GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Νέα μέτρα 530 εκατ. ευρώ στο προσχέδιο του προϋπολογισμού

Στα 530 εκατομμύρια ευρώ φτάνει ο λογαριασμός που θα αποτυπωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2018, το οποίο θα κατατεθεί την επό...


Στα 530 εκατομμύρια ευρώ φτάνει ο λογαριασμός που θα αποτυπωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2018, το οποίο θα κατατεθεί την επόμενη Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου.

Σημείο αναφοράς του το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα έχει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ -από το 2,3% -2,5% του ΑΕΠ που αναμένεται να επιτευχθεί φέτος, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών- ξεπερνώντας για άλλη μια χρονιά τον ετήσιο στόχο που είναι στο 1,75% του ΑΕΠ.

Το πλάνο της οικονομικής πολιτικής της επόμενης χρονιάς έχει αποτυπωθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018 -2020 και προβλέπει 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ νέα έσοδα και 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ λιγότερες δαπάνες από την «ωρίμαση» μέτρων που έχουν ψηφιστεί από το 2016. Ωστόσο, ούτε και το 2018 δεν θα είναι χρονιά χωρίς νέα μέτρα. Μετά την επιμονή των δανειστών, το οικονομικό επιτελείο υποχρεώθηκε να κλείσει το «κενό» που έβλεπαν οι δανειστές για τον επόμενο χρόνο και να υιοθετήσει νέα μέτρα 530 εκατομμυρίων ευρώ ( 0,3% του ΑΕΠ) .

Το πακέτο των μέτρων για το 2018 αφορά και αυξήσεις φόρων και επιβολής νέων τελών, αλλά και την περικοπή δαπανών . Συγκεκριμένα τα μέτρα του επόμενου χρόνου αφορούν :

1. Την κατάργηση της έκπτωσης κατά 10% επί του φόρου στις ιατρικές δαπάνες, εφόσον οι δαπάνες αυτές υπερβαίνουν συνολικά το 5% του ετήσιου ατομικού εισοδήματός του με στόχο την εξοικονόμηση φορολογικών δαπανών 121 εκατομμυρίων ευρώ.

2. Την κατάργηση της έκπτωσης φόρου κατά 1,5% που ισχύει για την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων μισθωτών και συνταξιούχων, με στόχο την εξοικονόμηση 68 εκατομμυρίων ευρώ.

3. Την μείωση κατά 50% του κονδυλίου που διατίθεται κάθε χρόνο για την καταβολή επιδόματος θέρμανσης, με στόχο την εξοικονόμηση 47 εκατομμυρίων ευρώ.

4. Την επιβολή φόρου επί των εισοδημάτων από περιστασιακές και βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ακίνητης περιουσίας, οι οποίες συνήθως εξυπηρετούνται μέσω της διεθνούς διαδικτυακής πλατφόρμας Airbnb, με βάση την κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων.

5. Την κατάργηση της έκπτωσης που ισχύει για την βoυλευτική αποζημίωση και την φοροαπαλλαγή των δικαστικών, με αποτέλεσμα πρόσθετα έσοδα 44 εκατομμυρίων ευρώ.

6. Την επιβολή φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα. Ο φόρος διαμονής θα ξεκινάει από 0,5 ευρώ για τα ξενοδοχεία με ένα ή δύο αστέρια και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και θα κλιμακώνεται μέχρι και τα 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση για τα πεντάστερα ξενοδοχεία .

7. Αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε 32 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου. Aπό την 1η-1-2018, στα νησιά των Νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου (πλην Ρόδου και Καρπάθου, όπου ήδη οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ έχουν καταργηθεί), οι συντελεστές ΦΠΑ θα αυξηθούν από τα επίπεδα του 5%, του 9% και του 17% στο 6%, στο 13% και στο 24%.

8. Την Επιβολή φόρου υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης κάθε ακινήτου. Ο φόρος θα επιβαρύνει τον πωλητή του ακινήτου, ενώ ο αγοραστής θα εξακολουθεί να επιβαρύνεται με φόρο μεταβίβασης 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

9. Την επέκταση για ένα χρόνο της εισφοράς στη ναυτιλία, με στόχο πρόσθετα έσοδα 107 εκατομμυρίων ευρώ.

10. Την κατάργηση όλων των άλλων επιδομάτων για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης . Πιο συγκεκριμένα, θα καταργηθούν το επίδομα απροστάτευτων τέκνων (3 εκατομμύρια ευρώ), τα επιδόματα ανεργίας για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας (5 εκατομμυρίων ευρώ) και τα επιδόματα φτώχειας και φυσικών καταστροφών (4 εκατομμυρίων ευρώ). Η συνολική εξοικονόμηση θα φτάσει τα 12 εκατομμύρια ευρώ.

11. Την αύξηση της εισφοράς για τους ελεύθερους επαγγελματίες μέσω του υπολογισμού των εισφορών στις ακαθάριστες αποδοχές με στόχο αύξηση εσόδων 53 εκατομμυρίων ευρώ για το 2018, 124 εκατομμυρίων ευρώ το 2019, 126 εκατομμυρίων ευρώ το 2020 και 128 εκατομμυρίων ευρώ το 2021.

12. Την αυστηρή εφαρμογή των θεσμών του rebate για την δαπάνη φαρμάκου και του claw back για τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και διαγωνιστικά κέντρα, με στόχο την εξοικονόμηση δαπανών 188 εκατομμυρίων ευρώ.

Το πόσο διαφορετικό θα είναι το προσχέδιο σε σχέση με το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί τον Νοέμβριο θα εξαρτηθεί από τις συζητήσεις που θα γίνουν μετά τα μέσα Οκτωβρίου με τους θεσμούς. Μέχρι στιγμής, πάντως, ούτε το Υπουργείο Οικονομικών (που επιμένει ότι θα πετύχει τους στόχους του 2017 και 2018 χωρίς νέα μέτρα) όσο και εκπρόσωποι των θεσμών δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο ο λογαριασμός να μεγαλώσει για τον επόμενο χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση