) Στα συνολικά έσοδα φέτος περιλαμβάνονται 950 εκατ. € απ’ τα δικαιώματα της παραχώρησης των Αεροδρομίων έναντι 50 εκατ. πέρυσι και σχεδόν καθόλου το 2018. β) Παρά την πληθώρα νέων φόρων και αυξημένων φορολογικών συντελεστών που εφαρμόζονται είτε από πέρυσι το καλοκαίρι είτε απ’ την αρχή του 2017, η εξέλιξη των εσόδων δείχνει δημοσιονομική επιδείνωση. Τα προβαλλόμενα πρωτογενή πλεονάσματα, που απ’ το 2018 θα είναι διπλάσια του 2017, θα πρέπει να είναι μόνον προϊόν δημιουργικής λογιστικής, χειραγώγησης δαπανών, δηλαδή συνεχώς εκτεταμένης έκτασης απλήρωτων υποχρεώσεων του Δημοσίου.
  Είναι προφανές πως η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων δεν μπορεί να στηρηχθεί στην πρωτοφανή μεταπολεμικά υπερφορολόγηση της οικονομίας, στο περιβάλλον της οκταετούς ύφεσης και του φορολογικού ανταγωνισμού σε Ευρωπαϊκό πλαίσιο. Για το λόγο αυτό δεν μπορεί να είναι βιώσιμη, οδηγεί στην αύξηση της φοροδιαφυγής, τον φαύλο κύκλο νέων φόρων και περαιτέρω συρρίκνωσης της ήδη σε ατέλειωτη ύφεση πραγματικής οικονομίας. Η Δημοσιονομική σταθερότητα δεν αποτελεί τυφλό μονοδιάστατο στόχο. Έχει επίσης μεγάλη σημασία ο τρόπος με τον οποίο επυτυγχάνεται αυτή. Με το σημερινό τρόπο κανένα απ’τα πλεονεκτήματα που αυτή δημιουργεί, όπως σταθερό φορολογικό περιβάλλον, χαμηλό κόστος δανεισμού, ευνοϊκό και ελκυστικό επενδυτικό και επιχειρηματικό κλίμα κτλ., δεν υπάρχει. Χωρίς να σταματήσει η υπερφορολόγηση της οικονομίας και η ταυτόχρονη κατάργηση όλων των μορφών Δημόσιας Σπατάλης που συνεχίζονται, αυξάνονται και είναι πολλές, δεν υπάρχει λύση στο Δημοσιονομικό μας πρόβλημα και την έξοδο της χώρας απ’την κρίση που αυτό δημιούργησε. Η Δημοκρατική Ευθύνη στο Πρόγραμμά της έχει συγκεκριμένες προτάσεις γιά την κατάργηση πλήθους μορφών Δημόσιας σπατάλης που τις ονοματίζει και το σημερινό πολιτικό προσωπικό αποφεύγει, γιατί απαιτούν σύγκρουση με το πελατειακό κράτος και την κρατικοβίωτη επιχειρηματικότητα.
  Πηγή πληροφοριών: capital.gr
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχολια:

  Item Reviewed: Δημοκρατική Ευθύνη: «Η κυβέρνηση ψεύδεται σχετικά με τη δραματική υστέρηση των εσόδων ύψους 1,7 δισ.» Rating: 5 Reviewed By: Press- gr